Kabinet predsednika opštine: Srećan Dan žena našim sugrađankama

Kabinet predsednika opštine: Srećan Dan žena našim sugrađankama

Srećan Dan žena našim sugrađankama

OPOVO, 8. mart 2022 – Povodom Međunarodnog dana žena, predsednik opštine Miloš Markov uputio je čestitku svim ženama Opštine Opovo.

„Praznik Međunarodnog dana žena nije samo jedan dan. Rodna ravnopravnost i prava žena su jedan od najbitnijih segmenata civilizacijskog napretka koje mi kao društvo imamo dužnost da pratimo. Žena nije samo domaćica i majka i danas znamo koliko je velika istorijska uloga žena u napretku savremenog društva i civilizacije u svim oblastima od nauke do umetnosti. Ovom prilikom, želim da čestitam 8. mart svim ženama naše opštine i da svi zajedno nastavimo rad na unapređenju sredine u kojoj živimo“, rekao je predsednik opštine.

Markov je kao predsednik opštine priredio koktel za koleginice iz Opštinske uprave Opovo istakavši da su upravo žene većinski zastupljene u ovom kolektivu, kao i da su značajno zastupljene na rukovodećim funkcijama.

8. mart: Cveće kao znak pažnje

8. mart: Cveće kao znak pažnje

Cveće kao znak pažnje

Opovo, 8. mart 2022
Tradicionalno kao i svake godine veliki broj prodavaca cveća i cvetnih aranžmana okupio se u centru Opova. Ništa manji broj zainteresovanih kupaca pazari kako bi obradovali svoje žene, sestre, majke.

U ponudi je ponešto za svačiji džep, a cene se kreću od 50 do 600 dinara za razne pojedinačne kombinacije kako u saksiji, tako i rezanog cveća.

ONB Opovo: Prijave za narednu kreativnu radionicu

ONB Opovo: Prijave za narednu kreativnu radionicu

Prijave za narednu kreativnu radionicu

OPOVO, 8. mart 2022 – Zbog velikog interesovanja, u sklopu projekta Opštinske narodne biblioteke Opovo, kreativna radionica tehnike linoreza za decu ponoviće se u subotu 12. marta od 11 do 13 časova u prostorijama biblioteke u Opovu.

Prijave se vrše pozivom na broj telefona 063 10 68 319 ili na mejl kulturnicentaropovo@gmail.com. Svaka radionica biće posebno najavljena, kao i tema i starosna grupa. Na radionicama se deca susreću i bave različitim materijalima i tehnikama: crtanje olovkama, ugljenom, bojicama, flomasterima, kredama; slikanje akrilnim bojama, akvarelom, na različitim podlogama, za štafelajem, na stolu ili patosu, štampanje u tehnici linoreza i pečatiranje raznim materijalima iz prirode ili reciklaže, rad sa glinom, jednostavni projekti od grnčarije do skulpture prilagođeni dečijim rukama, upoznavanje za teksturama, bojama i glazurama, gips i gipsani zavoji, skulptura i upotrebni predmeti, maske i odlivci od gipsa, vez na recikliranim podlogama i šivenje ručnim tehnikama, bojenje tkanina batik tehnikom, slike od eksera i konca na dasci i dr.Cilj je upoznavanje dece sa osnovnim konceptom nastanka umetničkog dela kao i primena u savremenom životu, stvaranje priče na zadatu temu,vizuelizacija naracije, izrada predmeta, kao i diskusija i analiza radova. Kroz praktičan sa edukatorima/umetnicima iz različitih oblasti, upoznajemo proces nastanka umetničkog dela. Kreativne radionice pružaju deci i mladima prostor, vreme, materijale i stručnu podršku. Evo nekoliko važnih razloga zašto deci treba pružiti mogućnost da se bave umetnošću i zanatima:

– Upoznavanje s različitim materijalima i sticanje sigurnosti u baratanju njima

– Sticanje samopouzdanja

– Razvijanje motornih, kognitivnih i komunokacionih sposobnosti

– Podsticanje različitih socijalnih veština prilikom rada u manjim grupama

Takođe, u narednom periodu, i naši stariji sugrađani kao i bake i deke imaće prilike da se druže i stvaraju zajedno sa svojim unucima.

Dan žena:  Više od veka borbe za ravnopravnost

Dan žena:  Više od veka borbe za ravnopravnost

Izvor: RTS
U svetu se danas raznim manifestacijama slavi Međunarodni dan žena kao deo borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Ovogodišnji praznik se obeležava u svetlu pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini, tako da nije izvesno gde će sve biti održane manifestacije.

Međunarodni dan žena obeležava se 8. marta širom sveta, u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i marš više od 15.000 žena u Njujorku, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Dan žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalista, 8. marta 1910. godine u Kopenhagenu, na inicijativu Nemice Klare Cetkin, tadašnje liderke ženskog radničkog pokreta.

Prvi put je obeležen 1911. godine u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj, kada je više od milion žena i muškaraca prisustvovalo skupovima na kojima je zahtevano da žene glasaju na izborima, da im se omogući da zauzimaju javne položaje, da imaju pravo na rad i stručno obrazovanje.

Demonstracije radnica održavale su se u skoro svim većim evropskim gradovima svake godine do 1915. i širenja Prvog svetskog rata.

Glavni zahtev bio je da evropske zemlje konačno uvedu univerzalno pravo glasa.

Ideja praznika je poziv svima da daju svoj doprinos ukidanju diskriminacije žena u teoriji i praksi, ali i apel vlastima da politika koja se vodi bude u skladu sa potrebama žena.

U Srbiji se Dan žena obeležava od 1914. godine, a Ujedinjene nacije su 8. mart zvanično proglasile Međunarodnim danom žena 1975. godine.

Međunarodni dan žena postao je povod za proslavu onoga što su žene postigle u društvu, politici i ekonomiji.

Politički koreni dana znače da se organizuju štrajkovi i protesti kako bi se ukazalo na još zastupljenu neravnopravnost.