J&R Petrol Opovo: Otvorena moderna samouslužna perionica na benzinskoj pumpi J&R u Opovu (video)

J&R Petrol Opovo: Otvorena moderna samouslužna perionica na benzinskoj pumpi J&R u Opovu (video)

Otvorena moderna samouslužna perionica na benzinskoj pumpi J&R u Opovu

Opovo, 4. Decembar 2021
Danas je uz prisustvu gostiju na lokaciji J&R petrol pumpe u Opovu svečano otvorena moderna samouslužna perionica. Pranje je danas za sve korisnike besplatno.

U tri boksa za pranje po povoljnim cenama nudimo i tri programa pranja:
-pranje mikroprahom
-tretiranje toplim voskom
-ispiranje osmoznom vodom
U ponudi je i pranje aktivnom penom kojom se uspešno uklanjaju nataložena prljavština i skrama sa vaših vozila.
Za kompletnu uslugu čišćenja tu je i vema jak turbo-usisivač uz pomog kojeg ćete lako očistiti enterijer vaših vozila.
Takođe, imamo i sjaj za gume, koji nudimo kao finiš tretmana vaših ljubimaca na četiri točka.
Autoperionica ima tri boksa za pranje od kojih je jedan otvoren i pogodan za pranje manjih kamiona, traktora, kombija i minibuseva.
Za pravna lica kao i ostale zainteresovane nudimo mogućnost avansne uplate uz korišćenje magnetnog ključa, mogućnost plaćanja preko računa. Ovo varijanta je interesantna i onima koji imaju više vozila, pa korišćenjem magnetnog ključa mogu jednostavnije da koriste perionicu, avansnom uplatom, princip je sličan kao dopuna za telefon.

Aparati su takvi da ubacivanjem novčanica od 50, 100 ili 200 dinara uključujete aparat I dobijate informaciju na digitalnom displeju o vremenu koje imate na raspolaganju za pranje.

Posetite nas i uverite se u kvalitet naših usluga, vaš J&R Petrol

Ukusni koštunjavi plodovi: Orah

Ukusni koštunjavi plodovi: Orah

Orah
Mnogo dobrih minerala i omega 3-masnu kiselinu nam daruje orah, nutritivna vrednost plodova je preporuka da ih koristimo svaki dan. Plodovi oraha su ljudskoj ishrani značajni zbog visokog sadržaja ulja, proteina, kompleksa vitamina, organskih i mineralnih materija koji se nalaze u vrlo dostupnim oblicima. Sadržaj ulja u jezgru se kreće od 50 do 70 procenata što zavisi od sorte kao i od uslova u kojima je orah uzgaja. Treba znati da orah koji potiče iz toplijih krajeva u jezgri ima manji sadržaj ulja. Veoma je bitno i da li plodovi potiču iz unutrašnjosti krune ili sa periferije, jer plodovi unutrašnjosti sadrže više ulja. Sadržaj ulja nije presudan za kvalitet jer plodovi koji imaju manje ulja imaju veći procenat proteina i drugih materija.

Orahovo ulje spada u grupu delikatesnih jestivih biljnih ulja. Postupak njegove proizvodnje je specifičan i izvodi se hladnim postupkom (presovanjem) jer se na ovaj način čuvaju vitamini a naročito vitamin E koga u orahovom ulju ima u značajnoj količini. Ovaj vitamin je neophodan za normalan metabolizam i zdravlje ljudi. Ulje oraha se još koristi u farmaceutsku industriju pa čak i u slikarstvu.

PROČITAJTE JOŠ:


Jesenje voće: Mušmula, zaboravljena voćka


Jesenja voćka: U dunji više vitamina C nego u limunu


Orah – nutritivna vrednost plodova

Sadržaj proteina u jezgru se kreće od 15 do 22 procenata i uglavnom se posle ceđenja ulja i presovanja jezgra koristi u daljoj preradi gde se proteini koriste za dobijanje i oplemenjivanje raznih proizvoda. Kompleks vitamina u jezgru čine vitamini: E, A, C, B1, B2, PP i drugi. Njihov sadržaj se kreće od 0.1 miligrama vitamina B2 do 50 mg vitamina C u 100 g jezgre.

Orah – minerali i vitamini

Mineralne materije su zastupljene do tri procenta od čega je najviše zastupljen fosfor kao kalcijum fosfat, dosta je visoki sadržaj kalijuma, magnezijuma i gvožđa. U poluzrelom jezgru oraha značajan je sadržaj joda. Jezgra sadrže od 2 do 4% šećera, najviše saharoze pa je odlična hrana za dijabetičare. Bitno je napomenuti da jezgra imaju visoku energetsku vrednost čak tri puta veću nego neke vrste mesa. Redovnom upotrebom oraha u ishrani u organizam se unose i omega-3 masne kiseline bitne za rad mozga. Na kraju treba podsetiti da upotreba oraha u ishrani treba da bude umerena i izbalansirana. Jer se prevelikim unosom može veoma brzo povećati telesna masa.

Hranljiva i upotrebna vrednost plodova oraha – dipl. ing. Jovan Milinković
Izvor: AGROINFONET

Vremenske prilike: Danas oblačno,vedro samo na severu, temperatura do 9 stepeni

Vremenske prilike: Danas oblačno,vedro samo na severu, temperatura do 9 stepeni

Danas oblačno,vedro samo na severu, temperatura do 9 stepeni

Srbija, 4. decembar; 22021
Danas ujutru na severu vedro uz slab mraz, a u ostalim predelima oblačno još samo ponegde na jugozapadu, jugu i jugoistoku Srbije sa slabim snegom.

Tokom dana malo i umereno oblačno sa sunčanim intervalima i prohladno uz slab do umeren južni i jugoistočni vetar, krajem dana na jugu Banata povremeno jak.

Jutarnja temperatura od -4 na severu do 4 stepena na jugu zemlje, najviša dnevna od 5 do 9 stepeni.

Tokom noći novo naoblačenje, na severu i zapadu mestimično sa kisom.

U Beogradu sutra ujutru hladno, na širem podrucju grada slab mraz. Tokom dana malo i umereno oblacno sa suncanim intervalima i prohladno uz slab do umeren južni i jugoistočni vetar koji će krajem dana biti u pojačanju.

Jutarnja temperatura od -3 do 1, najvisa dnevna oko 7 stepeni. Tokom noci novo naoblačenje, pred jutro sa kišom.

Sutra oblačno sa kišom i malo toplije, na visokim planinama sa snegom.

Početkom sledeće sedmice ponovo hladnije.

U ponedeljak mestimično sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom koji se uveče i tokom noći očekuje i u nižim predelima.

U utorak oblačno sa snegom, na severu i kisom i susnežicom, pa se u brdsko-planinskim predelima očekuje povećanje, a u nižim predelima, osim na severu zemlje, formiranje manjeg snežnog pokrivača.

U sredu prestanak padavina i delimično razvedravanje uz porast temperature, a zatim do 11. decembra toplije, mestimično sa kišom u nižim i snegom u planinskim predelima.