Pozorišna predstava: „Čudesna bundevica“ u subotu, 13:00h

Pozorišna predstava: „Čudesna bundevica“ u subotu, 13:00h

„Čudesna bundevica“ u subotu, 13:00h

OPOVO, 10. decembar 2021 – U okviru manifestacije Miholjski susreti sela – Festival bundeve i zimnice, koju finansira Ministarstvo za brigu o selu, 11. decembra u 13:00 časova, u Kulturnom centru Opovo za najmlađe gledaoce biće priređena pozorišna predstava „Čudesna bundevica“.

Predstavu izvodi pozorištance „Jelenica“, ulaz je besplatan ali se karte moraju preuzeti pred početak predstave.

Hartefaktov konkurs za angažovani dramski tekst: Prva nagrada za dramu „Prozor“ Katarine Nikolić

Hartefaktov konkurs za angažovani dramski tekst: Prva nagrada za dramu „Prozor“ Katarine Nikolić

Prva nagrada za dramu „Prozor“ Katarine Nikolić

OPOVO, 10. decembar 2021 – Naša sugrađanka Katarina Nikolić Ralić dobitnica je prve nagrade na 10. konkursu za najbolji savremeni angažovani celovečernji dramski tekst (na srpskom, hrvatskom, bosanskom, slovenačkom, makedonskom, albanskom ili crnogorskom jeziku) koji je raspisala Nezavisna regionalna kulturna organizacija Hartefakt, sa sedištem u Beogradu.

Žiri u sastavu Haris Pašović (pozorišni reditelj), Biljana Srbljanović (dramska autorka) i Tena Štivičić (dramska autorka) je između 65 pristiglih radova, jednoglasnom odlukom kao najbolji izdvojio dramu „Prozor“ Katarine Nikolić Ralić.

“Drago mi je da je Katarina Nikolić naša bivša studentkinja na Fakultetu dramskih umetnosti. Katarina je afirmisana autorka koja objavljuje romane i učestvuje u zanimljivim projektima. Mi iz Hartefakt fonda ućićemo u pregovore sa regionalnim pozorištima kako bi osmislili koprodukciju predstave „Prozor“. Naš cilj je da drama Katarine Nikolić zaživi na pozorišnoj sceni”, izjavila je Biljana Srbljanović koja je Katarini uručila novčanu nagradu na svečanosti u Beogradu, gde su komad izveli studenti Fakulteta dramskih umetnosti.

Katarina Nikolić se zahvalila na priznanju i napomenula da je drama je inspirisana stvarnim događajima.

„Veoma sam srećna sto je žiri u ovakvom sastavu, renomiranih pozorišnih umetnika, ocenio moj komad kao najbolji. To mi je velika podrška. Drama je inspirisana stvarnim događajima, tema je nasilje u školama, u širem smislu to je drama o svim vrstama nasilja: fizičkom, verbalnom, seksualnom itd“, izjavila je Katarina Nikolić.

Katarina Nikolić rođena je 1988. godine u Pančevu. Diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2011. godine. Autor je romana “Kazablanka”(2009), “Igra jednog časa”(2013), “Dete Prirode” (2014) i „Lovište“ (2021). Koautor je dve zbirke priča “Leksikon božijih ljudi”(2010) i “Sopstvena soba za kratku priču” (2013). Časopis NIN objavio joj je priču “Šerlok Holms. Bez kokaina” 2012. godine. Koautor je monodrame „Petar“ (2015), koja je do sada igrana na sceni Giljotin teatra (Stokholm), Upsala teatra (Upsala), Bitef teatra i Novorosijskog gradskog teatra (Novorosijski). Na sceni Dečjeg kulturnog centra Beograd izvedena je njena drama za decu „Čudesna šuma“ (2020), po istoimenoj knjizi. Koscenarista je igranog filma „The Pond“ (2021). Član je Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Opštinsko veće Opštine Opovo: Održana 23. sednica, na dnevnom redu 11 tačaka

Opštinsko veće Opštine Opovo: Održana 23. sednica, na dnevnom redu 11 tačaka

Održana 23. sednica, na dnevnom redu 11 tačaka

OPOVO, 11. decembar 2021 – Na 23. sednici Opštinskog veća razmatrano je 11 tačaka dnevnog reda:

1. Razmatranje  Zapisnika sa 22. sednice Opštinskog veća opštine Opovo;

2. Razmatranje predloga Programa otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini opštine Opovo;

3. Predlog Odluke o pokretanju postupka otuđenja iz javne svojine opštine Opovo parcele br. 487/1 k.o. Baranda;

4. Izveštaj Odeljenja o davanju u zakup bez javnog oglasa dela javne površine za postavljanje privremenog montažnog objekta na javnoj površini i predlog Odluke o davanju u zakup bez javnog oglasa dela javne površine za postavljanje privremenog montažnog objekta;

5. Zaključak kojim se konstatuje da je Sportski savez opštine Opovo dostavio konačni i objedinjeni predlog Godišnjih programa sportskih organizacija za ostvarivanje potreba i interesa građana u oblasti sporta za 2022. godinu;

6. Zaključak o davanju saglasnosti JP „Mladost“ Opovo na Plan organizacije održavanja puteva u zimskom periodu;

7. Zaključak o izmeštanju zelene pijace u Opovu na novu lokaciju na delu parkinga  ispred Galerije u Opovu na katastarkoj parceli br 5020 k.o. Opovo

8. Zaključak o uređenju katastarske parcele br. 5024/1 k.o. Opovo na osnovu zahteva Popov Milorada iz Opova;

9. Zaključak o ustupanju prava korišćenja na putničkom vozilu  za službene potrebe Policijskoj stanici Opovo;

10. Verifikacija donetih akata između sednica;

11. Tekuća pitanja.