Udruženje penzionera Opštine Opovo: Druženje penzionera u Starom Banatu (video)

Udruženje penzionera Opštine Opovo: Druženje penzionera u Starom Banatu (video)

OPOVO, 17. decembar 2021 – Ispraćajući staru godinu, u organizaciji Udruženja penzionera opštine Opovo u hotelu Stari Banat održano je druženje penzionera iz Opova, Barande, Sakula i Sefkerina.

Predsednik Udruženja Žika Nestorović je pozdravio prisutne članove i goste, zahvalivši se lokalnoj samoupravi na podršci tokom godine.

„Želim sve da vas pozdravim i poželim dobrodošlicu. Želim da pozdravim predsednika opštine Miloša Markova i njegovu zamenicu Anku Simin Damjanov, lokalnu samoupravu koja je mnogo pomogla ovo naše druženje i sva ona naša putovanja i aktivnosti koje smo imali. Bilo je to prethodne dve godine malo ograničeno zbog epidemiološke situacije ali očekujemo da će iduća godina biti mnogo bolje. Takođe, želim vam srećne predstojeće novogodišnje i božićne praznike i da se u okviru vaših porodica dobro družite i provedete“, rekao je Nestorović.

Predsednik opštine Miloš Markov je prisutnima poželeo lepo druženje, da iduća godine bude bez pandemije i da se što češće upražanjavaju razne aktivnosti u okviru udruženja.

„Uvaženi naši penzioneri, želim vam da se večeras lepo provedete, da uživate i da nam ovo bude sve češće, da koronu polako ostavimo iza sebe i da ponovo počnemo da se družimo jer je to najbitnije od svega. Želim da vaše „treće doba“ proslavljate u raznim aktivnostima, da imate putovanja i ekskurzije, da imate ovakvih druženja, a mi kao lokalna samouprava, kao što smo radili i pre, radićemo i u budućnosti, pomagaćemo da možete da se okupljate. Treba da se družimo, videli smo kakav je ovo period bio iza nas, situacija se polako popravlja. Želim vam pre svega dobro zdravlje, a onda i da nastavimo sa našim normalnim životom“, poručio je Markov.

Uz druženje i večeru penzionere su muzičkim programom zabavljali Opovački tamburaši.

Ministarstvo unutrašnjih poslova: Uhapšen lopov koji je krao iz crkvi

Ministarstvo unutrašnjih poslova: Uhapšen lopov koji je krao iz crkvi

Uhapšen lopov koji je krao iz crkvi

Pančevo, 17. decembar 2021. godine

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu, intenzivnim operativnim radom, uhapsili su I. J. (1977) iz Opova, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio seriju teških krađa na području Pančeva i Zrenjanina.

On se sumnjiči da je, od oktobra do decembra ove godine, provalio u pravoslavne i katoličke crkve, osam na području Pančeva i dve u okolini Zrenjanina, iz kojih je ukrao novac.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnim tužilaštvima.

Novogodišnja predstava za decu i roditelje: Krug oko sveta 25. decembra

Novogodišnja predstava za decu i roditelje: Krug oko sveta 25. decembra

Krug oko sveta 25. decembra

OPOVO, 17. decembar 2021 – Na pozorišnoj sceni Kulturnog centra Opovo, u subotu 25. decembra (11:00 časova) na programu je dečja predstava „Krug oko sveta“.

Predstavu izvode stari znaci iz pozorišta Čarapa.

„Dok sat Budiša odbrojava minute Deda Mraz se sprema na put oko sveta da podeli deci naručene poklone. Praporci pevaju u horu, Cica kuvarica pakuje sveže kolače u paketiće, povorka irvasa kreće kad…

Ulaznice po ceni 300 dinara mogu se kupiti u prostorijama biblioteke i biletarnici Kulturnog centra Opovo.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije: Takmičenje „Ptice moje hranilice – Praznično brojanje ptica“

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije: Takmičenje „Ptice moje hranilice – Praznično brojanje ptica“

Takmičenje „Ptice moje hranilice – Praznično brojanje ptica“

OPOVO, 16. decembar 2021 – Učestvujete u jedinstvenom takmičenju u zimskom prihranjivanju ptica “Ptice moje hranilice – Praznično brojanje ptica”, koje organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Cilj takmičenja je da pomognemo pticama da lakše prezime u periodu godine kada im je teže da pronađu hranu. To je ujedno i lepa prilika da ih posmatranjem bolje upoznamo i damo svoj doprinos građanskoj nauci jer dobijeni podaci o posmatranim pticama nam pomažu u proceni njihove ugroženosti i kasnije zaštiti.

Koliko traje takmičenje i ko sve može da učestvuje?

Takmičenje traje od 15. decembra 2021. godine do 15. januara 2022. godine i u njemu mogu učestvovati osobe svih uzrasta sa teritorije Republike Srbije koje u svom dvorištu, na balkonu ili u parku postave jednostavnu hranilicu za ptice.

Koja su pravila takmičenja?

Nakon što ste postavili hranilicu za ptice, možete početi sa posmatranjem ptica koje sleću na hranilicu i svoja zapažanja beležite popunjavanjem izveštaja koji možete pronaći na linku >> OVDE <<.

Izveštaj možete poslati najmanje jednom, a najviše pet puta  tokom trajanja takmičenja. Preporuka je da šaljete izveštaj jednom nedeljno sa najboljim rezultatom za tu nedelju, bez zbrajanja rezultata više posmatranja.

Za sigurniju i lakšu identifikaciju ptica koje dolaze na hranilicu možete koristite besplatnu mobilnu aplikaciju “Ptice na dlanu”.

KATEGORIJE U KOJIMA SE MOŽETE TAKMIČITI

Hranilica sa najviše različitih vrsta

U izveštaj upišite sve vrste ptica koje se pojavljuju na i oko hranilice. Pobednik je takmičar koji zabeleži najviše različitih vrsta tokom trajanja takmičenja.  Nagrada: popularna društvena igra “Wingspan”, poklon je obezbedio Gejming centar “MIPL“.

Hranilica sa najviše jedinki ptica

Pokušajte što preciznije da izbrojite ptice koje se pojavljuju na hranilici tokom jednog posmatranja u trajanju minimum 15, a maksimum 60 minuta. Rezultati više posmatranja se ne sabiraju. Nagrada: slika autorke Marije Trkulje.

Najlepša fotografija na foto konkursu “Ptice moje hranilice”

Za učešće na foto konkursu potrebno je da popunite formular >> OVDE <<  i pošaljete fotografije na imejl adresu oko@pticesrbije.rs do 15.01.2021. godine. Jedan takmičar može poslati maksimalno 3 fotografije. Nagrada: poklon paket (ranac, termos i šolja).

Likovni konkurs za decu “Ptice moje hranilice”

Motivišite dete da napravi likovni rad na temu zimskog prihranjivanja ptica. Za učešće na likovnom konkursu potrebno je da popunite formular >> OVDE <<  i pošaljete fotografije radova deteta na imejl adresu oko@pticesrbije.rs do 15.01.2021. godine. Jedan takmičar može poslati maksimalno 3 fotografije. Biće prihvaćene samo individualne prijave. Nagrada: poklon paket igra memorije “Ptice na dlanu“, knjiga “Avanture Sebastijana, sove vegetarijanca”, bojanka i beležnica za posmatranje ptica.

Žiri koji će ocenjivati likovne radove i fotografije čine: Bojana Lukić – vizuelna umetnica, Julija Joksimović – umetnica, Kalman Moldvai – grafički dizajner.

Rezultati takmičenja biće objavljeni na stranici www.pticesrbije.rs  do 25. januara 2022. godine i u sredstvima javnog informisanja. Pobednici konkursa će biti obavešteni u posebnom imejlu ili telefonskim pozivom od strane Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

IZNENAĐENJE! – SVAKO OD UČESNIKA/CA TAKMIČENJA OD APARTEKA DOBIJA DIGITALNI VAUČER U VREDNOSTI 200 TOKENA ZA SLAGALICU.

Važno:

Učešćem na takmičenju prihvatate da ste saglasni da Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije može koristiti vaše lične podatke (ime i prezime, adresu stanovanja, kontakt telefon i imejl) za potrebe učešća u takmičenju.

Učešćem na likovnom i foto konkursu saglasni ste da Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije može koristiti fotografije (uz obavezno navođenje autora fotografije) u svrhu promocije aktivnosti organizacije.

Pobednici prethodnih takmičenja “Ptice moje hranilice” i bliski rođaci organizatora, žirija i pokrovitelja takmičenja mogu da učestvuju, ali ne mogu da osvoje nagrade.

Sve dodatne informacije možete dobiti slanjem upita na imejl oko@pticesrbije.rs ili pozivom na telefon 011/334-39-02.

SAVETI KAKO PRAVILNO PRIHRANJIVATI PTICE ZIMI 

Koje ptice mogu da očekujem na hranilici?

Velika senica, vrabac pokućar, severna zeba, zelentarka, češljugar, batokljun, brgljez, crvendać, kos, samo su neke od vrsta koje će ove zime boraviti u vašem komšiluku.

Čime prihranjivati ptice zimi?

Ptice je najbolje prihranjivati neslanim, sirovim hranivima poput semenki suncokreta, pšenicom, lomljenim kukuruzom, prosom, orasima, kikirikijem. Većina ptica pevačica se u zimskom periodu hrani plodovima i semenkama različitih biljaka. Hrana koja im se tada nudi treba da bude bogata kalorijama i laka za varenje. Suncokret je najpodesniji za većinu vrsta ptica, kao što su senice, zebe i vrapci. Kikiriki, orasi, proso, sirak, lomljena pšenica, kukuruz i drugo semenje predstalja takođe dobar izbor, koji će zadovoljiti potrebe mnogih vrsta. Ne preporučuje se hranjenje ptica starim hlebom jer hleb kod ptica izaziva komplikacije u varenju, a ređe i uginjavanje. Mnoge ptice će na hranilice biti privučene jabukama, slaninom ili posebnim „kolačima“ za ptice, koji predstavljaju smeše semenja i masti (loja).

Koje je najbolje mesto za hranilicu?

Preporučuje se da to bude tiho i neuznemiravano mesto. Hranilica bi trebala da bude postavljena tako da ptice imaju lak pristup hrani, a dobro je da se u blizini hranilice nalazi žbunje ili drveće gde ptice imaju zaklon i odakle imaju dobar pregled okoline. Imajte u vidu da je nekim pticama potrebno i 7-10 dana da prihvate novu hranilicu. Pored ptica, hrana će često privući i druge životinje, kao što su glodari (miševi, pacovi i veverice) ili mačke. Ovi nepoželjni gosti mogu da uznemiravaju ptice, dok su za ptice mačke opasni grabljivci koji ih veoma lako love u situacijama kada ptice zbog gladi postaju manje oprezne. Zbog toga je važno hranilicu postaviti što dalje od domašaja ovih životinja.

Kako se pravilno održava hranilica?

Tokom zime se na hranilicama sakuplja puno ptica, koje vremenom postaju zavisne od hrane koja im je ponuđena. Nagli prekid hranjenja može biti fatalan. Iz tih razloga, pre početka hranjenja treba se osigurati da će pticama hrana biti dostupna tokom celog hladnog perioda. Pored hrane, pticama će veoma koristiti sveža voda ostavljena na hranilici. Poželjno je hranilicu povremeno čistiti od ostataka hrane ili izmeta.

Kako napravitio jednostavnu hranilicu?

Naš predlog pogledajte u videu:

Saobraćaj: Oprez u vožnji zbog magle, mokrih kolovoza i moguće poledice

Saobraćaj: Oprez u vožnji zbog magle, mokrih kolovoza i moguće poledice

Oprez u vožnji zbog magle, mokrih kolovoza i moguće poledice

BEOGRAD, 17. decembra (Tanjug) – Magla će i danas uticati na slabiju vidljivost vozača, a najgušća je jutros na području Zlatibora, Požege, Niša, Bele Palanke, Leskovca i Vranja, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Zbog niskih temperatura postoji opasnost od pojave poledice, koja je najizraženija na putevima u planinskim predelima.

Kiša u većini krajeva donosi mokre kolovoze, a slabe snežne padavine treba očekivati u planinskim predelima.

Zbog početka vikenda pojačan intenzitet saobraćaja očekuje se prvim popodnevnim satima, ali će i dovoljna visina snežnog pokrivača na našim planinama uticati da saobraćaj ka zimskim turističkim centrima bude intezivniji.

Prema informacijama Uprave granične policije, dobijenim u 05.15 časova, teretna vozila na izlazu iz zemlje na graničnom prelazu Batrovci čekaju četiri sata, na Šidu tri sata, a na Sremskoj Rači dva sata.