Jesenja voćka: U dunji više vitamina C nego u limunu

13/11/2021

U dunji više vitamina C nego u limunu

Izvor: NOVOSTI
Dunja sadrži obilje vitamina, a u narodnoj medicini se koristi već decenijama. Pre svega se koristi za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba.

Zahvaljujući taninu i sluzi, dunje povoljno deluju na rad creva i sprečavaju infektivne bolesti. Pektin utiče na kardiovaskularni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja.

 Zdrav je i sam plod, ali i seme i listovi

Dunja se može jesti sveža, ali ne prija svima jer je opora, pa se savetuje da se od nje ali se prave sokovi, kompoti i sirupi, koji su jednako delotvorni u uklanjanju mnogih zdravstvenih tegoba.

Plod dunje obiluje brojnim vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, čak više nego što se može naći u limunu, zatim vitamine B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, hlor i sumpor. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate. 

Čaj od dunje

Najdelotvorniji deo dunje su semenke od kojih se pravi čaj, jer kada odstoje u vodi, semeke ispuštaju sluz koja rešava probleme sa kašljem i čisti disajni sistem. Pored toga, sadrže i velike količine amigdalina, odnosno vitamina B17, a bogate su i mastima, taninom, pektinom, šećerima, emulzinom i protidom.

Za prirpemu čaja od dunje potrebno je da semenke dunje prelijete ključalom vodom, ostavite nekolio minuta da odstoje i nakon toga popijete čaj. 

Sok od dunje

Sok od dunje pomaže kod kašlja, astme i dijareje, dok se pečena ili kuvana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za lečenje upala želudačne i crevne sluzokože. Takođe, može i da pomogne kod obilnih menstruacija.

Da biste pripremili sok od ovog voća, za početak operite i sitno narendate kilogram dunja, pa ih potom procedite kroz gazu. Sok popijte odmah jer brzo oksidira, i najbolje je da ga pijete pre jela.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Tokom prošle godine izdato je 61.172 potvrde o pravu korišćenja zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore. Izvor/Politika Stiže polako letnja sezona i pripreme za odmor. Bez obzira na to da li će putovati u sopstvenoj organizaciji ili preko...

najnovije

najčitanije