SRC Sefkerin: Dobijena sredstva za izradu projektno tehničke dokumentacije (video)

SRC Sefkerin: Dobijena sredstva za izradu projektno tehničke dokumentacije (video)

Dobijena sredstva za izradu projektno tehničke dokumentacije (video)

NOVI SAD, 9. decembar 2021 – Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić uručio je predstavnicima 12 gradova i opština u AP Vojvodini ugovore vredne 16 miliona dinara za unapređenje i razvoj ruralne infrastrukture u cilju jačanja turističkih kapaciteta poljoprivrednih gazdinstava.

Božić je kazao da je za ovu namenu opredeljeno 28 miliona dinara, ali da nisu sva sredstva potrošena.

„Za sledeću godinu planiran je isti budžet za unapređenje ruralne infrastrukture, ali i za smeštajne kapacitete“, rekao je Božić i pozvao lokalne samouprave da iskoriste ovu mogućnost za unapređenje turističkih kapaciteta u svojim sredinama.

Ove godine podržani su projekti gradova Kikinde, Subotice i Zrenjanina, kao i opština Žabalj, Opovo, Kanjiža, Alibunar, Temerin, Titel, Pećinci, Irig i Stara Pazova.

Povodom potpisivanja ugovora predsednik opštine Miloš Markov je istakao značaj projektno tehničke dokumentacije kao uslov za buduću realizaciju projekta izgradnje sportsko rekreativnog centra u Sefkerinu.

„Potpisali smo ugovor za finansiranje izrade projektno tehničke dokumentacije i to nam je prvi korak kako bi mogli da apliciramo za naredna sredstva u realizaciji ovog projekta. Vizija je postojala i iz ranijih perioda da se jedna neiskorišćena parcela u Sefkerinu iskoristi i stavi u upotrebu i uradi projekat sportsko rekreativnog centra.U sklopu ovog projekta predvideli smo i mogućnost da naši poljoprivrednici prodaju svoje proizvode“, izjavio je Markov.

Markov je rekao da je ova godina bila dobra za Opštinu Opovo kada su u pitanju konkursi i sufinansiranje projekata od strane pokrajinskih i republičkih organa.

„Ovo je bila dobra godina za našu opštinu, tako i sada u poslednjem mesecu odlazeće 2021. godine uspevamo da dobijemo sredstva za izradu projektno tehničke dokumentacije. Mislim da je ovo rekord po pitanju odobrenih projekata koji su našoj lokalnoj samoupravi odobreni u toku jedne godine i od republičkih i pokrajinskih nivoa organa i da ćemo ovim tempom nastaviti i naredne godine“, poručio je Markov.

Na konkursu Sekretarijata novac je dodeljen za izradu ili ažuriranje projektno-tehničke dokumentacije važne za unapređenje turističke ponude lokalnih samouprava i prodaju poljoprivrednih proizvoda.

Zavod za ravnopravnost polova: Izrada lokalnog akcionog plana za unapređenje rodne ravnopravnosti u Opštini Opovo

Zavod za ravnopravnost polova: Izrada lokalnog akcionog plana za unapređenje rodne ravnopravnosti u Opštini Opovo

Izrada lokalnog akcionog plana za unapređenje rodne ravnopravnosti u Opštini Opovo

NOVI SAD, 8. decembar 2021 – Direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Stanislava Malić-Gostović potpisala je ugovore sa predstavnicima 10 lokalnih samouprava sa teritorije AP Vojvodine kojima su dodeljena bespovratna sredstva za finansiranje izrade Lokalnog akcionog plana za unapređenje rodne ravnopravnosti na teritoriji svojih opština i gradova.

Ispred Opštine Opovo ugovor je potpisala zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov, koja je istakla značaj ovakvih projekata za unapređenje društva i rodne ravnopravnosti. Opština Opovo je dobila sredstva u iznosu od 350.000 dinara, a rok za realizaciju projektnih aktivnosti je 90 dana.

Bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 3,5 miliona dinara dobile su opštine Čoka, Žitište, Senta, Apatin, Novi Kneževac, Šid, Kula, Novi Bečej, Opovo i grad Zrenjanin.

Cilj finansiranja izrade Lokalnih akcionih planova u oblasti unapređenja rodne ravnopravnosti jeste podrška rodnim lokalnim mehanizmima sa teritorije AP Vojvodine u ispunjavanju svojih zakonskih obaveza i podrška u definisanju strateških ciljeva, prioriteta, aktivnosti i sredstava, ali i partnera kao i institucija nadležnih za sprovođenje LAP-a.

Kreiranje strateškog okvira i njegovo sprovođenje je od ključne važnosti za jačanje kapaciteta lokalnih samouprava, institucija i organizacija, odnosno poboljšanje koordinacije ključnih aktera i podizanje nivoa svesti građana o rodnoj ravnopravnosti.

Posadi Svoj Hlad: Podela besplatnih sadnica belog jasena u petak u 10. decembra

Posadi Svoj Hlad: Podela besplatnih sadnica belog jasena u petak u 10. decembra

Podela besplatnih sadnica belog jasena u petak u 10. decembra

OPOVO, 9. decembar 2021 – Inspekcija za zaštitu životne sredine Opštinske uprave Opovo, u okviru jesenje akcije projekata Posadi Svoj Hlad, u petak u 10. decembra u 12:00h ispred Odeljenja za imovinsko pravne, stambeno komunalne poslove, urbanizam, građevinarstvo i zaštitu životne sredine Opštinske uprave Opovo, podeliće građanima 100 besplatnih sadnica belog jasena.

Sadnice mogu biti zasađene po izboru građana. Takođe, planirano je da se određen broj raspoloživih sadnica zasadi na očišćenim deponijama u Sefkerinu (“Jer”) i Opovu, na koju će biti pozvani građani da se pridruže.

Projekat Posadi svoj hlad je usaglašen sa ciljevima definisanim u pretpristupnom Poglavlju 27, kao i u skladu sa ciljevima svetske akcije „Trillion Trees”, a organizuje ga NVO Zeleni Razvojni Centar kome se pridružilo 100 opština na teritoriji Republike Srbije.

Zato posadite svoj hlad i obezbedite čist vazduh vama i vašoj porodici! Broj sadnica je ograničen, jedna osoba može najviše da dobije jednu sadnicu!

Svaka sadnica sadrži logo sponzora kao i QR kod preko kojeg možete da je registrujete i pratite uputstva za njen dalji razvoj. Druga strana vezice je ostavljena za Vaše ime i datum sadnje.

Ministarstvo poljoprivrede: Nedimović najavio da će u narednih 15 dana biti raspisana tri konkursa za subvencije

Ministarstvo poljoprivrede: Nedimović najavio da će u narednih 15 dana biti raspisana tri konkursa za subvencije

OPOVO, 9. decembar 2021 – Nedimović je rekao da se prvi konkurs odnosi na nabavku mehanizacije i da država daje polovinu novca.

Drugi konkurs je namenjen nabavci traktora preko IPARD programa gde je, kako kaže, povrat novca 60 odsto, dok je treći konkurs za stočarstvo.

Nedimović je pojasnio da će poljoprivrednici moći da izgrade farmu ili da kupe mašine za stočarstvo tako da država subvencioniše 50 odsto, 40 odsto su sredstva iz kredita, a 10 odsto novca ulaže poljoprivrednik.

”Neko će reći odakle mi novac da kupim sve to i da čekam da mi država vrati. Zato država daje kredit sa subvencionisanom kamatnom stopom od 1 do tri odsto”, rekao je ministar.

Najavio je i novine za nabavku veštačkih đubriva, što je, kako kaže, trenutno najveći problem za poljoprivrednike, ali da cena neće biti kao prošle godine.

”Međutim, daćemo kreditnu podršku sa 0 odsto kamate i da prvo plaćanje bude u oktobru kada prođu sve žetve kada pojoprivrdnici imaju novca da plate”, rekao je Nedimović.

Najavio je uvođenje sistema e-Agrar tako da će poljoprivrednici moći da elektronskim putem konkurišu za subvencije.

Takođe, i isplate subvencija će ići po ubrzanom sistemu, a poljoprivrednici neće morati da prikupljaju dokumentaciju, jer će, kaže ministar, postojati velika baza podataka i sve će biti elektronski.

”Dobiju rešenje i u svakom trenutku znaju u kakvom je statusu njihov predmet”, rekao je Nedimović.

Komentarišući meru kojom je Vlada Srbije ograničila cenu hleba na šest meseci, a cene ulja, brasna, sećera, svinjskog mesa i mleka na dva meseca, Nedimović je rekao država intervenisala u skladu sa Zakonom o trgovini jer je, kako je objasnio, cena pšenica na berzama dva puta porasla od prošle žetve.

”Prošle nedelje je cena pšenice na berzama doživela blagi pad, vicdećemo da li je to zakonomernost ili incident, ali od toga kako se pšenica tretira na berzi zavise i cene kukuruza, đubriva, hrane…” kazao je ministar.

Kako kaže, cilj je da cenom osnovnih životnih namirnica budu zadovoljni i kupci i proizvođači i i prerađivači.

”Na 60 dana se rade korekcije, ako nastavi trend pada cene pšenica, možemo i ranije da odreagujemo, a u ovom trenutku vlada je upotrebila alate koji su joj na raspoloaganju”, rekao je Nedimović.

Naveo je da ne treba da bude bojazni da će biti nestašica hrane naglasivši da je Srbija zemlja hrane i da proizvede dva puta više pšenice nego što je potrebno, a kukuruza tri puta više.

”Drugi će biti u mnogo većem problemu zbog gasa i struje, a to uvek povuče i cene hrane, ali ne očekujem veće probleme u Srbiji”, rekao je Nedimović i dodao da izvoz hrane iz Srbije dostiže milijardi dolara.

Govoreći o novim tržištima, Nedimović je rekao da je nedavno potpisan ugovor sa Indonezijom u kojoj živi 80 miliona hrišćana.

Nedimović je kazao da je u prethodna dva meseca najviše jaganjaca izvezeno u Liban, Izrael i Libiju, a otvaraju se, kaže, mogućnosti za izvoz u Irak, Saudijsku Arabiju i Iran.

Nedimović je naveo i da je juče posetio Gornje Nedeljice kod Loznice i da je razgovarao sa meštanima tog kraja koji su zabrinuti zbog projekta Rio Tinto.

”Razgovarali smo stočnom fondu, kako da reku Korenitu i gornji tok Jadra regulišemo.To je narod koji je dobar i želi da radi, zabrinuti su zbog nekih tema koje su za njih životne,a s druge strane su ispolitizovane. Treba naći meru da ljudi žive i rade i da budu zadovoljni i mislim da to može da se ostvari” rekao je Nedimović.

„Ko zna, taj i može/Ko djanola, ov shaj“: UG Siguran život poziva volontere

„Ko zna, taj i može/Ko djanola, ov shaj“: UG Siguran život poziva volontere

„Ko zna, taj i može/Ko djanola, ov shaj“: UG Siguran život poziva volontere
Opovo, 9. decembar 2021

Projekat „Ko zna, taj i može/Ko djanola, ov shaj“, koji sprovodi udruženje „Siguran život“ uz finansijsku podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije, ima za cilj smanjenje stope osipanja iz školskog sistema dece romske nacionalnosti na području opštine Opovo i šire.

U okviru ovog projekta realizovaće se direktan rad sa korisnicima kroz posete u zajednici kako bi se utvrdili najčešći razlozi odustajanja od školovanja i osmislili dodatni mehanizmi za predupređenje ovog rizika.

U tu svrhu, udruženje „Siguran život“ poziva mlade Rome i Romkinje iz 4 naselja opštine Opovo da se prijave za angažman (na osnovu volonterske dnevnice) za terenski rad koji obuhvata obilaske romskih porodica sa decom školskog uzrasta u jednom od 4 naselja (Opovu, Barandi, Sakulama i Sefkerinu) i prikupljanje podataka na osnovu pripremljenog upitnika. Ukupno će biti angažovano 4 volontera, za svako od naselja, a uslovi za prijavu su sledeći:

  • Starost od 18 do 30 godina
  • Prebivalište u Opovu, Barandi, Sakulama ili Sefkerinu
  • Odlične komunikacione veštine i dobar kontakt sa zajednicom
  • Poznavanje rada na računaru (kao prednost, ali ne i neophodan uslov).

Angažman obuhvata 5 radnih dana i predviđeno je da se realizuje do kraja decembra. Volonteri će raditi u bliskoj saradnji sa projektnim timom udruženja. Sve prikupljene informacije će ostati anonimne i biće upotrebljene samo za svrhu projekta.

Prijave treba podneti putem mejla ili telefonom (adresa i brojevi navedeni na sajtu udruženja) do 15. decembra 2021. Sa ostalim detaljima angažmana zainteresovani kandidati će biti upoznati kroz direktan kontakt sa projektnim timom.

Informacije o načinu prijavljivanja mogu se naći na: https://siguranzivot.org/