Miholjski susreti sela: Održana novogodišnja teglica i zimski prodajni vašar (video)

12/12/2021

Održana novogodišnja teglica i zimski prodajni vašar

OPOVO, 11. decembar 2021 – U okviru manifestacije Miholjski dani sela – Festival zimnice i bundeve u Opovu, a u organizaciji Opštinske narodne biblioteke Opovo i Aktiva žena Opovo, a finansirano od strane Ministarstva za brigu o selu i lokalne samouprave, održano je takmičenje u zimnici i zimski prodajni vašar.

U hotelu „Stari Banat“ organizovana je i održana treća po redu Novogodišnja teglica, odnosno takmičenje u slanoj i slatkoj zimnici. Manifestaciju je otvorila direktorka Opštinske narodne biblioteke Opovo Katarina Nikolić Ralić zajedno sa članovima žirija i idejnim tvorcem ove manifestacije Mariom Leone Bralićem.

Zimnice je ocenjivao eminentni žiri u sastavu Goran Radivojević, nastavnik veština na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo u Novom Sadu, doktorand i predsednik UO Asocijacije šefova kuvara Srbije,  Stefan Šmugović, saradnik na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo u Novom Sadu, doktorand i član Kulinarske federacije Srbije i prof. dr Mlađen Jovanović, pomoćnik direktora Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo u Novom Sadu.

Članovi žirija su istakli značaj ove manifestacije kao i lokalnih proizvoda koji bi morali da se brendiraju jer su kvalitetni i autentični.

„Posao je bio težak, pre svega ima dosta proizvoda i svi su veoma kvalitetni. Kriterijumi su standardni, a koji se odnose i na vizuelne standarde i na organoleptičke karakteristike. Primetili smo nekoliko proizvoda i ovde već tradicionalno radimo kao žiri i primećujemo da se svake godine pojavi neki proizvod koji nije bio prethodne godine i kojeg nema na tržištu. To su neki proizvodi koje ćemo u saradnji sa Opštinom Opovo da preporučimo da barem dobiju neku markicu „najbolje iz Opova“. Na primer grožđe u turšiji koje je malo kiselo, blago slatko i blago ljutkasto, dakle veoma pikantno i to je nešto što ne postoji nigde na tržištu. Svašta smo probali do sada i još uvek to nismo našli osim ovde u Opovu i da je tako lep ukus“, izjavio je Mlađen Jovanović.

Manifestaciju je obišao predsednik opštine Miloš Markov, njegova zamenica Anka Simin Damjanov i predsednik Skupštine opštine Opovo Nenad Josić.

Markov je rekao da je cilj lokalne samouprave da podstaknu žene i ženska udruženja da svoje kućne proizvode iznesu i plasiraju.

„Na ovom Festivalu bundeve i zimnice žene su imale prilku da u okviru udruženja ili pojedinačno izlože svoje proizvode. Uglavnom su to bili slatki proizvodi, takmiče se u više kategorija, za ocenjivanje je zadužen stručni žiri. Mi kao lokalna samouprava smo podržali ovu manifestaciju u saradnji sa Ministarstvom za brigu o selu kroz konkurs za Miholjske dane sela. Ideja nam je bila da ih podstaknemo da to što proizvode kući, iznesu i prezentuju, a zaista imaju šta da pokažu. U razgovoru sa članovima žirija imali smo prilike da čujemo da ovde može da se pronađe nešto što je autentično, tako da želimo da ih ohrabrimo da ove proizvode mogu i da prodaju, da se udružuju i definitivno naše sugrađanke imaju šta da pokažu“, poručio je Markov.

Predsednica Aktiva žena Opovo Zorica Ugrinov, koje je ujedno i jedan od organizatora manifestacije  smatra da je osim vremena i ljubavi prema kulinarstvo najvažnije umeće.

„Iz našeg udruženja žene su se potrudile da izađu na takmičenje u svim kategorijama, odnosno, i slanu i slatku zimnicu i prvi put ove godine u kategoriji bundeve – sok, kolač, džem i slatko od bundeve. Što se tiće turšije iznele smo ajvar, pekmez, džemovi, slatko, kompoti i zaista sve što se ovde u Banatu pravi. Bundeva se ovde puno koristi, možda smo pre svega poznati po piti bundevari – ludajnici i mislim da bi to trebao biti brend koji bi morali da ispoštujemo. Naravno, treba puno vremena da sesve to spremi jer ne pravimo dve, tri teglice, već 15 -20, ali srećom zimnica je odvojena i zna se kada idu jagode, kad krenu šljive, breskve, kajsije, pa tek na kraju dođe paprika, paradajz, kupus, karfiol… Tako da je u tom smislu malo rasterećeno i podeljeno vreme ali zaista treba vremena, puno ljubavi i naravno umeća“, rekla je Zorica Ugrinov.

Nakon takmičenja u prostorijama Aktiva žena Opovo održan je zimski prodajni vašar gde su posetioci pored kulinarskih proizvoda mogli da kupe razne lokalne i novogodišnje suvenire.

Tom prilikom uručene su nagrade za najbolje zimnice. Žiri je imao težak posao ali na kraju su se odlučili za sledeće takmičare. Za najbolji ajvar nagradu je dobila Svetlana Grčak, u kategoriji turšije prvu nagradu je dobila Milanka Ivanović, najbolji pekmez je pripremila Ankica Basić, kompot i slatko Udruženje žena „Pančevke“, za proizvode od bundeve najuspešnija je bila Zorica Ugrinov, a pobednik u inovativnosti i ukupni pobednik je Udruženje žena „Pančevke“.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije