Donacija za ONB Opovo: Koncertni klavir ali i vredan muzejski eksponat

16/03/2022

Koncertni klavir ali i vredan muzejski eksponat

OPOVO, 16. mart 2022 – Kulturni centar i galerija ONB Opovo bogatiji su za još jedan koncertni klavir. Ljiljana Živanović, penzionisani redovni profesor Farmaceutskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, donirala je opovačkoj kulturnoj ustanovi koncertni klavir Erste Produktiv – Genossenschaft Wien.

Pored toga što je u radnom stanju, klavir ima muzejsku vrednost jer je u pitanju instrument izrađen u 19. veku.

Tim povodom opovačku galeriju danas je posetio bračni par Živanović – Ljiljana i Miodrag, kako bi potpisali ugovor o donaciji.

„U pitanju je klavir izrađen u Beču, a koji je u mojoj porodici od 1910. godine. Na njemu je svirala moja baka Danica Mihailović, a mnogo godina kasnije i moja sestra Vera Čandrlić“, rekla nam je Ljiljana o prošlosti ovog instrumenta.

Zašto su se odlučili da ovaj klavir poklone baš opovačkoj kulturnoj ustanovi Živanovići se slažu da su galerija, sadržaji i rad direktorke Katarine Nikolić Ralić bili presudni.

„Galeriju „Jovan Popović“ u Opovu prvi put smo posetili na izložbi češkog stakla prošle godine i već tada smo osetili izuzetnu pozitivnost ljudi koji tu rade, kao i veliku gostoljubivost. Nastavili smo da posećujemo galeriju i na narednim izložbama, sprijateljili se sa direktorkom Katarinom za čiju posvećenost u radu i kvalitetu sadržaja koje organizuje imamo samo reči hvale. To je i bilo odlučujuće da klavir poklonimo ovoj divnoj ustanovi“, poručili su Živanovići.

Direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić se zahvalila Ljiljani i Miodragu na poklonu, koji će u budućnosti verovatno biti vredan deo muzejske kolekcije, koja se planira u prostoru Vile „Mis Helena“.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Čitalački klub ONB Opovo: Veče poezije i „Godine vrana“

Čitalački klub ONB Opovo: Veče poezije i „Godine vrana“

Veče poezije i „Godine vrana“ OPOVO, 23. april 2024 - Na sastanku čitalačkog kluba, sinoć je bila posebno lepa atmofera. Učesnice su recitovale poeziju i uživale slušajući. Čulo se mnogo lepih pesama, podsetilo na neke koje smo voleli i veče je pokrenulo nežna...

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije