FK Borac: Marko Andrejić novi trener sakulskog kluba

FK Borac: Marko Andrejić novi trener sakulskog kluba

Marko Andrejić novi trener sakulskog kluba
SAKULE, 19. decembar 2021 – Kako izveštava portal Vojvođanski fudbal, fudbaleri sakulskog Borca imaju novog trenera.Doskorašnji trener pančevačkog Železničara, Marko Andrejić, preuzeo je Borac iz Sakula. Tokom trenerske karijere vodio je prvoligaše Železničar (Pančevo) i OFK Žarkovo, dok je na srpskoligaškim terenima bio na kormilu Železnika i Radničkog iz Novog Beograda.

Poljoprivreda: Sneg dobrodošao žitnim poljima u Banatu

Poljoprivreda: Sneg dobrodošao žitnim poljima u Banatu

Sneg dobrodošao žitnim poljima u Banatu

Izvor: RTS
Ove jeseni pšenica je u Srbiji zasejana na 650.000 hektara, što je u odnosu na prošlu godinu više za oko 50.000 hektara. Za razliku od predhodnih godina gotovo sve površine su zasejane u optimalnom roku. Da li pšenična polja spremno dočekuju predstojeće hladne dane, da li je prihrana završena, i kako je pšenica dočekala prvi sneg, u izveštaju kolege Sime Budimira.

Na području pet opština Srednjeg Banata pšenica je ove jeseni zasejana na pedesetpethiljada hektara, što je za oko deset odsto vise u odnosu na prošlu godinu, najveći deo ovih površina zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama zasejan je u optimalnom vremenskom roku.

„Zasejao sam nepunih stotinu hektara I zahvaljujući svim aktuelnim izvođenim merama u agrotehničkim rokovima pšenica je u odličnoj kondiciji, pravilnog razvoja dočekala je spremna ove padavine koje su bile što kiše što snega isle su im na ruku. Za sada je stanje odlično”, kaže Marko Renovica agronom i poljoprivredni proizvođač iz Lazareva i dodaje da je bilo određenih problema oko nabavke đubriva odgovarajućih formulacija pri tom cene su značajno porasle ali ono što čeka što će biti prava za sada nepoznanica je proleće koje zahteva ulaganje azotnig đubriva koji su nosači prinosa u ovom momentu cene azotnih đubriva su dramatično vise nego su bile, predstoji nam zanimljivo proleće, videćemo, d ali će biti đubriva znači sada nije tema koliko ono košta nego da li ga ima na tržištu dovoljno za potrebe prihrane.

Pšenica je izgleda za sada u dobrom stanju. Međutim, ovo ne znači kraj poljoprivrednih radova za ovdašnje proizvođače. U toku je duboko zimsko oranje koje treba da se obavi na području pet opština Srednjeg Banata na dvestotine hiljada hektara.

Ostali autori: Dragan Živković

KUD SM Čigra: Novogodišnji folklorni koncert 26. decembra

KUD SM Čigra: Novogodišnji folklorni koncert 26. decembra

Novogodišnji folklorni koncert 26. decembra
OPOVO, 19. decembar 2021 – Kulturno umetničko društvo SM Čigra organizuje novogodišnji folklorni koncert na sceni Kulturnog centra Opovo u nedelju 26. decembra, u 17:00 časova.
Ulaznice su besplatne ali se moraju preuzeti u prostorijama biblioteke u Opovu ili Kulturnom centru Opovo.

Nastavlja se rast cena nekretnina:  U Pančevu kvadrat skuplji čak 50 odsto

Nastavlja se rast cena nekretnina: U Pančevu kvadrat skuplji čak 50 odsto

U Pančevu kvadrat skuplji čak 50 odsto

Izvor: RTS
Pančevo, 19. Decembar 2021
Iako je pandemija, potražnja za stanovima ne jenjava, a cene kvadrata rastu. Dok se kupci nadaju da će cene početi da padaju, stručnjaci smatraju da se velika količina novca ulaže u nekretnine.

U poslednjih nekoliko godina cena kvadrata u Pančevu porasla je za više od 50 odsto. Samo u novembru cene su skočile oko devet odsto i, u proseku, iznose 1.100 evra po kvadratu. Luksuzni stanovi dostižu i 2.000 evra.

Graditelji tvrde da će cene i dalje rasti, jer je u Pančevu sve više kupaca. O tome svedoči i broj gradilišta.

“Očekujemo da će taj rast cena stanogradnje da nastavi jer su jako poskupeli placevi i zemljište za građenje, u tom užem centru je otišlo otprilike 300 posto gore. Sve što si mogao prošle godine da kupiš za 10.000 ar, sad moraš da platiš 20-30 hiljada”, navodi investitor iz Pančeva Ljupko Kutanjac.

Potražnja za stanovima ne smanjuje se ni u prestonici. Cene zavise od lokacije i kreću se od 800 evra po kvadratu u rubnim gradskim opštinama, pa do 5.000 evra, u luksuznim kompleksima.

Najskuplji kvadrat, kako saznajemo, je 9.000 evra u Beogradu na vodi. Najsigurnija je kupovina stana kod graditelja koji zgradu završe i dobiju upotrebnu dozvolu.

“Kupci koji kupe uknjižen stan dobiju ključ u ruke, gotov stan. Čim overe ugovor kod notara automatski se knjiže na tu posebnu jedinicu koju su kupili”, ističe investitor Živan Ivanović.

Skoku cena nekretnina u 2021. doprineo je i dolazak međunarodnih kompanija i stranih državljana.

“Oni prevashodno žele luksuzne poslovne prostore, žele luksuzne stanove sa bazenima, saunama i ostalim pratećim sadržajima i onda kad im se to omogući, a ima dosta ponude takvih stanova, ne žale za cenu”, navodi Nikola Premović iz Advokatska kancelarije “Premović”.

Prema nekim zvaničnim statistikama, 80 odsto kupaca su keš kupci, 20 odsto su kreditni. Na poskupljenje kvadrata uticao je i rast vrednosti građevinskog materijala.

“Mi sada imamo za 44 posto veću cenu gasa. Imajući u vidu da 40 posto cene energenta učestvuje u ukupnoj ceni našeg proizvoda, vrlo je jasno zašto je došlo do određenih povećanja cena građevinskog materijala. Govorim o ceni materijala od pečene gline, blok crep, keramičke pločice, razlog za to povećanje cene energenta, zatim povećanje svih usluga koji su uslovljeni povećanjem cene goriva”, objašnjava Slavica Živković, direktor udruženja SIGP Srbije.

Stručnjaci prognoziraju i u 2022. dobre investicije kroz ulaganja u nekretnine. Naravno, ostaje i savet da se stanovi kupuju kod proverenih graditelja, kako se ne bi ostalo i bez para i bez stana.

Olivera Vukosavljević i Goran Jovičić

Vremenske prilike: Danas oblačno i suvo, na istoku moguć slab

Vremenske prilike: Danas oblačno i suvo, na istoku moguć slab

Danas oblačno i suvo, na istoku moguć slab

Srbija, 19. decembar 2021

U toku noći ka ponedeljku pretežno oblačno, mestimično s kišom i snegom, a padavine se očekuju uglavnom na jugu Banata, istoku i jugoistoku Srbije.

U Beogradu će biti pretežno oblačno i suvo, po podne kratkotrajno razvedravanje. Vetar slab i umeren zapadni. Najniža temperatura oko 2 C, najviša oko 7 C. U toku noći ka ponedeljku moguća je kratkotrajna slaba kiša.

Prema prognozi za narednih sedam dana, u Srbiji se u ponedeljak na severu očekuje razvedravanje, dok će u ostalom delu zemlje ostati pretežno oblačno, mestimično s kišom i snegom.

U utorak će biti malo hladnije, u toku dana umereno do potpuno oblačno, na istoku i jugoistoku još ponegde sa slabim snegom.

U sredu će jutro biti hladno sa slabim i umerenim mrazem, u toku dana malo i umereno oblačno i suvo.

Zatim toplije, u četvrtak na severu, a od petka i u ostalim krajevima povremeno kiša, a sneg se očekuje samo na visokim planinama.