Skupština opštine Opovo: Održana poslednja ovogodišnja sednica lokalnog parlamenta

Skupština opštine Opovo: Održana poslednja ovogodišnja sednica lokalnog parlamenta

Održana poslednja ovogodišnja sednica lokalnog parlamenta

OPOVO, 29. decembar 2021 – Na poslednjoj ovogodišnjoj, a 15. sednici Skupštine opštine Opovo, odbornici su usvojili rešenja o prestanku mandata predsednika Nadzornog odbora JP „Mladost“ Opovo Slavku Mančevu i članu Nadzornog odbora JP „Mladost“ Opovo Nebojši Kovačeviću.

Usvojeno je Rešenje o davanju saglasnosti na Program poslovanja JP „Mladost“ Opovo za 2022. godinu, kao i Rešenje o davanju saglasnosti na Plan i program rada Opštinske narodne biblioteke Opovo za 2022. godinu i Rešenje o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Statuta Opštinske narodne biblioteke Opovo.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju:  Za drugo i treće dete po 100.000 dinara

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju: Za drugo i treće dete po 100.000 dinara

Za drugo i treće dete po 100.000 dinara
BEOGRAD, 29.decembra (Tanjug) – Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović prihvatio je danas amandmane na sednici Odbora za rad, socijalna pitanja i društvenu uključenost, kojima se utvrđuje pravo na jednokratnu pomoć u visini od 100.000 dinara za drugo i treće dete.

Poslanica SNS Milanka Jevtović Vukojičić, koja je predsedavala sednicom odbora, rekla je za Tanjug da ostaje pravo koje majke ostvaruju za drugo dete da u periodu od dve godine dobijaju pomoć od 10.000 dinara, odnosno po 12.000 dinara u narednih 10 godina.

Ona je navela da će majka koja rodi dvojke dobiti jednokratnu pomoć u iznosu od 400.000 dinara, odnosno za trojke 500.000 dinara.

Poslanici će danas raspravljati o ovim amandmanima, a očekuje se i glasanje.

Udruženje “Mame su zakon” pozdravljaju izmene zakona koje, kako navode, idu u pravcu jačanja finansijskih kapaciteta porodice, jer pronatalitetne politike jesu politike od najvišeg nacionalnoj interesa danas i biće i u budućnosti.

Predsednica Udruženja Tatjana Macura kaže da očekuje da će se uskoro naći i izmene koje će urediti status porodilja preduzetnica koje sadašnji zakon tretira kao nezaposlene, kao i trajnije rešenje za sve one žene koje se nalaze na privremenim i povremenim poslovima, koje su nezaposlene ili ekonomski neaktivne.

“Podsećamo da se ovaj problem može rešiti tako da se svim porodiljama u Srbiji u trajanju od godinu dana garantuje naknada tokom porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta najmanje u visini republičkog minimalca”, izjavila je Macura.

Kaže i da država mora da osmisli i paket mera podrške koji se odnose na porodice sa decom i nakon što se završi taj rani period, obezbeđivanjem dovoljnog broja mesta u vrtićima, pripremom paketa mera podrške poslodavcima koji zapošljavaju žene sa decom koje žele da rade, besplatnim udžbenicima tokom osnovne i srednje škole, kao i drugim vidovima podrške prilagođenim potrebama roditeljstva u 21. veku.

Ministarstvo finansija: Od 1. januara nove olakšice za privredu i razvoj inovacija

Ministarstvo finansija: Od 1. januara nove olakšice za privredu i razvoj inovacija

Od 1. januara nove olakšice za privredu i razvoj inovacija

BEOGRAD, 29. decembra (Tanjug) – Od 1. januara neoporezivi iznos zarade sa sadašnjih 18.300 dinara biće uvećan na 19.300 dinara, a iz Ministarstva finansija kažu da će ta izmena rasteretiti privrednike, podsticati zapošljavanje, priliv investicija i privredni rast.

Istovremeno, smanjenja je stopa doprinosa za PIO na teret poslodavca za 0,5 odsto i tom merom smanjuje se poresko opterećenje prosečne neto zarade za oko jedan procentni poen, a to je za privredu ukupna ušteda od oko 17,2 milijardi dinara, jer se država odrekla prihoda, kažu iz Ministarstva finansija.

Radi podsticanja zapošljavanja, uvode se dve nove poreske olakšice, kao i produženje perioda primene postojećih poreskih olakšica za zapošljavanje određenih kategorija lica.

Prva olakšica odnosi se na poslodavca koji zasniva radni odnos sa novim licem, koje u periodu od 1. januara 2019. godine do 28. februara 2022. godine nije bilo osiguranik kao zaposleni/preduzetnik/osnivač ili zaposlen u sopstvenom privrednom društvu.

Poslodavac se oslobađa obaveze plaćanja 70 odsto obračunatog i obustavljenog poreza na zarade tog lica koja je veća od 76.500 dinara mesečno, za zaradu isplaćenu zaključno sa 31. decembrom 2024. godine.

Druga olakšica se odnosi na poslodavce – pravna lica koji u okviru svoje delatnosti na teritoriji Srbije obavljaju istraživanje i razvoj, u vidu oslobođenja od plaćanja 70 odsto obračunatog i obustavljenog poreza na zarade lica koja su neposredno angažovana na poslovima istraživanja i razvoja.

Produženje perioda primene postojećih poreskih olakšica određeno je za zapošljavanje novih lica u vidu prava na povraćaj dela plaćenog poreza po osnovu zarade novozaposlenog lica, u procentu od 65 odsto do 75 odsto, sa 31. decembra 2021. na 31. decembar 2022. godine.

Takođe, produženje važenja olakšice za poslodavce koji zasnuju radni odnos sa kvalifikovanim novozaposlenim licem, u vidu oslobođenja od obaveze plaćanja poreza po osnovu zarade tih lica, kao i preciziranje dodatnih uslova za produženje ostvarivanja prava na oslobođenje po osnovu zarade kvalifikovanog novozaposlenog lica do 2025. godine.

Poslodavac se oslobađa obaveze plaćanja poreza na zaradu u 2023. godini za 50 odsto, u 2024 godini za 40 odsto i u 2025. godini za 30 odsto.

Pravo na produženje primene olakšice može da ostvari poslodavac koji je na dan 31. decembra 2020. godine imao najviše do 30 zaposlenih.

U cilju povećanja podsticaja za inovacione delatnosti, u okviru poreskog oslobođenja za poslodavce, po osnovu poreza na zarade osnivača koji su zaposleni u novoosnovanom privrednom društvu koje obavlja inovacionu delatnost, predloženo je brisanje uslova za korišćenje olakšice koji se odnosi na period u kome je osnovan poslodavac, sa ciljem da poresko oslobođenje postane trajna mera.

Prema važećoj odredbi, pravo na poresko oslobođenje može da ostvari poslodavac koji je osnovan zaključno sa 31. decembrom 2021. godine.

Takođe, od 1. januara biće oslobođenja od poreza na kapitalni dobitak po osnovu unosa autorskog i srodnih prava i prava industrijske svojine u celosti kao nenovčani ulog u kapital privrednog društva rezidenta Srbije.

Od iduće godine izuzimaju se od oporezivanja naknade koje ostvaruju studenti koji obavljaju učenje kroz rad kao materijalno i finansijsko obezbeđenje saglasno zakonu kojim se ureduje dualni model studija.

U cilju omogućavanja dodatnog roka za potpuno uređenje statusa lica koja samostalno obavljaju nestandardne oblike rada (radnici na internetu, frilenseri), postojeći model oporezivanja nastaviće da se primenjuje do stupanja na snagu novih pravila.

Dakle, predlaže se produženje perioda u okviru koga ostvareni prihodi po osnovu ugovorene naknade od autorskih i srodnih prava i ugovorene naknade za izvršeni rad, na koje se porez plaća samooporezivanjem, imaju poreski tretman prihoda za koje se poreska obaveza utvrđuje rešenjem poreskog organa.

Porez se ne plaća na prihode ostvarene u kalendarskoj godini u visini do 384.000 dinara godišnje uz priznavanje normiranih troškova u visini 50 odsto od ostvarenih prihoda.

Na takav način oporezuju se prihodi ostvareni zaključno sa 31. decembrom 2022. godine.

Narodna skupština Srbije usvojila je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana na sednici održanoj 26. novembra 2021. godine.

Krizni štab: Sve epidemijske mere ostaju na snazi

Krizni štab: Sve epidemijske mere ostaju na snazi

Sve epidemijske mere ostaju na snazi

Beograd, 28. decembar 2021.

Članica Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević saopštila je danas da sve mere u cilju suzbijanja širenja koronavirusa koje postoje, ostaju na snazi.

Kisić Tepavčević je u obraćanju novinarima, nakon sednice ovog štaba, istakla da je epidemijska situacija stabilna i da imamo najnižu stopu novoobolelih u Evropi, ali i upozorila na to da ipak procenti pozitivnih rastu, posebno u Beogradu, i da postoji bojazan da to može biti početak nekog značajnijeg povećanja.

Kada smo sumirali sve što se do sada dešavalo sa epidemiološkog i kliničkog apsekta, došli smo do toga da sve mere treba da se nastave koje su i do sada, ponovila je ona i naglasila da opšte mere – maske i distanca daju iste efekte.

Ministarka je, odgovarajući na pitanje da li nas očekuje novi talas, rekla da odgovor zavisi od toga kako ćemo se ponašati, koliko ćemo se okupljati, da li ćemo se vakcinisati, objasnivši da ukoliko se budemo slobodno kretali i procenat vakcinisanih ostane isti, sigurno nam slede novi talasi.

Prema njenim rečima, epidemijska situacija je pokazala da je odluka koja je doneta na poslednjoj sendici Kriznog štaba da raspust ne nastupi ranije bila dobra.

Takođe, kako je ocenila, dobro je i to što raspust, koji traje oko tri nedelje, počinje za dva dana, jer će značajno uticati na epidemijsku situaciju.

Ona je podsetila na to da ulazimo u period proslava i da se treću godinu zaredom ponavlja isto upozorenje – da svi treba da budu svesni da je virus tu, da je detektovan i omikron, za koji je dokazano da se značajno brže širi.

U Srbiji je do danas vakcinisano 58,2 odsto ljudi, precizirala je ona i dodala da je značajan broj građana svesno i savesno preuzeo ulogu da jača naš kolektivni imunitet, ali da bez onih 40 odsto ne možemo uspeti.

Ulazimo u treću godinu pandemije za koji mesec, imamo dovoljno znanja da jedino ujedinjeni možemo da pobedimo virus, naglasila je Kisić Tepavčević i poručila građanima da za praznike čuvaju sebe i svoju porodicu.

Prema njenim rečima, kovid propusnice su dale efekat i inspektori marljivo rade i prave rezultate, iako je njihov broj limitran.