Novogodišnja noć: Markov i Damjanov obišli dežurne službe (video)

Novogodišnja noć: Markov i Damjanov obišli dežurne službe (video)

OPOVO, 31. decembar 2021 – Tokom novogodišnje noći predsednik opštine Miloš Markov i njegova zamenica Anka Simin Damjanov obišli su dežurne službe komunalnog preduzeća, vatrogasne i policijske stanice i Doma zdravlja Opovo.

U postrojenju za preradu vode Markov je razgovarao sa direktorom komunalnog preduzeća Igorom Vujićem u vezi nedavnog kvara na optičkoj mreži i njenom saniranju.

Nakon toga Markov i Damjanov su obišli vatrogasnu jedinicu i policijsku stanicu.

Na kraju obilaska posetili su dežurne lekare, medicinske sestre i vozače u Domu zdravlja Opovo.

„Večeras smo u ime lokalne samouprave obišli sve dežurne službe na teritoriji naše opštine, da vidimo kakvo je stanje na terenu, ali pre svega da se zahvalimo tim ljudima koji i sada tokom novogodišnje noći posvećeno rade svoj posao i koji su tu ukoliko bude potrebe budu na usluzi našim sugrađanima u rešavanju njihovih potreba. Svima sam poželeo da ova noć prođe bez intervencija. Iskoristio bih priliku da svim građanima naše opštine čestitam Novu godinu, da lepo provedu ovo veče u krugu svojih najdražih, da naredna godina bude godina uspeha, prosperiteta, a pre svega dobrog zdravlja i kraja pandemije koronavirusa“, izjavio je nakon obilaska Markov.

Markov i Damjanov su dežurnim radnicima ovih službi doneli slano i slatko posluženje uz želju da tokom novogodišnje noći imaju što manje posla.   

Doček Nove 2022 godine: Pregled koncerata u novogodišnjoj noći u Beogradu i Novom Sadu

Doček Nove 2022 godine: Pregled koncerata u novogodišnjoj noći u Beogradu i Novom Sadu

Pregled koncerata u novogodišnjoj noći u Beogradu i Novom Sadu

BEOGRAD, 30. decembra (Tanjug) – Prošle godine zbog pandemije korona virusa koncerti na otvorenom kao doček ulaska u novu godinu nisu održani, ali će sutra, 31. decembra, biti raznovrstan izbor nastupa u Beogradu, Novom Sadu i ostatku Srbije.

Za ljubitelje pop muzike i lakih nota, doček će im biti u znaku pevačica Sare Jovanović – Sare Jo, Marije Šerifović i drugih na platou ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu.

Pratioci Gorana Bregovića imaće priliku da ga slušaju i gledaju na Sava Promenadi u Beogradu na vodi, .

Popularni Brega će podeliti ulazak u Novu godinu sa beogradskom publikom, a nedavno je sa vrha Kule Beograd najavio nezaboravan doček, uz najveći vatromet i laser šou „veseli program sa trubačima“ i nastup pevača Mladena Vojčića Tife sa kojim će zapevati neke od najlepših pesama rok grupe “Bijelo dugme”.

Osim Brege i Tife, u najluđoj novogodišnjoj noći na Sava Promenadi od 20 sati nastupiće još i trep zvezde Angellina, Coby i pop pevač Saša Kovačević, a ulaz je slobodan.

Muzičke grupe “Ničim izazvan” i “Sharks, Snakes & Planes“ biće domaćini u novogodišnjoj noći 31. decembra u kulturnom centru Dorćol Platz u Beogradu.

Pop rege sastav “Ničim izazvan” će krenuti svirku od 23 sata, a pre njih od 21 će nastupiti alternativni rok bend “Sharks, Snakes & Planes”,

Zagrevanje pred novogodišnju žurku naziva “Rekapitulatzija” će biti održano dan ranije, danas – kada će nastupiti bend iz Niša – “Stereo Banana”.

U prostoru “Koska bar” biće veče di-džej muzike.

Trideset godina postojanja i ulazak u novu 2022. godinu klub Fest će obeležiti 31. decembra nastupom rege – hard kor benda Eyesburn.

Ekskluzivna žurka i koncert alternativnog elektro noise rok benda “Artan Lili” biće održana u pravoj rock oazi Cetinjske 15, u Elektropioniru, za doček Nove 2022. godine. Usled cele situacije sa pandemijom, broj ulaznica je u ovom klubu ultraograničen.

Oni će nastupati i večeras od 23.00 sati na samom zatvaranju dvodnevne manifestacije “Belgrade Rocks” na Trgu Nikole Pašića.

Spektakl “Doček” u Novom Sadu biće realizovan kao multimedijalni događaj i tako će krenuti odlomkom iz predstave „Tesla izumetnik” u režiji Nebojše Bradića, kod mosta Duga i nastaviće se u Podgrađu koje će 31. decembra i 1. januara obasjati dr Alberto Novelo (Italija), Ivan Marušić Klif (Hrvatska), Petko Tančev (Bugarska), dr Milica Stojšić (Srbija) sa studentima scenskog dizajna (FTN).

Na „Teslinoj svetlosnoj galeriji” čekaju i muzičke zvezde – pre svega mistični duo iz Hrvatske – “Nipplepeople” (elektro sastav, nastupa pod maskama, gostovali su nedavno po drugi put u Beogradu – Barutana, tako da im niko ne može videti lica).

Ljubitelji elektronske muzike imaće priliku da dočekaju 2022. godinu uz velika imena domaće i regionalne di-džej scene i to na Green Love festivalu u Master centru Novosadskog sajma.

Poslednje veče u 2021. godini će obeležiti – hrvatski di-džej Petar Dundov, kao i naš Miloš Vujović i Ranćatek, dok će 1. januara, za reprizu, publika plesati uz Metodi Hristova, Leu Dobričić i Katalinu.

Nastavljajući tradiciju dočeka Nove godine uz popularnu klasičnu i filmsku muziku, i ove godine 31. decembra u sklopu manifestacije “Beogradska zima” biće održan program “Novogodišnje putovanje kroz epohe” za gala koncert “Nova godina – Otmeno”, ovog puta u dvorani Kolarčeve zadužbine.

Program će započeti uz čuvenu grupu “Renesans”, koja obeležava pola veka trajanja na muzičkoj sceni. Oni će uz atraktivne kostime i originalne instrumente izvoditi vesele i romantične melodije srednjeg veka i renesanse.

Onda će kamerni orkestar “Makris” pod upravom maestra – dirigenta Predraga Goste, uz mnoge instrumentalne i vokalne soliste, izvoditi muzičke bisere od baroka do modernog doba.

Na programu će biti najlepša dela muzičke literature iz svih epoha: kompozicije Vivaldija, Albinonija, Hendla, Mocarta, Šuberta, Masnea, Maskanjija, Šostakoviča, Pjacole, Vilijamsa, Morikonea.

Domaća istaknuta operska umetnica Marija Jelić sa svetskom karijerom i dirigent Predrag Gosta uvešće publiku uz najlepše operske arije i hitove filmske muzike.

2022: Radni i neradni praznici u narednoj godini

2022: Radni i neradni praznici u narednoj godini

Radni i neradni praznici u narednoj godini

Izvor: Tanjug
Građani Srbije 2022. godine imaće više slobodnih, neradnih dana zbog obeležavanja državnih i verskih praznika, a već prve nedelje 2022. druge neće se raditi ponedeljak, 3. januar i petak 7. januar.

Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji, Nova godina je državni praznik i praznuje se 1. i 2. januara.

Prema ovom zakonu, ako jedan od dana kada se praznuje državni padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana, a s obzirom da 1. i 2. januar 2022. godine padaju u subotu i nedelju, saglasno Zakonu, neće se raditi ponedeljak, 3. januar.

Takođe, neće se raditi ni prvi dan Božića 7. januar , u petak, jer je to verski praznik, koji se praznuje neradno.

Pored Nove godine i Božića ove godine ćemo praznovati neradno 15. i 16. februar, kada se obeležava Dan državnosti Srbije, Sretenje.

Neradno će se četiri dana praznovati i pravoslavni Vaskrs – od Velikog petka do drugog dana Vaskrsa, tačnije od petka, 22. aprila zaključno sa ponedeljkom 25. aprilom.

Nedelju dana kasnije, opet ćemo neradno obeležiti Praznik rada – 1. i 2. maj, a kako 1. maj ove godine pada u nedelju, neće se raditi ponedeljak i utorak, odnosno 2. i 3. maj.

Obeležićemo neradno i Dan primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembar.

U Republici Srbiji praznuju se i radno obeležavaju i praznik Sveti Sava, 27. januara, zatim Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu – 22. aprila, Dan pobede – 9. maja, Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu – 21. oktobra i Vidovdan-spomen na Kosovsku bitku-28. juni.

Pored navedenih praznika, zaposleni imaju pravo da ne rade u dane određenih verskih praznika.

Pravoslavci – na prvi dan krsne slave, Katolici i pripadnici drugih hrišćanskih verskih zajednica – na prvi dan Božića 25. decembar i u dane Uskršnjih praznika počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Uskrsa, koji se ove godine prema njihovom kalendaru obeležiti 15, 16, 17. i 18. aprila.

Pripadnici islamske zajednice imaju pravo da ne rade na prvi dan Ramazanskog bajrama, 2. maj i prvi dan Kurbanskog bajrama, 9. jul, a pripadnici jevrejske zajednice – na prvi dan Jom Kipura, 5. oktobra.

Zakonom o državnim i drugim praznicima propisano je da su državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga dužni da, obezbede neprekidno obavljanje delatnosti, odnosno usluga i u dane državnih i verskih praznika, ako bi zbog prekida obavljanja delatnosti, odnosno usluga nastale štetne posledice za građane i državu.

Privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga čija priroda delatnosti, odnosno tehnologija procesa rada zahteva neprekidan rad, mogu da rade i u dane državnih i verskih praznika.

Zakonom o radu propisano je pravo na naknadu zarade za zaposlene koji odsustvuju sa rada u dane državnih i verskih praznika koji su neradni dani, kao i pravo na uvećanu zaradu za zaposlene koji su dužni da rade u dane ovih praznika.

Državni i drugi organi i privredna društva koji su dužni da obezbede kontinuitet u radu za dane državnih i verskih praznika, organizovaće rad sa neophodnim brojem zaposlenih, koji za rad na te dane imaju pravo na uvecanu zaradu.

Zaposleni koji odsustvuju sa rada u dane praznika ostvariće pravo na naknadu zarade u skladu sa Zakonom o radu, naveli su za Tanjug iz Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna i boračka pitanja.

Skupština opštine Opovo: Čestitka predsednika skupštine

Skupština opštine Opovo: Čestitka predsednika skupštine

Čestitka predsednika skupštine
Opovo, 31. decembar 2021

Svim građanima opštine Opovo čestitam Novu godinu, sa željom da bude uspešnija i donese svima zdravlje, ličnu sreću i uspeh.
Najmlađim sugrađanima želim više uspeha u školi, novih saznanja i iskustava, igre i radosti.

Želim Vam srećnu i uspešnu 2022.godinu!

Predsednik SO Opovo
Nenad Josić

Miloš Markov: Novogodišnja čestitka predsednika opštine

Miloš Markov: Novogodišnja čestitka predsednika opštine

Novogodišnja čestitka predsednika opštine

OPOVO, 31. decembar 2021 – Predsednik opštine Miloš Markov uputio je novogodišnju čestitku građanima naše Opštine Opovo.

„Godina iza nas je bila puna neizvesnosti, teškoća i izazova ali smo je uspešno završili realizujući rekordan broj projekata, tako da smo ostvarili napredak u mnogim oblastima. Sa velikim optimizmom ulazimo u 2022. godinu, očekujem da bude još uspešnija kada su u pitanju projekti, jer smo postavili dobre temelje za razvoj naše opštine.

Svim građanima naše opštine želim dobro zdravlje, prosperitet, lični i poslovni uspeh“, navedeno je u čestitiki predsednika opštine Miloša Markova.