Miholjski susreti sela: Održana novogodišnja teglica i zimski prodajni vašar (video)

Miholjski susreti sela: Održana novogodišnja teglica i zimski prodajni vašar (video)

Održana novogodišnja teglica i zimski prodajni vašar

OPOVO, 11. decembar 2021 – U okviru manifestacije Miholjski dani sela – Festival zimnice i bundeve u Opovu, a u organizaciji Opštinske narodne biblioteke Opovo i Aktiva žena Opovo, a finansirano od strane Ministarstva za brigu o selu i lokalne samouprave, održano je takmičenje u zimnici i zimski prodajni vašar.

U hotelu „Stari Banat“ organizovana je i održana treća po redu Novogodišnja teglica, odnosno takmičenje u slanoj i slatkoj zimnici. Manifestaciju je otvorila direktorka Opštinske narodne biblioteke Opovo Katarina Nikolić Ralić zajedno sa članovima žirija i idejnim tvorcem ove manifestacije Mariom Leone Bralićem.

Zimnice je ocenjivao eminentni žiri u sastavu Goran Radivojević, nastavnik veština na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo u Novom Sadu, doktorand i predsednik UO Asocijacije šefova kuvara Srbije,  Stefan Šmugović, saradnik na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo u Novom Sadu, doktorand i član Kulinarske federacije Srbije i prof. dr Mlađen Jovanović, pomoćnik direktora Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo u Novom Sadu.

Članovi žirija su istakli značaj ove manifestacije kao i lokalnih proizvoda koji bi morali da se brendiraju jer su kvalitetni i autentični.

„Posao je bio težak, pre svega ima dosta proizvoda i svi su veoma kvalitetni. Kriterijumi su standardni, a koji se odnose i na vizuelne standarde i na organoleptičke karakteristike. Primetili smo nekoliko proizvoda i ovde već tradicionalno radimo kao žiri i primećujemo da se svake godine pojavi neki proizvod koji nije bio prethodne godine i kojeg nema na tržištu. To su neki proizvodi koje ćemo u saradnji sa Opštinom Opovo da preporučimo da barem dobiju neku markicu „najbolje iz Opova“. Na primer grožđe u turšiji koje je malo kiselo, blago slatko i blago ljutkasto, dakle veoma pikantno i to je nešto što ne postoji nigde na tržištu. Svašta smo probali do sada i još uvek to nismo našli osim ovde u Opovu i da je tako lep ukus“, izjavio je Mlađen Jovanović.

Manifestaciju je obišao predsednik opštine Miloš Markov, njegova zamenica Anka Simin Damjanov i predsednik Skupštine opštine Opovo Nenad Josić.

Markov je rekao da je cilj lokalne samouprave da podstaknu žene i ženska udruženja da svoje kućne proizvode iznesu i plasiraju.

„Na ovom Festivalu bundeve i zimnice žene su imale prilku da u okviru udruženja ili pojedinačno izlože svoje proizvode. Uglavnom su to bili slatki proizvodi, takmiče se u više kategorija, za ocenjivanje je zadužen stručni žiri. Mi kao lokalna samouprava smo podržali ovu manifestaciju u saradnji sa Ministarstvom za brigu o selu kroz konkurs za Miholjske dane sela. Ideja nam je bila da ih podstaknemo da to što proizvode kući, iznesu i prezentuju, a zaista imaju šta da pokažu. U razgovoru sa članovima žirija imali smo prilike da čujemo da ovde može da se pronađe nešto što je autentično, tako da želimo da ih ohrabrimo da ove proizvode mogu i da prodaju, da se udružuju i definitivno naše sugrađanke imaju šta da pokažu“, poručio je Markov.

Predsednica Aktiva žena Opovo Zorica Ugrinov, koje je ujedno i jedan od organizatora manifestacije  smatra da je osim vremena i ljubavi prema kulinarstvo najvažnije umeće.

„Iz našeg udruženja žene su se potrudile da izađu na takmičenje u svim kategorijama, odnosno, i slanu i slatku zimnicu i prvi put ove godine u kategoriji bundeve – sok, kolač, džem i slatko od bundeve. Što se tiće turšije iznele smo ajvar, pekmez, džemovi, slatko, kompoti i zaista sve što se ovde u Banatu pravi. Bundeva se ovde puno koristi, možda smo pre svega poznati po piti bundevari – ludajnici i mislim da bi to trebao biti brend koji bi morali da ispoštujemo. Naravno, treba puno vremena da sesve to spremi jer ne pravimo dve, tri teglice, već 15 -20, ali srećom zimnica je odvojena i zna se kada idu jagode, kad krenu šljive, breskve, kajsije, pa tek na kraju dođe paprika, paradajz, kupus, karfiol… Tako da je u tom smislu malo rasterećeno i podeljeno vreme ali zaista treba vremena, puno ljubavi i naravno umeća“, rekla je Zorica Ugrinov.

Nakon takmičenja u prostorijama Aktiva žena Opovo održan je zimski prodajni vašar gde su posetioci pored kulinarskih proizvoda mogli da kupe razne lokalne i novogodišnje suvenire.

Tom prilikom uručene su nagrade za najbolje zimnice. Žiri je imao težak posao ali na kraju su se odlučili za sledeće takmičare. Za najbolji ajvar nagradu je dobila Svetlana Grčak, u kategoriji turšije prvu nagradu je dobila Milanka Ivanović, najbolji pekmez je pripremila Ankica Basić, kompot i slatko Udruženje žena „Pančevke“, za proizvode od bundeve najuspešnija je bila Zorica Ugrinov, a pobednik u inovativnosti i ukupni pobednik je Udruženje žena „Pančevke“.

Prvi sneg: Zimska služba na terenu (video)

Prvi sneg: Zimska služba na terenu (video)

OPOVO, 12. decembar 2021 – Kao što je prethodnih dana najavljivano, nedeljno jutro nas je dočekalo sa snežnom vejavicom. Prvi sneg je pokrio kolovoze, a putari su izašli na teren.

Predsednik opštine Miloš Markov i rukovodilac Odeljenja za privredu i finansije Opštinske uprave Opovo Slavko Mančev obišli su zimsku službu JP „Mladost Opovo“ gde su sa direktorom komunalnog preduzeća Igorom Vujićem ispratili utovar soli i polazak kamiona na teren.

„Dobro jutro našim sugrađanima, evo prve snežne padavine ove godine,. Došao sam ovde da vidim kakvo je stanje u Javnom preduzeću „Mladost“, da li je naša zimska služba spremna. Konstatovali smo da jeste, so je spremna, kamion je spreman i kreće da radi puteve prvog prioriteta, odnosno međumesne puteve. Dakle, kreću iz svoje garaže, prvo da raščiste put do „Japanca“, a nakon toga ka Sakulama. Neki okvirni period da se prođe jedna linija negde oko dva sata, tako da će komunalci danas ceo dan, dokle god pada sneg čistiti i održavati puteve prvog prioriteta prohodnim. Nije hladno, očekujemo da će se kako tempreatura bude rasla sneg topiti ali svakako mi smo spremni a zimska služba će raditi tokom celog dana. Takođe, zamolio bih sugrađane da danas ne koriste automobile ako baš moraju da vode računa o bezbednosti u saobraćaju, a da ovaj nedeljni dan, ako mogu, uživaju iz svog toplog doma“, izjavio je Markov.

Za održavanje regionalne saobraćajnice Pančevo – Opovo – Baranda – Čenta zadužen je Štrabag, dok opovački komunalci održavaju lokalne puteve Opovo – Japanski cvet, Baranda – Sakule – Idvor i Sefkerin – Vrbovski.

Vremenske prilike: Danas hladno i vetrovito, sa snegom u većini mesta

Vremenske prilike: Danas hladno i vetrovito, sa snegom u većini mesta

Danas hladno i vetrovito, sa snegom u većini mesta

Srbija, 12. Decembar 2021
U Srbiji danas oblačno, hladno i vetrovito, u većini mesta sa snegom uz formiranje snežnog pokrivača, samo još ujutru na jugoistoku, istoku i severoistoku Srbije sa kišom, koja će brzo preći u susnežicu i sneg.

Najviše snega se očekuje u zapadnim i centralnim krajevima i na području Homoljskih i Kučajskih planina.

Duvaće umeren i jak severni i severozapadni vetar, ponegde sa udarima olujne jačine, lokalno uz stvaranje snežnih nanosa.

U većini mesta temperatura bez većeg kolebanja, od -1 do 2 stepena, dok će na jugoistoku, istoku i severoistoku Srbije ujutro biti malo toplije, do 4 stepena, tokom dana u padu, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

U Beogradu oblačno, hladno i vetrovito sa snegom, uz formiranje snežnog pokrivača, izraženijeg u visim perifernim delovima. Duvaće jak severni i severozapadni vetar. Temperatura bez većeg kolebanja, oko 1 stepen.

U ponedeljak pretežno oblačno uz slabljenje i postepeni prestanak snega, u Vojvodini delimicno razvedravanje. Severni vetar biće u slabljenju.

Od utorka do nedelje, 19 decembra, umereno do potpuno oblačno i hladno, ujutro sa mrazem i dnevnom temperaturom malo iznad 0 stepeni.

U utorak samo u planinskim predelima provejavanje slabog snega, u sredu suvo, a od četvrtka povremeno slabe mesovite padavine, kiša i sneg, ocekuju se uglavnom južnije od Save i Dunava.


U nedelju Banatski stručni skup učitelja: Deci, o deci, za decu

U nedelju Banatski stručni skup učitelja: Deci, o deci, za decu

Deci, o deci, za decu
BARANDA, 11. decembar 2021 – U sali porodice Kljajić u Barandi, u nedelju, 12. decembra, uz saradnju i podršku OŠ „Dositej Obradović, Opovo, Društva učitelja Opovo i Udruženja zrenjaninskih učitelja, održaće se Banatski stručni skup učitelja na temu „Deci, odeci, za decu“.

Skup će u 12:00 časova otvoriti naša, više puta nagrađivana za svoj stručni rad, učiteljica Nada Kljajić, kao i njene kolege iz OŠ „Dositej Obradović“ Slaviša Miškov (direktor OŠ „Dositej Obradović“ Opovo), Ljiljama Markov (predsednik Društva učitelja Opovo) i Biljana Jovanov (predsednik Udruženja zrenjaninskih učitelja).

str

Prezentaciju radova imaće Ivana Bošnjak (Izbor rukovodstva odeljenja), Alenka Šušak Oreščanin (Ambijentalno učenje u Seocu), Romana Bulić (Obogaćena jednosmenska nastava u OŠ „Mihajlo Pupin“ u Idvoru), Lidija Cvijović (Slobodno vreme u funkciji kvaliteta života) i učiteljica Desanka Ristić.

Nakon stručnog skupa održaće se tradicionalno druženje folkloraša i ljubitelja igre.

Sala GRAND Glogonj: Izaberite najbolje i najpovoljnije!

Sala GRAND Glogonj: Izaberite najbolje i najpovoljnije!

Izaberite najbolje i najpovoljnije!

Izaberite najbolje i najpovoljnije!
Dvadesetest godina rada, kvaliteta i poverenja

Želite proslavu u prijatnom ambijentu sa organizacijom koja vam neće oduzeti previše vremena. Izaberite najbolje i najpovoljnije. Sala GRAND Glogonj organizuje sve vrste proslava: svadbe, krštenja, rođendane, koktele, stručne i kongresne skupove.

Sala GRAND Glogonj

Kapacitet sale je 250 mesta ali se smanjuje i povećava u odnosu na broj gostiju. Posedujemo sopstveni parking za goste, besplatan wi-fi.

Organizujemo kompletan aranžman: hrana i piće, dekoracija, rasveta, uslužno osoblje (konobari i kuvari) i fotograf po najpovoljnijim cenama u okolini. Meni jelovnika se formira po želji i dogovoru, a nudimo širok asortiman jela i pića. Sva hrana sa našeg menija je pod deklaracijom i služi se sveže pripremljena.

Cena aranžmana se formira na osnovu izbora jelovnika uz neograničeno piće.

Vaše je da dođete i uživate!

Sala GRAND, Trg Maršala Tita br. 2, Glogonj

Kontakt telefon: 063286796  (Saša);