Krizni štab: Od subote bez kovid propusnica

Krizni štab: Od subote bez kovid propusnica

BEOGRAD, 10. marta (Tanjug) – Krizni štab doneo je danas odluku o ublažavanju kovid mera, pa se od subote ukida važenje kovid propusnica, ali i ograničenje broja ljudi u zatvorenim prostorima, prenela je članica Kriznog štaba ministarka Darija Kisić-Tepavčević.

Kisić Tepavčević je nakon sednice Kriznog štaba rekla da je zabeleženo smanjenje svih parametara, od broja pregleda, do broja hospitalizovanih u odnosu na broj potvrđenih kovid slučajeva.

Rekla je da su bolnice počele da se vraćaju normalnom režimu rada, i da su u ovom momentu kovid bolnice praktično novoizgrađene za vreme pandemije Batajnica, Novi Sad i Kruševac.

“Sve to uslovilo je da se dođe do ublažavanja svih protivepidemijskih mera. Od subote ukida se važenje kovid propusnica. Na skupovima u zatvorenim prostorijama ukida se limit broja osoba, i tako će od subote svi bioskopi i pozorišta moći da rade po normalnom režimu“, objasnila je ona.

Kisić Tepavčević je rekla da je odlučeno da ostaje preporuka nošenja maski u zatvorenim prostorima.

Što se karantina tiče, prenela je da je on i dalje na snazi u trajanju od sedma dana.

Kada je reč o putnicima međunarodnom saobraćaju, prema njenim rečima, mere ostaju na snazi, odnosno za ulazak u zemlju obavezni su dokaz o vakcinaciji, dokaz o preležanoj bolesti ili odgovarajući serološki test.

Prenela je i da je preporuka Nacionalnog komiteta za imunizaciju uvođenje dodatne buster doze, za starije do 18 godina četvrta doza.

“Ta druga buster doza, može da se dobije pet meseci posle prve, a odnosi se pre svega na one koji su pod većim rizikom od težeg oboljenja”, objasnila je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla i da je preporuka Komiteta uvođenje buster doze za vakcinaciju dece od 12 do 18 godine.

Vlada Srbije: Zabranjen izvoz osnovnih poljoprivrednih proizvoda

Vlada Srbije: Zabranjen izvoz osnovnih poljoprivrednih proizvoda

Zabranjen izvoz osnovnih poljoprivrednih proizvoda

BEOGRAD, 10. marta (Tanjug) – Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo – zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja, saopštila je vlada.

Dodaje se da je razlog donošnja odluke pravovremeno reagovanje na tržišne poremećaje i rast tražnje, kako na svetskom tako i na domaćem tržištu.

Zavod za javno zdravlje Pančevo: Svetski dan bubrega -10. mart

Zavod za javno zdravlje Pančevo: Svetski dan bubrega -10. mart

Svetski dan bubrega-10. mart

Svetski dan bubrega obeležava se na inicijativu Međunarodnog društva za nefrologiju i Internacionalnog udruženja Fondacije za bubreg u više od 100 zemalјa širom sveta. Od 2006. godine obeležava se svakog drugog četvrtka u martu mesecu.

Hronična bubrežna insuficijencija nekoliko puta povećava rizik za nastanak bolesti srca i krvnih sudova, šećerne bolesti, povišenog pritiska, završnog stadijuma bubrežne bolesti (uremije) i prerane smrti (pre 65. godine života). Hronična bolest bubrega je ozbilјno obolјenje koje zbog značajnih troškova lečenja, lošijeg kvaliteta života, skraćenog radnog i životnog veka obolelih predstavlјa značajan javnozdravstveni problem.

Osobe kod kojih su dijagnostifikovane bolesti bubrega, posebno u poodmakloj fazi, suočavaju se sa svakodnevnim izazovima: smanjenjom sposobnošću da učestvuju u svakodnevnim aktivnostima poput odlaska na posao, putovanja i druženja, a istovremeno suočavaju se i sa brojnim sporednim efektima ove bolesti, poput umora, bola, depresije, kognitivnih oštećenja, problema sa varenjem i spavanjem.

Rano otkrivanje bolesti bubrega omogućava bolјu negu i lečenje bolesti i smanjuje smrtnost od ove bolesti.

Iako je važno postojanje efikasnih mera za sprečavanje nastanka i dalјeg napredovanja bolesti bubrega, podjednako je bitna podrška društvene zajednice, kako pacijentima sa bolestima bubrega (uklјučujući one koji zavise od dijalize i transplantacije) tako i njihovim negovatelјima, posebno tokom pandemije COVID-19 i drugih izazovnih perioda.

Uređenje kapele u Barandi: Postavljanje kapije i ograde oko dvorišta (video)

Uređenje kapele u Barandi: Postavljanje kapije i ograde oko dvorišta (video)

BARANDA, 9. mart 2022 – Uz finansijsku podršku lokalne samouprave u Mesnoj zajednici Baranda izvode se radovi na realizaciji projekta izgradnje i uređenja kapele i prateće infrastrukture. Pored izgradnje i opremanja objekta kapele, trenutno se sprovode radovi na podizanju ograde i postavljanju kapije dvorišta kapele.

Gradilište su obišli predsednik opštine Miloš Markov, njegov pomoćnik Nebojša Kovačević, predsednik Saveta mesne zajednice Baranda Momčilo Vujčin, i opštinski većnici iz Barande Goran Divljački, Aleksandar Veselinov i Milovan Knežević.

Predsednik opštine ističe funkcionalnost objekta podizanjem ograde i uređenjem dvorišta i najavljuje početak radova postavljanja ograde na groblju u Opovu.

„Mi smo krajem prošle godine rešili da završimo ovu kapelu koja je bila urađena do pola, i kada smo počeli da je privodimo kraju, odnosno nameni, videli smo da će nam problem stvarati to što je neograđena jer ovde prolaze krave kada se vode na ispašu, tako da smo uvideli da moramo da napravimo jedan ograđen prostor. Definisali smo prioritet da napravimo jednu ogradu koja će služiti svrsi ali koja će biti prilagođena terenu gde se nalazi. Nakon tog dogovora ubrzo je počela realizacija, danas smo ovde i vidimo da se to privodi kraju i očekujemo da će kapela u Barandi biti ograđena u narednih dan, dva, a nakon toga nastavljamo sa ograđivanjem groblja u Opovu koje smo proširili, takođe krajem prošle godine“, izjavio je Markov.

Površina dvorišta će biti 750m², dužna frontalne strane je 30, a poprečne 25 metara.

OŠ „Dositej Obradović“ Opovo: Prvaci zakoračili u svet biblioteke

OŠ „Dositej Obradović“ Opovo: Prvaci zakoračili u svet biblioteke

Prvaci zakoračili u svet biblioteke

OPOVO, 10. mart 2022 – Učenici prvog razreda, sa svojim učiteljicama, Jelenom Galić i Jasminom Latovljev, posetili su biblioteku OŠ „Dositej Obradović“ Opovo. Sa učenicima je razgovarala bibliotekarka škole, Jasmina Stankov, o ulozi biblioteke, knjige, čitanja, načinu pozajmljivanja i vraćanja knjiga, čuvanju knjiga da bi potrajale i narednim generacijama đaka… Dotakli se pojmova: pisac, ilustrator, štampar, izdavač, knjižara, školska biblioteka, opštinska biblioteka…

Učenici su dobili da reše ukrštenicu koja se odnosi na ono o čemu je bilo reči na času.

Poseta školskoj biblioteci završena je prvom pozajmljenom slikovnicom, uz želje da uživaju u čitanju.