Opovo: Krpljenje udarnih rupa i realizacija projekta novog dečjeg igrališta  (video)

Opovo: Krpljenje udarnih rupa i realizacija projekta novog dečjeg igrališta (video)

Krpljenje udarnih rupa i realizacija projekta novog dečjeg igrališta

OPOVO, 30. novembar 2021 – Nakon angažovanja lokalne samouprave firma „Štrabag“ je startovala sa radovima na krpljenju udarnih rupa na kolovozima na teritoriji Opštine Opovo. Jutros su krenuli radovi na glavnim ulivcama u Opovu. Radove su obišli predsednik opštine Miloš Markov i predsednik Skupštine opštine Opovo Nenad Josić.

Markov je istakao racionalnost i uštedu lokalne samouprave koja je sačekala radove na asfaltiranju ulica kako bi odradila i krpljenje udarnih rupa, a na račun uštede realizovala neke druge projekte.

„Kao što možete da vidite bučno je počelo u utorak pre podne, ekipa Štrabaga je na terenu, rade krpljenje udranih rupa u centru Opova. Ove udrane rupe su bile problematične tokom cele ove godine. Mi znamo za njih od trenutka kad su nastale ali morali smo da sačekamo kada se stvari poklope da bi mogli da napravimo određene uštede. Znamo kada je svaka rupa nastala i da je nezadovoljstvo građana veliko ali im se ujedno zahvaljujem na velikom strpljenju i što su imali poverenja u nas i čekali da saniramo ovo kao što smo i obećali. Zašto smo čekali. Iz jednog veoma jednostavnog razloga. Čekali smo da radimo asfaltiranje drugih naseljenih mesta, konkretno Barande i Sakula, jer kada radimo asfaltiranje tih mesta onda su troškovi na krpljenju udarnih rupa minimalni, tako da smo napravili višestruke uštede novca, a taj novac koji smo uštedeli iskoristili smo da Opovo dobije jedno novo dečje igralište i u ovom  trenutku demontira se  staro dečje igralište i radi se priprema za jedno novo dečje igralište koje će biti i po standardima i po izgledu kako Opovo zaslužuje. Sve ovo što radimo rezultat je racionalne politike i uštede koju smo napravili na krpljenju udranih rupa “, izjavio je Markov.

Krpljenje udranih rupa radiće se u narednim danima na teritoriji naše opštine, a istovremeno radi se na projektu novog dečjeg igrališta u Opovu.

Skupština opštine Opovo 13. sednica: Novi odbornik Milan Gajić iz Opova

Skupština opštine Opovo 13. sednica: Novi odbornik Milan Gajić iz Opova

Novi odbornik Milan Gajić iz Opova

OPOVO, 30. novembar 2021 – Kako je izborom za člana Opštinskog veća Opštine Opovo Aleksandru Veselinovu prestao mandat odbornika pre isteka vremena, Opštinska izborna komisija je uvidom u podatke o rezultatima izbora za odbornike Skupštine opštine Opovo utvrdila da na Koalicionoj listi „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, sa koje je odbornik Veselinov bio izabran, nema kandidata za koje podnosilac izborne liste nije dobio mandat. U takvom slučaju u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima, mandat pripada podnosiocu izborne liste koji ima sledeći najveći količnik tako da je mandat dobila koaliciona izborna lista „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena ruska stranka (JRS) – Žanna Knežević“. Na današnjoj sednici Skupštine odborničku zakletvu je položio Milan Gajić iz Opova i pristupio odborničkoj grupi „Za naše Opovo“.

Odbornici su usvojili Odluku o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2022. godinu na teritoriji Opštine Opovo. Na teritoriji naše opštine određene su četiri zone za utvrđivanje poreza na imovinu, u zavisnosti od komunalne opremljenosti i opremljenosti javnim objektima, saobraćajnoj povezanosti sa centralnim delovima opštine, odnosno sa radnim zonama i drugim sadržajem u naselju, i to: prva, druga, treća i četvrta zona (seosko područje), s tim da je prva zona utvrđena za najopremljeniju zonu. Prosečne cene kvadratnog metra nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2022. godinu na teritoriju Opštine Opovo biće objavljeni u sledećem opštinskom službenom glasniku, koji će biti digitalno dostupan i na opštinskom veb sajtu www.opovo.org.rs

Odlukom o lokalnim komunalnim taksama na teritoriji Opštine Opovo uvode se lokalne komunalne takse za korišćenje prava, predmeta i usluga na teritoriji Opštine Opovo i utvrđuju obveznici, visina, olakšice, rokovi i način plaćanja (ranije komunalne takse su se zvale naknade). Komunalne takse uvode se za isticanje firme na poslovnom prostoru, držanje motornih, drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina, i držanja sredstava za igru (zabavne igre). U obrazloženju Odluke navodi se da je razlog povećanja taksi znatno manje firmarine u odnosu na okruženje, a naročito u odnosu na zakonske limite i što nisu korigovane devet godina. Kompletan tekst odluke biće objavljen u sledećem opštinskom službenom glasniku, koji će biti digitalno dostupan i na opštinskom veb sajtu www.opovo.org.rs

Skupština je usvojila još i Odluku o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite na teritoriji Opštine Opovo kojom se obezbeđuje dosledna primena načela zaštite i spasavanja utvrđena Zakonom a posebno načelo prioriteta, načelo primarne uloge lokalnih zajednica, načelo ravnopravnosti i zaštite ljudskih prava, načelo participativnosti i solidarnosti i načelo informisanja javnosti.

Poslednja tačka dnevnog reda je bilo Usvajanje godišnjeg izveštaja o radu Predškolske ustanove „Bambi“ Opovo i izveštaja direktora PU „Bambi“ Opovo za radnu 2020/2021. godinu.

Sakule: Započeli radovi na asfaltiranju ulica

Sakule: Započeli radovi na asfaltiranju ulica

Započeli radovi na asfaltiranju ulica

SAKULE, 29. novembar 2021 – U Sakulama su započeli radovi na asfaltiranju kolovoza ulica. Radove izvodi firma Štrabag, a asfaltiraju se ulice Banatska, Vojvođanska i delovi Omladinske i Nušićeve, ukupno 1,3 kilometara puta.

Radove, koji su u fazi nasipanja i pripreme podloge obišli su zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov, predsednik Saveta mesne zajednice Sakule Milorad Ješin i opštinska većnica iz Sakula Vesna Stanojev. 

Južnobanatski odbori SNS osudili govor mržnje zasnovan na nacionalnoj pripadnosti

Južnobanatski odbori SNS osudili govor mržnje zasnovan na nacionalnoj pripadnosti

Južnobanatski odbori SNS osudili govor mržnje zasnovan na nacionalnoj pripadnosti


Odbori Srpske napredne stranke u južnom Banatu najoštrije su osudili svako vređanje na nacionalnoj osnovi, ocenivši kao govor mržnje svaku političku ili drugu argumentaciju zasnovanu na pripadnosti nekoj naciji.

U zajedničkom saopštenju, oni ističu da u svakom narodu postoje ekstremi, poput Marinike Tepić, koja srpski narod naziva genocidnim, zagovara krv na ulicama i konstantno pokušava da pokvari tradicionalno dobre odnose Srba i Rumuna. Takođe, istakli su da takvi ekstremi nisu merilo prema kojem se treba opredeljivati ka celokupnom narodu.

„Poštujemo politički pluralizam. Poštujemo pravo pojedinca na lično mišljenje i političko opredeljenje. Rumunski narod u Srbiji, kroz istoriju, dokazao se kao prijateljski srpskom narodu. U Srbiji živi više od 75.000 Rumuna. Srbija i Rumunija su svoje prijateljske, diplomatske odnose, ustanovile davne 19. aprila 1841. godine. Bili smo saveznici u Drugom balkanskom ratu i Prvom svetskom ratu, a u Drugom svetskom ratu, iako na različitim stranama, kao i po njegovom okončanju, nismo ugrožavali jedni druge. Niti ćemo to ikada činiti, čemu u prilog govori i činjenica da Rumunija ne prizaje nezavisnost lažne države Kosovo“ – saopštili su gradski i opštinski odbori SNS u južnom Banatu.

U saopštenju, posebno su naglasili upravo južni Banat, u kojem živi najveći broj Rumuna u Srbiji, i Vršac, kao grad u kojem je Rumunima, duže od 100 godina, omogućeno da se na svom jeziku školuju od predškolskog uzrasta do visokoobrazovnih studija, kao i da, uz podršku lokalne zajednice, na najvišem stepenu neguju svoju tradiciju, kulturu i istoriju.

„Multikulturalnost i multikonfesionalnost utkani su u srž naših naroda. Ne samo kada je reč o Rumunima, nego i kada govorimo o svim drugim nacionalnim manjinama. Srpska napredna stranka sprovodi politiku koja promoviše nacionalnu i versku raznolikost i njenu institucionalizaciju. To je prednost Srbije, koju bi pojedini ekstremi da nam uskrate. Protiv takvih će se Srbija i Srpska napredna stranka uvek boriti“ – saopštili su odbori SNS u južnom Banatu.

Izvor: Vojvodinauzivo