Lokalna samouprava: Šporeti za socijalno ugrožena domaćinstva (video)

Lokalna samouprava: Šporeti za socijalno ugrožena domaćinstva (video)

OPOVO, 8. decembar 2021 – Pored akcije raspodele zimskog ogreva, lokalna samouprava je sprovela još jednu akciju u okviru aktivne socijalne politike na teritoriji Opštine Opovo.

U pitanju je nabavka i raspodela šporeta za grejanje i kuvanje. Lokalna samouprava je raspisala javni konkurs, prijavilo se 28 porodica na osnovu kojeg je za ovu priliku formirana stručna komisija koja je izvršila bodovanje i napravila rang listu, tako da je šporete dobilo 20 domaćinstava.

Akciju u Sefkerinu, Opovu i Barandi ispratili su predsednik opštine Miloš Markov, odbornik Predrag Ginculj, predsednik Skupštine opštine Opovo Nenad Josić, opštinski većnik Milovan Knežević i direktor komunalnog preduzeća Igor Vujić.

Korisnici ove dodele izrazili su zadovoljstvo jer će im ovi šporeti, pre svega pomoći u zagrevanju tokom zime.

Predsednik opštine je istakao ovaj konkurs i projekat kao novinu u okviru aktivne socijalne politike lokalne samouprave.

„Ove godine smo napravili jednu novu komponentu kada je u pitanju našim socijalno ugroženim sugrađanima, a to je nabavka šporeta. Do sada smo radili nabavku ogreva, što je praksa koju radimo unazad nekoliko godina, sada smo uneli jednu novinu, a to je nabavka šporeta koji će služiti i za ogrev i za spremanje hrane. Želja nam je bila da dodatno podržimo socijalno ugrožene sugrađane jer smatramo da je to opravdano i da postoji potreba i opravdanost“, izjavio je Markov.

Akcija se nastavlja sutra, distribucijom šporeta u Sakulama, koju sprovode radnici JP „Mladost“ Opovo.

Fond „Evropski poslovi“ : Partnerstvom do razvoja jedinica lokalne samouprave u ap Vojvodini kroz IPARD III program Evropske unije

Fond „Evropski poslovi“ : Partnerstvom do razvoja jedinica lokalne samouprave u ap Vojvodini kroz IPARD III program Evropske unije

Partnerstvom do razvoja jedinica lokalne samouprave u ap Vojvodini kroz IPARD III program Evropske unije

Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine i Razvojni fond Vojvodine su 7. decembra 2021. godine formalizovali svoju dosadašnju saradnju zaključivanjem Protokola o saradnji, koji je osnov za udruživanje kapaciteta i napora ove dve pokrajinske institucije u cilju  unapređenja institucionalnih kapaciteta saglasno potrebama evropskih integracija, kao i kreiranja podsticajnih mehanizama za podršku učešća korisnika sa teritorije AP Vojvodine u razvojnim programima Evropske unije.

S obzirom da je poljoprivreda prepoznata kao jedan od pokretača regionalnog razvoja, a AP Vojvodina kao tipičan poljoprivredni region, u novoj finansijskoj perpsektivi 2021-2027,  Pokrajinska vlada je prepoznala mogućnosti u okviru mere 6, IPARD III programa Evropske unije i stavila akcent na pripremi i kreiranju okvira i efikasnih mera podrške za uspešnu apsorbciju sredstava od strane jedinica lokalne samouprave iz AP Vojvodine u okviru ove mere.

Imajući u vidu da od ukupne poljoprivredne trgovinske razmene Srbije 75% je sa EU, a izvoz Srbije u EU je u 2020. dostigao blizu 2 milijarde evra, mogućnost korišćenja IPARD III programa Evropske unije je izuzetno značajno sa aspekta daljeg održivog razvoja poljoprivrednog sektora u Srbiji. U poslednjim izveštajima i analizama ocenjeno je da se Srbija dobro pripremila za IPARD III program kroz implementaciju mere ulaganja u ruralnu infrastrukturu što je značajno imajući u vidu snagu poljoprivrede i konstatovano je da Srbija ispunjava kriterijume Evropske unije za finansiranje infrasturkturnih projekata u selima.

U narednom periodu očekuje se akreditacija i usvajanje programa Instrumenta za pretpristupnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja za programski period 2021-2027- IPARD III. Novina u IPARD III programu jeste Mera 6 – Investicije u ruralnu javnu infrastrukturu. Rezultati sprovedene analize u ovom sektoru pokazali su da je infrastruktura u naseljima u ruralnim područjima u znatno lošijem stanju u odnosu na gradska naselja.

Značajni problemi u ruralnim područjima su kvalitet i količina isporučene vode, veliki broj domaćinstava bez priključka na javni kanalizacioni sistem, tretman otpadnih voda, sakupljanje otpada, nerazvijena mreža lokalnih puteva ili neadekvatno održavanje postojećih. Navedeno će moći da bude finasijski podržano kroz gorepomenutu meru.

Korisnici Mere 6 će imati mogućnost da ostvare povraćaj od 100% prihvatljivih troškova investicije.

Kako će mera zaživeti od 2023. godine, a u cilju maksimalne apsorpcije predviđenih bespovratnih sredstava, jednice lokalne samouprave, odnosno mesne zajednice na teritoriji AP Vojvodine, imaju dovoljno vremena da sagledaju trenutno stanje u pogledu spremnosti projektne dokumentacije za apliciranje sa ciljem unapređenja ruralne javne infrasturkture, a što je jedan od prioriteta za većinu gradova i opština u Vojvodini.

Pokrajinska vlada, Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine i Razvojni fond Vojvodine zajedno rade na pripremi podsticajnih mera i pružanja odgovarajuće podrške gradovima i opštinama na teritoriji AP Vojvodine koje će stajati na raspolaganju u okviru IPARD III programa u cilju maksimalne iskorišćenosti sredstava koja će stajati na raspolaganju u programskom periodu 2021-2027.

Državna pomoć: Danas na račune 2,3 miliona građana stiže 20 evra

Državna pomoć: Danas na račune 2,3 miliona građana stiže 20 evra

Danas na račune 2,3 miliona građana stiže 20 evra

BEOGRAD, 7. Decembar 2021(Tanjug)
Danas se, uplatom na račune oko 2,3 miliona građana, nastavlja isplata 20 evra državne pomoći radi ublažavanja posledica pandemije korona-virusa.
Juče je počela isplata te sume penzionerima, korisnicima socijalne pomoći i građanima kojiizdržavaju zatvorsku kaznu.
Sutra će taj novac biti uplaćen na račune preostalih 1,75 miliona prijavljenih građana.
Predviđeno je da u toku tri dana na račune 5.801.859 građana Srbije stigne 20 evra, u okviru paketa ekonomske podrške privredi i građanima radi ublažavanja posledica pandemije.
“Svako svoje obećanje koje smo dali ispunili smo u dan i u dinar. Ove godine bilo je 30+30 evra, u septembru 50 evra penzionerima, 60 evra nezaposlenima, pomogli smo sugrađanima na KiM sa 100+100 evra, sve obaveze prema privredi smo ispunili. Zato sam zadovoljan rezultatima”, rekao je tim povodom ministar finansija Siniša Mali.

Vremenske prilike: Danas do 8 C, ujutru mraz, po podne razvedravanje

Vremenske prilike: Danas do 8 C, ujutru mraz, po podne razvedravanje

Danas do 8 C, ujutru mraz, po podne razvedravanje
Srbija, 8. decembar , 2021
U Srbiji će ujutru mestimično biti slabog mraza. Na severozapadu zemlje očekuje se vedro, u ostalim predelima oblačno, na istoku i jugoistoku još ponegde sa slabim snegom, u Negotinskoj Krajini sa slabom kišom.

Tokom dana postepeno će doći do razvedravanja sa zapada. Pre podne duvaće slab do umeren severozapadni vetar, po podne u skretanju na jugoistočni, uveče u pojacanju.

Minimalna temperatura od -4 do 1, u Negotinskoj Krajini do 3 C, najviša dnevna od 4 do 8 stepeni C. Krajem dana novo naoblačenje, u drugom delu noći ponegde na severu i zapadu zemlje sa slabim snegom.

U Beogradu će ujutru biti oblačno sa slabim mrazem. Pre podne postepeno razvedravanje, sredinom dana i po podne pretežno sunčano. Pre podne duvaće slab do umeren severozapadni vetar, po podne u skretanju na jugoistočni, a uveče u pojačanju. Minimalna temperatura od -4 do -1, najviša dnevna oko 6 C. Krajem dana novo naoblačenje.

Prema prognozi za narednih sedam dana, u Srbiji će od četvrtka biti oblačno, mestimično sa kišom, u planinskim predelima sa snegom. U subotu krajem dana i tokom noći kiša će preći u sneg, prvo u nižim predelima zapadne Srbije, a od nedelje se u svim predelima očekuje prelazak kiše u sneg. Od ponedeljka oblačno sa snegom.