Ministarstvo turizma i omladine: Od utorka prijave za novih 100.000 turističkih vaučera

Ministarstvo turizma i omladine: Od utorka prijave za novih 100.000 turističkih vaučera

Od utorka prijave za novih 100.000 turističkih vaučera

BEOGRAD, 28. maja (Tanjug) – Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić rekao je danas da će prijavljivanje za novih 100.000 vaučera za odmor u Srbiji početi u utorak. Pravo na vaučere imaju nezaposleni, penzioneri, lica starija od 65 godina koja nemaju primanja, studenti, lica koja koriste tuđu negu i pomoć i zaposleni koji imaju plate niže od 70.000 dinara. “Od utorka ujutru, na svim šalterima Pošte, građani će moći da se prijave. Oni jako dobro znaju proceduru, ovo traje godinama. Sve je ostalo isto kao u prethodnoj raspodeli koja je bila početkom januara”, rekao je Kandić za RTS. On je objasnio da se domaći turisti najčešće odlučuju za Sokobanju, Zlatibor i Vrnjačku banju, dok strani turisti u letnjem periodu prefeririaju gradove, a u zimskom Kopaonik. “Ove godine je veliki skok broja turista u Sijarinskoj Banji.

Tradicionalno su tu Gornja Trepča, Lukovska Banja i Kuršumlijska Banja. Rekorder po broju iskorišćenih vaučera je Sokobanja. Godinama unazad, trećina svih vaučera realizuje se u Sokobanji”, istakao je Kandić. On je rekao da je početka godine do danas zabeležen porast broja noćenja u Srbiji za 17 odsto. “Kada su u pitanju samo strani gosti, to je i 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu. To je sjajan rezultat”, ističe Kandić, i dodaje da turisti dolaze uglavnom iz regiona – iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Bugarske, Crne Gore, Turskske. Takođe, on je rekao da su kinesti turisti počeli da se vraćaju u našu zemlju od momenta kada su kovid mere ublažene u Kini. On je istakao da je i devizni priliv za prva tri meseca veći za 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine. “Imali smo prošle godine 2,4 milijarde deviznog priliva. Očekujemo da ove godine bude veći. Ako je 2022. bila fantastična, očekujemo da 2023. bude apsolutno rekordna godina kada je u pitanju turizam”, rekao je Kandić.

 

ED Zrenjanin: Sakule sutra pre podne bez struje

ED Zrenjanin: Sakule sutra pre podne bez struje

Sakule sutra pre podne bez struje

Zrenjanin/Sakule 27. maj 2023
Elektrodistribucija Zrenjanin planira radove na elekričnoj mreži u Sakulama za sutra 28. maja u terminu od 5 do 11 časova.
U slučaju loših vremenskih uslova, radovi se odlažu, takođe u slučaju ranijeg završetka radova ED Zrenjanin zadržava pravo da uključi napajanje korisnika pre planiranog vremena

Branislavu Cukiću nagrada za najbolje poljoprivredno gazdinstvo u oblasti ratarstva

Branislavu Cukiću nagrada za najbolje poljoprivredno gazdinstvo u oblasti ratarstva

Branislavu Cukiću nagrada za najbolje poljoprivredno gazdinstvo u oblasti ratarstva

NOVI SAD, 25. maj 2023 – Kao kruna Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, najvažnije agrarne smotre u ovom delu Evrope, održano je tradicionalno veče šampiona na kome su dodeljena priznanja za najbolje u agrobiznisu.

U kategoriji za najbolje poljoprivredno gazdinstvo u oblasti ratarstva, pobednički pehar je dobio Branislav Cukić, mladi poljoprivrednik iz Barande.

„Generalno meni to puno znači pošto sam završio Poljoprivredni fakultet, ostao sam da radim na svom imanju, tako da mi i ova nagrada predstavlja neki vetar u leđa“ izjavio je Cukić za Dnevnik Radio televiziju Vojvodine.

Sajamska smotra, prilika je za mnogobrojne agrobiznis susrete, ideje i inovacije, koje treba da doprinesu unapređenju agrara, a posebna pažnja ove godine bila je usmerena na mladu generaciju uspešnih i obrazovanih poljoprivrednika.

Branislavu Cukiću nagrada za najbolje poljoprivredno gazdinstvo u oblasti ratarstva

 

Nenad Stojčić: Iz Kine s ljubavlju (2)

Nenad Stojčić: Iz Kine s ljubavlju (2)

Iz Kine s ljubavlju (2)

Kao što sam na početku priče pomenuo, Hangdžou smatraju jednim od najlepših gradova u Kini. Harmoničan spoj modernog i tradicionalnog, grad je poznat po visokom kvalitetu života i tehnološkim razvojem ali s druge strane očuvanom tradicijom. Prirodne lepote koje ga okružuju, inovativnost u zaštiti i razvoju, stalno investiranje u istorijske i kulturne resurse, čine ovaj grad i njegovu okolinu omiljenom turističkom destinacijom, tako da je Svetska turistička organizacija (UNWTO) uvrstila Hangdžou na listu 15 svetskih gradova sa najboljom praksom u turizmu.

Novi i stari Hungdžou/Foto:Nenad Stojičić

Ono što je takođe bitno za turiste, ali pre svega za same stanovnike grada jeste sigurnost. Nema incidenata, tuča na ulici ili na stadionu, krađa u tržnim centrima i kada sam pitao svoje kineske prijatelje o tome rekli su mi da je to regulisano strogim kaznama tako da je gotovo iskorenjeno. Deluje kao bajka, ali je istina što sam se i sam uverio tokom ovih šest godina koliko živim ovde. Jedini, uslovno rečeno nedostatak, je što se ne trude da bolje nauče engleski tako da ponekad ima problema u komunikaciji, bar za one koji ovde dolaze turistički. Ja lično, nemam prevodioca na treninzima i oni veoma poštuju kada se potrudiš da govoriš njihov jezik.

Opisijući ovaj grad, čuveni kineski pesnik Jang Čaojing je još pre osam vekova rekao „Na nebu postoji raj, a na zemlji Sudžou i Hangdžou“, dok je Marko Polo krajem 13. veka u svojoj knjizi „Milion“ opisujući Put svile i Kinu zapisao da je Hangdžou nebeski grad i bez sumnje najbolji i najraskošniji grad na svetu, a tada je već imao oko milion stanovnika i bio jedan od najvećih svetskih gradova.

Uzgajanje i priprema čaja

Ceo ovaj kraj je poznat po proizvodnji najkvalitetnije svile i ovde se nalazi i najveći muzej svile na svetu. Takođe, okolina grada je poznata i po proizvodnji zelenog čaja. Kinezi obožavaju da piju čaj i uživaju u tome. Berba čaja, kao i njegova priprema je nešto što treba videti i doživeti. To su posebni rituali i oni se raduju tome i to obeležavaju na poseban način. Imaju puno vrsta čaja, a ja svakodnevno konzumiram zeleni čaj i uverio sam se u njegov sjajan ukus. Inače, kada kuvaju čaj nikada ne stavljaju šećer, a priprema je veoma jednostavna. Čaj se stavi u šolju, prokuva se voda i to je to.

Kinezi vole prirodu i svaki slobodan trenutak koriste da izađu i uživaju u njenim čarima. Hangdžou je poznat po „Zapadnom jezeru“, koje je proglašeno za UNESCO-ovu svetsku baštinu i jedno je od napopularnijih atrakcija. Obale Zapadnog jezera predstavljaju izuzetan kulturni pejzaž koji sadrži drevne pagode i spomenike kulture među kojima se izdvajaju „Pagoda šest harmonija“, „Linguyin hram“ i čuvena statua „Smešni Buda“ (Buda koji se smeje).

Zalazak Sunca i reka Ćiantang

Prirodne lepote Zapadnog jezera, reke Ćiantang i planine Feniks su posebna priča. Po sajtu Huffington Post, Hangdžou se našao na listi osam gradova koji imaju najlepši zalazak sunca na svetu. I reka Ćiantang koja protiče kroz grad, mesto je jednog spektakularnog prirodnog fenomena. U ovoj reci odvija se najviši plimni rečni talas na svetu koji dostiže visinu od devet metara i brzinu od 40km na sat. Ova pojava se javlja dva puta mesečno u vreme mladog ili punog meseca, a najintenzivnija je oko jesenje ravnodnevnice. Plimski talas se javlja uz tutnjavu koja se čuje desetak kilometara daleko.

Prirodni i kulturni pejzaž okoline grada Hungdžou

Na kraju, najiskrenije preporučujem svakom ako je u mogućnosti da poseti Kinu, a posebno Hangdžou i njegovu okolinu. Imaće šta da vide, uživaće u toplom prijemu domaćina i otićiće oduševljeni narodom Kine i lepotama ove zemlje.

Nastaviće se…

Tekst i foto: Nenad Stojčić