Lokalna samouparva: Pošumljavanje vetrozaštitnog pojasa (video)

Lokalna samouparva: Pošumljavanje vetrozaštitnog pojasa (video)

Pošumljavanje vetrozaštitnog pojasa

OPOVO, 24. decembar 2021 –  U okviru projekta „Podizanja poljozaštitnog pojasa duž lokalnog puta Baranda – Sakule“, koji sufinansira Ministarstvo za zaštitu životne sredine, nakon pripremnih radova stratovali su radovi na postavljanju sadnica.

Ovim projektom predviđena je sadnja 2000 sadnica na deonici puta od 4,1. kilometara puta.

U akciji sadnje učestvovali su radnici Opštinske uprave Opovo, kao i radnici javnih ustanova i preduzeća. Predsednik opštine je istakao ekološki značaj pošumljavanja, a kao primarni značaj zaštitu saobrćajnice od snežnih nanosa.

„Počeli smo sadnju na potezu Baranda – sakule, u pitanju je 4,1 kilometar puta, gde postavljamo nove sadnice sibirskog bresta. U pitanju je jedan novi vetrozaštitni pojas koji treba da nam pruži osim većeg broja drveća i vetrozaštitni pojas upravo na deonici na kojoj je najkritičnije kada su snežne padavine. Ovde gde se sada nalazimo je nakritičnije i odavde u narednih četiri kilometara postavljaćemo sadnice i ukoliko budemo odgovorni i čuvali te sadnice dobićemo jedan prirodni vetrozaštitni pojas i nadam se da ćemo na ovaj način neutralizovati sneg i održavati ovu trasu prohodnom kada budu obilne padavine“, izjavio je Markov.

Na današnjoj akciji posađeno je oko 1000 sadnica, a ostale će biti posađene u narednim danima.

Miloš Markov: Božićna čestitka predsednika opštine

Miloš Markov: Božićna čestitka predsednika opštine

Božićna čestitka predsednika opštine

OPOVO, 24. decembar 2021 – Predsednik Opštine Opovo Miloš Markov čestitao je Božić svim vernicima koji ovaj praznik slave po gregorijanskom kalendaru.

„U ime lokalne samouprave  i svoje lično ime upućujem čestitke sveštenstvu i svim vernicima naše opštine koji najradosniji hrišćanski praznik slave po gregorijanskom kalendaru. Dočekajte Božić u zdravlju i miru, okruženi onima koje volite. Iskoristimo ovaj veliki praznik i podsetimo se svega onoga što hrišćanstvo čini, a to je da svi, bez obzira na veroispovest, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost, budemo bolji i plemenitiji ljudi. Neka vam praznik Hristovog rođenja donese radost, zdravlje i blagostanje“, navodi se u čestitki predsednika opštine Markova.

Najbolje iz Vojvodine: Sertifikat za 18 korisnika

Najbolje iz Vojvodine: Sertifikat za 18 korisnika

Sertifikat za 18 korisnika

NOVI SAD, 24. decembar 2021 – Oznaku „Najbolje iz Vojvodine“ dobilo je 18 korisnika kao potvrdu kvaliteta u kategorijama proizvoda, programa, manifestacija i usluga.

Čestitajući dobitnicima, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je ova oznaka kvaliteta priznanje svima onima koji, u oblastima kojima se bave, dostižu i prestižu ne samo domaće, već i evropske standarde.

„Priznanje će za sve dobitnike biti nov motiv da u svojim delatnostima ostvaruju još bolje rezultate i na taj način daju dodatni doprinos razvoju naše privrede“, izjavio je Mirović i izrazio zadovoljstvo zbog ponovnog uspostavljanja oznake kvaliteta „Najbolje iz Vojvodine“ na inicijativu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, a uz podršku Turističke organizacije Vojvodine i DOO “Jugoinspekt-Novi Sad”.

On je istakao da privreda Srbije i AP Vojvodine u izazovnim vremenima beleži ohrabrujuće ekonomske parametre.

„Tako je, kada je o Vojvodini reč, u prva tri kvartala ove godine industrijska proizvodnja porasla za 5,4 posto, vrednost izvoza, uz rast od 27,1 posto, premašila je 5,5 milijardi evra, a zaposlenost je povećana u odnosu na 2020. godinu za 2,7 procenata“, izjavio je predsednik Mirović.

Prema njegovim rečima, tome su doprineli programi Vlade Republike Srbije, ali i znatna bespovratna sredstva, odnosno sredstva od kredita odobrenih pod izuzetno povoljnim uslovima, koja su preko resornog sekretarijata i Razvojnog fonda Vojvodine usmerena preduzećima.

S obzirom na to da su danas uručeni sertifikati i za više turističko-privrednih manifestacija, programa i usluga, Mirović je ukazao na rast koji je ostvaren u oblasti turizma, što potvrđuje podatak da je Vojvodinu u prva tri kvartala ove godine posetilo 55 odsto više turista nego u istom periodu prošle godine.

Događaju je prisustvovao i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević.

Sportski savez Vojvodine: Za pokrajinske sportske saveze 88 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta

Sportski savez Vojvodine: Za pokrajinske sportske saveze 88 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta

Za pokrajinske sportske saveze 88 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta

NOVI SAD, 24. decembar 2021 – „Budžet za funkcionisanje pokrajinskih sportskih saveza za narednu godinu je znatno uvećan i iznosi 94 miliona dinara, od čega je 88 miliona namenjeno njihovim redovnim aktivnostima, dok će šest miliona biti usmereno za stručno usavršavanje trenerima“, istakao je pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta na godišnjem susretu pokrajinskih sportskih saveza u Novom Sadu.

U Sportskom savezu Vojvodine, gde su se okupili predsednici ovih sportskih organizacija iz cele Pokrajine, pored finansiranja sporta na teritoriji AP Vojvodine  u 2022. godini, bilo je reči i o najznačajnijim aktivnostima i obavezama saveza u narednom periodu u cilju njihovog još boljeg funkcionisanja.

Sekretar Basta rekao je da je dobra vest i to što će od naredne godine biti izdvojeno 18 miliona dinara i za stipendiranje mladih sportista iz AP Vojvodine, što je takođe znatno više u odnosu na prethodnu kada je za to bilo predviđeno 10 miliona dinara.

Kada je reč o konkursu za razvoj sporta, za koji je prethodne godine bilo izdvojeno 20 miliona dinara, resorni sekretar je precizirao da sada ovu oblast očekuje podrška od čak 43 miliona dinara, što je izuzetno važno zbog strateškog pristupa unapređenju sporta i ulaganjima u njegov budući razvoj.

Predsednica Sportskog saveza Vojvodine Jasmina Juras ukazala je na značaj ovakvih susreta, koji treba da donesu bolji uvid u dosadašnje funkcionisanje sportskih saveza u Vojvodini, kao i da se sagledaju prednosti, ali i manjkavosti onoga što je do sada urađeno.

„Kada je reč o utiscima o godini koja je za nama, čak i kada uzmemo u obzir sve probleme koje nam je donela korona, ipak smo imali uspešnu godinu. Budžeti jesu bili smanjeni jer nije bilo dovoljno aktivnosti, ali zato se nadamo da će 2022. godina uz veću finansijsku podršku biti mnogo bolja i aktivnija“, istakla je Jurasova.