Ministarstvo rudarstva i energetike: Kroz program unapređenja energetske efikasnosti za Opovo četiri miliona dinara

Ministarstvo rudarstva i energetike: Kroz program unapređenja energetske efikasnosti za Opovo četiri miliona dinara

Kroz program unapređenja energetske efikasnosti za Opovo četiri miliona dinara

ARANĐELOVAC, 11. mart 2022 – U Aranđelovcu su dodeljeni ugovori predstavnicima 151 lokalne samouprave u okviru nacionalnog programa unapređenja energetske efikasnosti, gde će ukupno biti uloženo četiri milijarde dinara za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, od čega će Ministarstvo zajedno sa gradovima i opštinama izdvojiti dve milijarde dinara za subvencije građanima koji se prijave za učešće u programu.

Na svečanosti potpisivanja i dodele ugovora našu lokalnu samoupravu su predstavljali predsednik Skupštine opštine Opovo Nenad Josić i njegov zamenik Dragan Ugrinov. U ime predsednika opštine ugovor je potpisao Nenad Josić, a ovim ugovorm Opština Opovo je od strane Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti Ministarstva rudarstva i energetike sufinansirana sa četiri miliona dinara, a istim ugovorom se obavezala da obezbedi sopstvena sredstva za učešće u finansiranju Programa u visini od najmanje četiri miliona dinara, tako da će budžet ovog programa iz javnog sektora na lokalu biti osam miliona dinara.

Ministarka Zorana Mihajlović je na svečanosti rekla da je projekat velik i složen, ali da je uspešan jer ga sprovode zajedno Vlada, opštine i gradovi i građani.

 „Danas smo potpisali ugovore sa 151 opštinom i gradom za unapređenje energetske efikasnosti. Zajedno smo, Ministarstvo i lokalne samouprave, obezbedili dve milijarde dinara, odnosno zajedno sa građanima četiri milijarde dinara, što će omogućiti da učestvuje 20.000 domaćinstava. Ovo je veliki projekat i za lokalne samouprave i za državu i direktna korist za građane, jer će omogućiti da se smanji potrošnja toplotne energije, da računi budu niži za 25 do 30 odsto. Realizacijom ovog projekat uštedeće se toplotna energija koja je jednaka proizvodnji gradske toplane u Nišu. To je i ogromna ušteda u ekološkim troškovima i ujedno znači zdraviju životnu sredinu“, rekla je Mihajlovićeva.

Predsednik opštine Miloš Markov je ovaj program najavio početkom marta i istakao njegove benefite.

„Prepoznajući interesovanje naših sugrađana iz prošle godine kada su počeli projekti za unapređenje energetske efikasnosti na domaćinstvima, ove godine smo opredelili četiri miliona dinara iz našeg budžeta za sufinansiranje tih projekata, a uz to podržani smo od strane Ministarstva energetike gde smo kroz konkurs za lokalne samouprave dobili još četiri miliona za za ovaj program što naš fond ukupno sada čini osam miliona dinara. Ukupni fond za realizaciju će biti 16 miliona dinara, gde će sa osam miliona partcipirati javni sektor, odnosno Opština Opovo i Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti Ministarstva rudarstva i energetike, a osam miliona će biti učešće samih građana“, rekao je tom prilikom Markov.

Prvi korak je raspisivanje javnog poziva za potencijalne izvođače radova, a nakon toga, ono najbitnije, raspisivanje konkursa za građane, direktne korisnike programa, gde će imati priliku da se prijave u više oblasti za unapređenje energetske efikasnosti u svojim domaćinstvim.

„Naši sugrađani će imati priliku po ovom javnom pozivu da konkurišu za dve komponente. Jedna komponenta jeste unapređenje energetske efikasnosti kuća i stambenih zgrada kroz izolacije, pvc stolarije, dok je druga komponenta unapređenje sistema grejanja za kuće i stambene zgrade kroz zamenu starih i uvođenja novih sistema grejanja“, najavio je Markov.

Mere energetske efikasnosti koje će se ovim modelom finansirati su sledeće:

UNAPREĐENJE TERMIČKOG OMOTAČA STAMBENIH ZGRADA, KUĆA I STANOVA PUTEM POJEDINAČNIH MERA:

(1) zamene spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača, ova mera obuhvata i prateću opremu za prozore / vrata, kao što su okapnice, prozorske daske, roletne, kapci i dr., kao i prateće građevinske radove na demontaži i pravilnoj montaži  prozora / vrata  kao što je demontaža  starih prozora / vrata i odvoz na deponiju, pravilna montaža prozora / vrata, obrada oko prozora / vrata gips-karton pločama, gletovanje, obrada ivica i krečenje oko prozora / vrata sa unutrašnje strane zida.

(2) postavljanja termičke izolacije zidova, krova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru;

(3) postavljanje termičke izolacije ispod krovnog pokrivača. Оva mera može obuhvatiti, u slučaju da je oštećeni krovni pokrivač i hidrozolacioni krovni sistem, građevinske radove na zameni hidroizolacije i drugih slojeva krovnog pokrivača, kao i limarske radove, ali ne i radove na zameni konstruktivnih elemenata krova;

UNAPREĐENJE TERMOTEHNIČKIH SISTEMA ZGRADE PUTEM ZAMENE SISTEMA ILI DELA SISTEMA EFIKASNIJIM SISTEMOM PUTEM:

(1) zamene postojećeg grejača prostora (kotao ili peć) efikasnijim na pelet ili gas,

(2) zamene  postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela-radijatora i pratećeg pribora,

(3) ugradnje toplotnih pumpi (grejač prostora ili  kombinovani grejač),

(4) ugradnjom elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi, 

(5) opremanjem sistema grejanja sa uređajima za regulaciju i merenje predate količine toplote objektu (kalorimetri, delitelji toplote, balans ventili),

(6) ugradnje solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošnje tople vode,

(7) ugradnje solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, ugradnje dvosmernog mernog uređaja za merenje predate i primljene  električne energije i izrade neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova na ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije koji su u skladu sa zakonom neophodni prilikom priključenja na distributivni sistem.

POSTUPAK ĆE BITI SPROVEDEN KROZ DVA JAVNA KONKURSA KOJA ĆE RASPISATI OPŠTINA OPOVO A TO SU:

1. Javni poziv za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mera o sufinansiranju energetske sanacije stambenih zgrada, kuća i stanova na teritoriji opštine opovo,

2. Raspisivanje javnog konkursa za građane.

Opštinska narodna biblioteka Opovo: Konkurs za zbirku priča o Opovu

Opštinska narodna biblioteka Opovo: Konkurs za zbirku priča o Opovu

OPOVO, 12. mart 2022 – Opštinska narodna biblioteka Opovo poziva sve zainteresovane ljubitelje pisanja, skribomane, i sve one kojima je pisana reč u srcu, da pošalju svoje radove za učešće u projektu štampanja zbirke priča o Opovu.

Publikacija  Priče o Opovu  namenjena je svim uzrastima i ima cilj jačanje lokalnog identiteta kroz razumevanje istorije, mitova i legendi, istorijskih prilika i ličnosti koji su obeležile našu sredinu.

Priče moraju biti zasnovane na stvarnim činjenicama o Opštini Opovo, prirodne lepote, istorija, legende, poznate ličnosti. Takođe, dozvoljeni su svi žanrovi: poput fantastike, horora, komedije, ali i svi književni rodovi: pripovetke (priče), pesme, dramski tekstovi.

Pozivaju se autori da pošalju svoje priloge sa kraćom biografijom na mejl: kulturnicentaropovo@gmail.com

Propozicije: jedan autor može poslati maksimalno tri priloga (Word, Times New Roman, 12, ćirilica), dužine do 15000 slovnih znakova (sa razmacima) za prozne tekstove i najviše do 30 stihova za poeziju.

Poziv je otvoren do 1. juna 2022. godine.

Adresa za pitanja i nedoumice: kulturnicentaropovo@gmail.com

Uredništvo će nakon završetka poziva objaviti spisak autora čiji će radovi ući u zbirku, a krajem godine i javno predstaviti štampanu publikaciju. Radujemo se Vašim radovima!

Sportski vikend: Prolećna fudbalska premijera u Sakulama

Sportski vikend: Prolećna fudbalska premijera u Sakulama

Prolećna fudbalska premijera u Sakulama

OPOVO, 11. mart 2022 – Sve sem jedne utakmice opštinskih sportskih klubova ovog vikenda će se igrati u nedelju. U 17. kolu Srpske lige Vojvodina, navijači Borca imaće priliku da svoje fudbalere gledaju u Sakulama. Borac se sastaje sa OFK Starim Gradom ekipom iz donjeg dela tako da svakako ima ulogu favorita.

U pripremnim utakmicama Omladinac i Radnički gostuju pančevačkim klubovima, vojlovičkoj Mladosti i Mundialu, a Sefkerinci dočekuju svoje prijatelje iz Republike Srpske.

Što se tiče košarke, Opovčani gostuju u Plandištu, dok će utakmica između mlađih pionirki Agros Basketa i Radivoja Koraća verovatno biti odložena.

FUDBAL: Srpska liga Vojvodina / 17. kolo

Sakule, 13. mart (nedelja) 14:30h; BORAC – OFK Stari Grad (Bačka Palanka)

FUDBALSKE PRIPREME

Sefkerin, 12. mart (subota) 15:00h; TEMPO – BORAC (Trnjaci)

Pančevo, 13. mart (nedelja) 15:00h; MLADOST – OMLADINAC 1927 (Opovo)

Pančevo, 13. mart (nedelja) 13:00h; MUNDIAL – RADNIČKI (Baranda)

KOŠARKA: Međuregionalna liga KSV – Jug / 15. kolo

Plandište, 13. mart (nedelja) 16:00h; AGROBANAT – OPOVO 99