Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju: Za drugo i treće dete po 100.000 dinara

29/12/2021

Za drugo i treće dete po 100.000 dinara
BEOGRAD, 29.decembra (Tanjug) – Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović prihvatio je danas amandmane na sednici Odbora za rad, socijalna pitanja i društvenu uključenost, kojima se utvrđuje pravo na jednokratnu pomoć u visini od 100.000 dinara za drugo i treće dete.

Poslanica SNS Milanka Jevtović Vukojičić, koja je predsedavala sednicom odbora, rekla je za Tanjug da ostaje pravo koje majke ostvaruju za drugo dete da u periodu od dve godine dobijaju pomoć od 10.000 dinara, odnosno po 12.000 dinara u narednih 10 godina.

Ona je navela da će majka koja rodi dvojke dobiti jednokratnu pomoć u iznosu od 400.000 dinara, odnosno za trojke 500.000 dinara.

Poslanici će danas raspravljati o ovim amandmanima, a očekuje se i glasanje.

Udruženje “Mame su zakon” pozdravljaju izmene zakona koje, kako navode, idu u pravcu jačanja finansijskih kapaciteta porodice, jer pronatalitetne politike jesu politike od najvišeg nacionalnoj interesa danas i biće i u budućnosti.

Predsednica Udruženja Tatjana Macura kaže da očekuje da će se uskoro naći i izmene koje će urediti status porodilja preduzetnica koje sadašnji zakon tretira kao nezaposlene, kao i trajnije rešenje za sve one žene koje se nalaze na privremenim i povremenim poslovima, koje su nezaposlene ili ekonomski neaktivne.

“Podsećamo da se ovaj problem može rešiti tako da se svim porodiljama u Srbiji u trajanju od godinu dana garantuje naknada tokom porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta najmanje u visini republičkog minimalca”, izjavila je Macura.

Kaže i da država mora da osmisli i paket mera podrške koji se odnose na porodice sa decom i nakon što se završi taj rani period, obezbeđivanjem dovoljnog broja mesta u vrtićima, pripremom paketa mera podrške poslodavcima koji zapošljavaju žene sa decom koje žele da rade, besplatnim udžbenicima tokom osnovne i srednje škole, kao i drugim vidovima podrške prilagođenim potrebama roditeljstva u 21. veku.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

BENU Apoteka: Radno vreme za predstojeće praznike

BENU Apoteka: Radno vreme za predstojeće praznike

Radno vreme za predstojeće praznike OPOVO, 29. april 2024 Apoteka BENU obaveštava svoje cenjene kupce o radnom vremenu koje će se primenjivati tokom predstojećih praznika. Sreda 1. maj: 8 – 15h Četvrtak 2. maj: 8 – 16h Petak 3. maj: 8 – 18h Subota 4. maj: 7 - 15h...

Sportski vikend: Fudbal u Barandi i Sefkerinu

Sportski vikend: Fudbal u Barandi i Sefkerinu

Opovo, 26. april 2024 – Narednog vikenda dve fudbalske utakmice na domaćim terenima. Radnički dočekuje Budućnost iz Alibunara, „fenjeraša“ Prve južnobanatske lige, tako da je apsolutni favorit u ovom meču. U okviru Druge južnobanatske lige – zapad, Tempo je domaćin...

najnovije

najčitanije