Otvorena galerijska sezona: Društvena angažovanost u karikaturi Nikole Dragaša

Otvorena galerijska sezona: Društvena angažovanost u karikaturi Nikole Dragaša

Društvena angažovanost u karikaturi Nikole Dragaša

OPOVO, 17. mart 2022 – Otvaranjem izložbe „Društvena angažovanost u karikaturi“ pančevačkog autora Nikole Dragaša, zvanično je otvorena i ovogodišnja sezona izložba Galerije „Jovan Popović“ u Opovu.

Postavku izložbe čini oko 70 karikatura i nešto više od 20 knjiga satiričnih tema  čije je naslovne strane ilustrovao Dragaš.

Nikola Dragaš je umetnik iz Pančeva, bavi se karikaturom, dečjom ilustracijom, stripom i grafičkim dizajnom, a takođe ilustruje dečje knjige i udžbenike.

Karikature Nikole Dragaša odišu toplinom i vedrinom, bez obzira na to što se on, neretko, bavi teškim i sumornim temama. Pored savremenih tema, Dragaš se bavi i tradicionalnim motivima koje opisuje u kontekstu današnjice na izuzetno duhovit, originalan i neobičan način.

Istoričarka umetnosti i kustoskinja galerije Ivana Milinković ističe upravo duhovitost i originalnost društvene angažovanosti autora.

„Umetnik se ne obraća publici ni sa kakvom dozom podsmeha, on jeste humorističan i satiričan ali se ne podsmeva situaciji. Zapravo se bavi jako važnim društvenim pitanjima i jedno od najvažnijih pitanja koje možemo videti u njegovim karikaturama je pitanje zaštite životne sredine, koja je postala aktuelna u celom svetu i komentar koji on daje na to dosta snažno utiče na posmatrača“, rekla je Milinković.

Dragašove karikature nalikuju dečjim ilustracijama, što je posebno interesantno i za odrasle i za decu.

Autor svoju okolinu navodi kao inspiraciju i da u poslednje vreme radi tematske karikature u serijama.

„Crtam ono što vidim i ono što nas okružuje, pođem prvo od sebe i porodice, pa kad izađem napolje sve ono od odlaska na posao do prodavnice ili nekog kulturnog događaja, tako da manje – više gledam da se sve to nađe na karikaturama. U principu to je moje unutrašnje viđenje okoline, kroz dozu humora, opreza i kritike, ali bez podsmeha. U poslednje vreme pravim tematske serije kao što su novogodišnje, na temu korone, zatim životinje u karikaturi, a jedna od najdražih u poslednje vreme mi je ova na temu lava sa kojom sam ušao u finale na velikom međunarodnom konkursu“, rekao je Dragaš.

Na otvaranju izložbe govorili su direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić, autor Nikola Dragaš i istoričarka umetnosti Ivana Milinković, a izložba će za posetioce biti otvorena svakog radnog dana do 14. aprila.

Baranda: Čišćenje i sanacija dvorišta stare škole

Baranda: Čišćenje i sanacija dvorišta stare škole

Čišćenje i sanacija dvorišta stare škole

BARANDA, 17. mart 2022 – Na osnovu inicijative Mesne zajednice Baranda i Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara Opovo, lokalna samouprava sprovodi radove na čišćenju i sanaciji divljeg rastinja,  biorazgradivog i mešovitog komunalnog otpada iz domaćinstava, kao i plastičnog i ambalažnog otpada u dvorištu nekadašnje stare škole u Barandi.

Radove na terenu su obišli pomoćnik predsednika opštine Nebojša Kovačević, opštinski većnik iz Barande Milovan Knežević i predstavnici Saveta mesne zajednice Baranda Momčilo Vujčin i Cveta Veljin.

„Radovi se izvode u sklopu programa zaštite životne sredine gde se sprovode čišćenja i sanacije divljih deponija, smetlišta i zapuštenih prostora na teritoriji Opštine Opovo, a po završteku radova ovaj prostor ćemo sanirati i privesti adekvatnoj nameni u dogovoru sa lokalnom zajednicom“, izjavio je Kovačević.

Vlada Srbije: Dozvoljeno sipanje goriva u kanistere do 60 litara

Vlada Srbije: Dozvoljeno sipanje goriva u kanistere do 60 litara

BEOGRAD, 17. marta (Tanjug) – Vlada Srbije usvojila je danas izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte, kojom se omogućava pumpama da se isporuka goriva osim utakanjem u rezervoare prevoznih sredstava, može vršiti i sipanjem u posude za transport naftnih derivata u maksimalnoj količini do 60 litara.

Na ovaj način omogućeno je, pre svega poljoprivrednicima koji kao sredstva za rad koriste poljoprivredne mašine, da nastave nesmetano obavljanje poslova, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Važeća odluka, kao i njene izmene donate su u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva.

Vlada Srbije usvojila je i izmenjenu Odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kojom se sirovo ulje od semena suncokreta ili šafranike izuzima od zabrane izvoza, a imajući u vidu da se ovaj proizvod ne može koristiti za dalju preradu u rafinisano suncokretovo ulje i da se najčešće koristi u industriji boja i lakova.

Takođe, odlučeno je da se na listu proizvoda za koje se privremeno zabranjuje izvoz, doda i rafinisano suncokretovo ulje.

Fudbal: Narednog vikenda startuje Druga južnobanatska liga Zapad

Fudbal: Narednog vikenda startuje Druga južnobanatska liga Zapad

Narednog vikenda startuje Druga južnobanatska liga Zapad

OPOVO, 17. mart 2022 – Nardenog vikenda startuje Druga južnobanatska liga Zapad u kojoj se takmiče dva naša opštinska fudbalska kluba – Radnički i Omladinac 1927.

Prema sistemu takmičenja, koji je dosta neobičan i nismo sigurni koliko je funkcionalan, u prolećnom delu igraju se preostala četiri kola drugog kruga, a zatim se na osnovu tabele i plasmana ekipa, pravi raspored za treći krug u kojem će se igrati još devet utakmica.

Baranđani i Opovčani su u jesenjem delu svakako razočarali svoje navijače i značajno podbacili u odnosu na ambicije koje su imali letos pred početak prvenstva.

Na osnovu kvaliteta ekipa i svog sastava, Radničkom su davane najveće šanse da će se ekspresno vratiti u Prvu južnobanatsku ligu. Međutim, Baranđani su nekoliko puta kiksnuli, gubili u susretima sa direktnim rivalima za vrh tabele, što i nije bilo na kraju iznenađujuće jer su imali „tanku“ klupu i vrlo često igrali u kombinovanim sastavima. Prvi deo sezone su završili četvrti sa zaostatkom od devet bodova za prvoplasiranim, odnosno sedam bodova za drugoplasiranim.

Prvak lige će se direktno plasirati u viši rang, dok će drugoplasirani igrati baraž sa drugoplasiranom ekipom iz Druge južnobanatske lige Istok. Radnički u nedelju dočekuju lidera lige Omladinac iz Deliblata tako da već u prvom prolećnom kolu imaju priliku da smanje zaostatak. Baranđani su renovirali tim, solidno su igrali tokom priprema i još uvek imaju ambicije za povratak u Prvu južnobanatsku ligu.

Bez obzira na podmlađeni tim, Opovčani su potpuno podbacili. Samo dva osvojena boda iz 12 utakmica i poslednja pozicija na tabeli. I Omladinac je renovirao tim, dosta se pojačao i ima samo jedan cilj u nastavku prvenstva, a to je opastanak u ligi.

Pobeda iz Samoša Opovčanima „beži“ četiri boda i to nije nedostižno ali fudbaleri Omladinca neće imati pravo na greške, posebno u mečevima sa ekipima iz donjeg dela ekipe. Opovčani u nedelju gostuju u Pančevu gde će igrati sa Mundialom i upravo je ovo meč koji može prelomiti sezonu.

Koronavirus: Aktuelna situacija u Opštini Opovo

Koronavirus: Aktuelna situacija u Opštini Opovo

OPOVO, 17. mart 2022 – Nakon najvećeg pika pandemije u decembru i januaru kada je u Opštini Opovo dnevno bilo registrovano između 20 i 30 pozitivnih na koronavirus, a ta brojka je krajem januara išla i preko 50 dnevno pozitivnih, tokom februara i marta situacija se polako smirilvala i broj zaraženih na dnevnom nivou opada.

U poslednjih šest dana (11-16. mart) na teritoriji Opštine Opovo zabeleženo je 25 novoobolelih, u proseku šest dnevno, što ipak ukazuje da i dalje treba voditi računa i oprezno se ponašati.