Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede: javni konkursi za dodelu kredita poljoprivrednicima

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede: javni konkursi za dodelu kredita poljoprivrednicima

Javni konkursi za dodelu kredita poljoprivrednicima

NOVI SAD, 30. april 2022 – Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede je raspisao više javnih kokursa za dodelu kredita poljoprivrednicima. Između ostalog krediti su namenjeni za kupovinu poljoprivrednog zemljišta do 5 hekatara, zatim za izgradnju objekata i nabavke opreme za skladištenje žitarica, voća, povrća, nabavku sistema protivgradne zaštite, pčelinjih rojeva, opreme za stočarske farme, poljoprivredne mehanizacije i drugo.

Za nabavku zemljišta odobreni krediti će imati kamatnu stopu od 1%, potrebno je da vlastito učešće bude 20% a maksimalan iznos je 40.000 EUR, a isti uslovi važe i za kredite za nabavku opreme i izgradnju objeka za skladištenje. Pod tim uslovima se mogu dobiti i krediti za nabavku poljoprivredne mehanizacije, a svi raspisani konkursi su otvoreni do 31. maja 2022. godine.

Pravo konkurisanja imaju: registrovana poljoprivredna gazdinstva – pravna i fizička lica sa teritorije AP Vojvodine, u aktivnom statusu, kao i fizička lica sa prebivalištem u jedinicama lokalne samouprave sa teritorije AP Vojvodine, kao i pravna lica sa sedištem (ne organizaciona jedinica) u jedinici lokalne samouprave na teritoriji AP Vojvodine.Krediti će se realizovati isključivo na teritoriji AP Vojvodine – navodi se u pozivu.

Tekstovi konkursa i prijave na linku: http://www.fondpolj.vojvodina.gov.rs/

KONKURS za dodelu kredita za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije (pogonske, priključne) u poljoprivredi u 2022. godini

KONKURS za dodelu kredita za nabavku novih sistema i opreme za navodnjavanje i bušenje bunara u 2022. godini

KONKURS za dodelu kredita za nabavku opreme za stočarske farme u 2022. godini

KONKURS za dodelu kredita za nabavku pčelinjih rojeva, košnica i opreme za pčelarstvo u 2022. godini

KONKURS za dodelu kredita za nabavku novih zaštićenih bašta (plastenici, staklenici) i opreme u njima u 2022. godini

KONKURS za dodelu kredita za finansiranje investicija u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava u sektoru prerade voća, grožđa i povrća u 2022. godini

KONKURS za dodelu kredita za nabavku novih sistema protivgradnih mreža u višegodišnjim zasadima voća i vinograda u 2022 godini

KONKURS za dodelu kredita za izgradnju objekata i nabavku opreme namenjene skladištenju žitarica, voća i povrća (silosa, podnih skladišta, hladnjača) u 2022. godini

KONKURS za dodelu kredita za nabavku kvalitetne teladi i prasadi za tov u 2022. godini

KONKURS za dodelu kredita za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u govedarstvu, ovčarstvu, kozarstvu i svinjarstvu u 2022 godini

KONKURS za dodelu kredita za kupovinu poljoprivrenog zemljišta do 5 hektara u 2022. godini

Ministarstvo unutrašnjih poslova: Pronađeno oružje i droga

Ministarstvo unutrašnjih poslova: Pronađeno oružje i droga

Pronađeno oružje i droga

Pančevo, 29/30 april 2022.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu, u više odvojenih akcija, kod tri osobe pronašli su oružje i drogu i, po nalogu nadležnih tužilaštava, protiv njih će biti podnete krivične prijave.

Kriminalistička policija je, pretresom stana i drugih prostorija kod osumnjičenog M. Č. (1980) iz Pančeva pronašla oko 70  grama amfetamina i  oko 30 grama opojne droge heroin. Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, osumnjičnom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Pančevu.

Pretresom stana kod osumnjičenog D.L. (1968) iz okoline Kovina, policija je pronašla jednu lovačku pušku, automatsku pušku kalibra 7,62 mm, lovačku pušku sa skraćenim cevima, jedan pištolj kalibra 9 mm, jednu vazdušnu pušku i oko 50 komada municije raznog kalibra. Osumnjičenom je određeno zadržavanje i on će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu u Smederevu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Policija je u pretresu stana dvadesetogodišnjeg mladića iz okoline Pančeva pronašla jedan pištolj marke  „Zastava M-57“ i 27 komada municije. Protiv  osumnjičenog će biti podneta krivična prijava nadležnom tužilaštvu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Vremenske prilike: Danas promenljivo oblačno, do 22 stepena

Vremenske prilike: Danas promenljivo oblačno, do 22 stepena

Vremenske prilike: Danas promenljivo oblačno, do 22 stepena

Srbija, 30. april 2022
Pre podne pretežno sunčano, popodne promenljivo oblačno. Najniža temperatura od 7 do 10, a najviša dnevna oko 21 stepen. Vetar slab i umeren istočni, uveče u skretanju na jugoistočni. U naradnih sedam dana promenljivo, toplo i nestabilno, ponegde sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, koji će sutra i početkom sledeće sedmice biti češći u južnim i zapadnim predelima zemlje. Sutra i u ponedeljak u košavskom području duvaće umeren i jak jugoistočni vetar.

Ekologija: Pošumljavanje sanirane deponije Jer (video)

Ekologija: Pošumljavanje sanirane deponije Jer (video)

Pošumljavanje sanirane deponije Jer

SEFKERIN, 29. april 2022 – U finalnoj fazi sanacije divlje deponije Jer u Sefkerinu organizovana je ekološka akcija sakupljanja sitnog otpada koji je preostao nakon čišćenja buldožerima i sadnje sibirskog bresta.

U pitanju je jedna od najvećih divljih deponija na teritoriji naše opštine koja se nalazila neposredno uz naselje, prekrila atarski put i permanentno se širila na kultivisane površine.

Predsednik opštine Miloš Markov istakao je značj svesti o zaštiti životne sredine, zahvalio se volonterima na odzivu i izrazio nadu da će ovaj prostor pošumljavanjem dobiti parkovski izgled.

„Danas imate priliku da vidite radnu akciju kojom na simboličan način okončavamo projekat sanacije divljeg smetlišta koje je ovde bilo. Ovaj projekat smo radili pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine uz sredstva lokalne samouprave. Ovde je bila i rupa, a deponija je bila toliko velika da je atarski put bio potpuno deformisan tako da su poljoprivrednici izbegavajući deponiju morali da se kreću preko njiva, tako da smo imali višestruku štetu. Uspeli smo ovu deponiju u potpunosti da saniramo, a pored toga, sada sakupljamo onaj najsitniji otpad koji je ostao i posadimo sadnice sibirskog bresta. Došli su aktivisti, koji su pre svega iz redova javnog sektora, iz redova lokalne samouprave, Predškolske ustanove, Crvenog krsta i ostalih javnih ustanova i ja im se ovom prilikom zahvaljujem. Na ovaj naćin želimo da pokažemo da na mestu gde je bila divlja deponija možemo napraviti zelenu površinu, posaditi drveće i napraviti jedan mali park“, izjavio je Markov.

U akciji je učestvovalo tridesetak volontera koji su posadili 150 sadnica sibirskog bresta.

Detalji horora u Sakulama: Beba htela da izađe iz kuće, stariji brat se sapleo i odsekao mu 2 prsta sekirom

Detalji horora u Sakulama: Beba htela da izađe iz kuće, stariji brat se sapleo i odsekao mu 2 prsta sekirom

Izvor: Telegraf, Alo, Esspreso
Koliko sam razumela ćerku uspeli su da bebi spoje prstić, radi se o malom i domalom prstu – ispričala je dečakova baka

Stravična nesreća desila se u sredu posle podne u selu Sakule nadomak Opova. Ništa ne sluteći trogodišnji dečak odsekao je sekirčetom mlađem bratu, petnaestomesečnoj bebi dva prstića s ruke.

O stravičnom incidentu za Informer progovorila je baka povređenog dečaka, tvrdeći da ona nije bila tu kada se desila nesreća, ali da je sigurna da je reč o nesrećnom slučaju.

– Mali je bio u kući zajedno sa mlađim bratom koji ima 15 meseci. Beba je puzala po podu i htela je da izađe iz kuće. Za njom je krenuo i stariji unuk… Imao je malu sekiricu u rukama koju koristimo za cepkanje drveta za šporet. Sapleo se preko praga i u padu udario je malog po ruci.

Baka je potom ispričala da je u trenutku nesreće njena ćerka Nada (19) spremala krevet, dok je zet Đorđe bio napolju u dvorištu.

– Pretpostavljam da su deca krenula za ocem napolje. To je bio samo trenutak nepažnje i nesrećna okolnost, da se mali tako sapleo. Odmah su ga odvezli do bolnice u Opovu, a potom je prevezen u Tiršovu-rekla je baka Jasminka dodajući da se čula sa ćerkom koja je uz povređenu bebu i da je, koliko je razumela, dete dobro.

– Koliko sam razumela ćerku uspeli su da bebi spoje prstić, radi se o malom i domalom prstu. Samo je na malom nokat stradao, fali deo.

U pozadini iza bake Jasminke na kućnom pragu stajao je vidno uplakan mali dečak, koji je kroz suze dozivao mlađeg brata, svestan da ga je nenamerno povredio.

O nesrećnom slučaju, obavešteno je Više javno tužilaštvo u Pančevu, kada je dečak (3) sekirom povredio svog jednogodišnjeg brata i odsekao mu prst, dok mu je drugi povredio.

Iz pančevačkog Višeg tužilaštva navode da su o slučaju obevestili Centar za socijalni rad, kao i da prema mališanu koji je povredio brata ne mogu sprovoditi bilo kakve mere, budući da se radi o detetu mlađem od 14 godina, piše Kurir.

– Više javno tužilaštvo u Pančevu je obavešteno o događaju od dana 27. 4. 2022. godine u Opovu, povodom kojeg postoje osnovi sumnje da je dete rođeno 2019. godine malom sekirom odseklo prst i povredilo drugi prst bratu rođenom 2021. godine u verandi porodične kuće. Kako se radi o detetu koje nije navršilo 14 godina, prema njemu se ne može voditi postupak, izreći krivična sankcija, niti primeniti druga mera. O događaju je obavešten nadlezni Centar za socijalni rad kao organ starateljstva, radi preduzimanja mera u okviru nadležnosti te ustanove – stoji u saopštenju ovog tužilaštva.

Povređeni dečak je juče nakon nemilog događaja prebačen u bolnicu u Beogradu.