Krizni štab: Sve epidemijske mere ostaju na snazi

29/12/2021

Sve epidemijske mere ostaju na snazi

Beograd, 28. decembar 2021.

Članica Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević saopštila je danas da sve mere u cilju suzbijanja širenja koronavirusa koje postoje, ostaju na snazi.

Kisić Tepavčević je u obraćanju novinarima, nakon sednice ovog štaba, istakla da je epidemijska situacija stabilna i da imamo najnižu stopu novoobolelih u Evropi, ali i upozorila na to da ipak procenti pozitivnih rastu, posebno u Beogradu, i da postoji bojazan da to može biti početak nekog značajnijeg povećanja.

Kada smo sumirali sve što se do sada dešavalo sa epidemiološkog i kliničkog apsekta, došli smo do toga da sve mere treba da se nastave koje su i do sada, ponovila je ona i naglasila da opšte mere – maske i distanca daju iste efekte.

Ministarka je, odgovarajući na pitanje da li nas očekuje novi talas, rekla da odgovor zavisi od toga kako ćemo se ponašati, koliko ćemo se okupljati, da li ćemo se vakcinisati, objasnivši da ukoliko se budemo slobodno kretali i procenat vakcinisanih ostane isti, sigurno nam slede novi talasi.

Prema njenim rečima, epidemijska situacija je pokazala da je odluka koja je doneta na poslednjoj sendici Kriznog štaba da raspust ne nastupi ranije bila dobra.

Takođe, kako je ocenila, dobro je i to što raspust, koji traje oko tri nedelje, počinje za dva dana, jer će značajno uticati na epidemijsku situaciju.

Ona je podsetila na to da ulazimo u period proslava i da se treću godinu zaredom ponavlja isto upozorenje – da svi treba da budu svesni da je virus tu, da je detektovan i omikron, za koji je dokazano da se značajno brže širi.

U Srbiji je do danas vakcinisano 58,2 odsto ljudi, precizirala je ona i dodala da je značajan broj građana svesno i savesno preuzeo ulogu da jača naš kolektivni imunitet, ali da bez onih 40 odsto ne možemo uspeti.

Ulazimo u treću godinu pandemije za koji mesec, imamo dovoljno znanja da jedino ujedinjeni možemo da pobedimo virus, naglasila je Kisić Tepavčević i poručila građanima da za praznike čuvaju sebe i svoju porodicu.

Prema njenim rečima, kovid propusnice su dale efekat i inspektori marljivo rade i prave rezultate, iako je njihov broj limitran.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Koronavirus: Povećava se broj novozaraženih

Koronavirus: Povećava se broj novozaraženih

Koronavirus: Povećava se broj novozaraženih OPOVO, 18. jul 2022 - Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Pančevo, u Južnobanatskom okrugu kod 226 osoba test je bio pozitivan na koronavirus. U Pančevu je bilo 111 pozitivnih, u Vršcu 50, Kovinu 28, Beloj...

Koronavirus: u Južnom Banatu blizu 100 pozitivnih

Koronavirus: u Južnom Banatu blizu 100 pozitivnih

u Južnom Banatu blizu 100 pozitivnih Pančevo, 13. Jul 2022Prema novim podacima Zavoda za javno zdravlje Pančevo, u Južnobanatskom okrugu u utorak 92 osobe su bile pozitivne na koronavirus. U Pančevu su 43 osobe pozitivne, u Vršcu 19, Kovinu 8, Plandištu 8, Opovu...

Koronavirus: Kovid jenjava, ali i dalje prisutan

Koronavirus: Kovid jenjava, ali i dalje prisutan

Koronavirus: Kovid jenjava, ali i dalje prisutan Opovo, 6. April 2022U poslednja 24 sata u Južnom Banatu je registrovano 55 slučajeva koronavirusa, podaci su Zavoda za javno zdravlje Pančevo. U Pančevu su od poslednjeg preseka registrovana 22 obolela, dok ostale...

najnovije

najčitanije