Jelena i Dejan Nedeljkov: Večeras otvaranje izložbe slika i zidnih ikona u kući Đure Jakšića

Jelena i Dejan Nedeljkov: Večeras otvaranje izložbe slika i zidnih ikona u kući Đure Jakšića

Večeras otvaranje izložbe slika i zidnih ikona u kući Đure Jakšića

OPOVO, 16. mart 2022 – Naši sugrađani, umetnici Jelena i Dejan Nedeljkov večars imaju otvaranjie izložbe slika i zidnih ikona „Lice svetlosti“ u Kući #Đure Jakšiča“ u Beogradu (Skadarska 34).

Jelena Nedeljkov je master likovni umetnik i freskopisac, a Dejan Nedeljkov diplomirani slikar i freskopisac.

Ljubitelji umetnosti iz Opova imali su prilike da se sa njihovim radom upoznaju u Galeriji „Jovan Popović“ na kolektivnim izložbama „Stvaraoci Opova“.

Otvaranje izložbe je 16. marta u 19:00 časova.

Donacija za ONB Opovo: Koncertni klavir ali i vredan muzejski eksponat

Donacija za ONB Opovo: Koncertni klavir ali i vredan muzejski eksponat

Koncertni klavir ali i vredan muzejski eksponat

OPOVO, 16. mart 2022 – Kulturni centar i galerija ONB Opovo bogatiji su za još jedan koncertni klavir. Ljiljana Živanović, penzionisani redovni profesor Farmaceutskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, donirala je opovačkoj kulturnoj ustanovi koncertni klavir Erste Produktiv – Genossenschaft Wien.

Pored toga što je u radnom stanju, klavir ima muzejsku vrednost jer je u pitanju instrument izrađen u 19. veku.

Tim povodom opovačku galeriju danas je posetio bračni par Živanović – Ljiljana i Miodrag, kako bi potpisali ugovor o donaciji.

„U pitanju je klavir izrađen u Beču, a koji je u mojoj porodici od 1910. godine. Na njemu je svirala moja baka Danica Mihailović, a mnogo godina kasnije i moja sestra Vera Čandrlić“, rekla nam je Ljiljana o prošlosti ovog instrumenta.

Zašto su se odlučili da ovaj klavir poklone baš opovačkoj kulturnoj ustanovi Živanovići se slažu da su galerija, sadržaji i rad direktorke Katarine Nikolić Ralić bili presudni.

„Galeriju „Jovan Popović“ u Opovu prvi put smo posetili na izložbi češkog stakla prošle godine i već tada smo osetili izuzetnu pozitivnost ljudi koji tu rade, kao i veliku gostoljubivost. Nastavili smo da posećujemo galeriju i na narednim izložbama, sprijateljili se sa direktorkom Katarinom za čiju posvećenost u radu i kvalitetu sadržaja koje organizuje imamo samo reči hvale. To je i bilo odlučujuće da klavir poklonimo ovoj divnoj ustanovi“, poručili su Živanovići.

Direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić se zahvalila Ljiljani i Miodragu na poklonu, koji će u budućnosti verovatno biti vredan deo muzejske kolekcije, koja se planira u prostoru Vile „Mis Helena“.

Recepti po po preporuci kuhinje hotela “Stari Banat”: Užički uštipak

Recepti po po preporuci kuhinje hotela “Stari Banat”: Užički uštipak

Užički uštipak

Priprema:

Meso, izrendan kačkavalj, iseckana slanina na sitnije kockice, beli luk i začine dobro sjediniti i napraviti kao male ćuftice. Ispeći na roštilju  sa obe strane . Poređati u zemljanu posudu I na njih ređati pečenu papriku, pršutu , kajmak  zatim staviti u rernu na 200°C da se malo zapeče.

PROČITAJTE JOŠ:


Piletina sa limunom

Paketići u dve vrste sosa

Fileti dimljene pastrmke u sosu od kikirikija na rižotu od povrća


Sastojci:

200g mlevenog mesa, 30g kackavalja, 20g slanine, 3g belog Luka, 50g slatke pečene paprika, 50g pršute, 30g kajmaka, biber so

Ministarstvo unutrašnjih poslova: Uhapšeni dileri u Opovu

Ministarstvo unutrašnjih poslova: Uhapšeni dileri u Opovu

Uhapšeni dileri u Opovu

Pančevo, 16. mart 2022. godine

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu zaplenili su više od kilogram amfetamina i uhapsili D. D. (1986) i D. E. (1994) sa područja Opova, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Kriminalistička policija je, u kaseti ispod suvozačevog sedišta, u automoblu „vektra“ kojim je upravljao D. D, pronašla kesu sa oko 510 grama amfetamina.

U stanu D. E. pronađene su kesice sa oko 530 grama amfetamina, manja količina marihuane i digitalna vagica za precizno merenje.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Pančevu.

PROČITAJTE JOŠ::Najava izložbe: Spomenici, spomen ploče i skulpturalna dela u Pančevu

Najava izložbe: Spomenici, spomen ploče i skulpturalna dela u Pančevu

Spomenici, spomen ploče i skulpturalna dela u Pančevu

OPOVO, 16. mart 2022 – U svečanoj sali Narodnog muzeja Pančevo, Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu organizuje izložbu „Spomenici, spomen ploče i skulpturalna dela u Pančevu“, čiji su autori istoričar istorije Marina Miljuš i istoričar Slobodanka Perović.

Otvaranje izložbe je u petak, 18. marta u 13:00 časova, a ujedno će se obeležiti i godišnjica osnivanja Zavoda.