Prijem vukovaca: Najboljim učenicima osnovne škole uručene nagrade (video)

Prijem vukovaca: Najboljim učenicima osnovne škole uručene nagrade (video)

Najboljim učenicima osnovne škole uručene nagrade

OPOVO, 2. jul 2021 – U kabinetu predsednika opštine priređen je prijem za 14 nosilaca Vukove diplome, njihove razredne starešine i direktora Osnovne škole „Dositej Obradović. Najboljim učenicima uručeni su pokloni, po tablet računar, dok je đak generacije Iva Krivokuća dobila laptop računar.

U neposrednom razgovoru sa predsednikom opštine „vukovci“ su izneli svoje utiske i planove, Markov im je poželeo uspešan nastavak školovanja i da ispune sve svoje želje.

Najveći broj „vukovaca“ odlučio se za informacione tehnologije i ekonomiju, dvoje za vazduhoplovnu školu i po jedan za sportsku i klasičnu gimnaziju, muzičku školu i medicinu.

Đak generacije Iva Krivokuća, kao i Mihajlo Veselinović kažu da je potrebno dosta rada da bi se postigao ovakav uspeh ali da se nađe vremena i za druženje i zabavu.

„Iskreno, nisam očekivala i nisam razmišljala toliko o tome i drago mi je biti jedan od najboljih u generaciji. Planiram da upišem Prvu beogradsku gimnaziju, nadam se da ću upisati tu prvu želju i onda, videću šta ću dalje“, rekla nam je Krivokuća.

Među vukovcima su i četiri košarkašice Agros Basketa, Ana, Isidora, Jana i Tatjana, koje ističu dobru saradnju sa trenerima što im je omogućilo usklađenost između obaveza u školi i klubu, a zanimljivo je da Isidora i Jana pored bavljenja košarkom pohađaju i muzičku školu.

Rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti, javnu upravu i opšte poslove Opštinske uprave Opovo Ankica Jožika nagrade vidi, pre svega, kao podsticaj za njihov budući rad.

„Tradicionalno, lokalna samouprava je priredila poklone za nosioce Vukove diplome i đaka generacije. Ovim malim znakom pažnje kojim smo hteli da nagradimo uspeh dece koja su ostvarila najbolje rezultate u osnovnoj školi i podsticaj da i dalje budu tako uspešni u svom radu i učenju“, izjavila je Jožika.

Ovogodišnji nosioci Vukove diplome su Iva Krivokuća, Ana Jovanov, Tatjana Veljanovski, Isidora Ninkov, Aleksandra Jana Milenković, Maja Stojčić, Isidora Popov, Marija Milovanović, Dušan Stajić, Miloš Urs, Mihajlo Veselinović, Milana Nedić , Anđela Komluški i Nikolina Tasić.
Lokalna samouprava je i ove godine postavila bilbord u centru Opova na kojem su predstavljeni najbolji učenici OŠ „Dositej Obradović“.

Maraton i ultramaraton: Aleksandar Mitić niže kilometra po celoj Srbiji

Maraton i ultramaraton: Aleksandar Mitić niže kilometra po celoj Srbiji

Aleksandar Mitić niže kilometra po celoj Srbiji

OPOVO, 2. jul 2021 – Naš maratonac i ultramaratonac, Aleksandar Mitić imao je bogato proleće, sa puno takmičenja, počevši od “Čičak trail” Beograd, “Inđija trail”, Subotička peščara, Vršačke planine, “Divča trail” – Divčibare, Sokobanja, KUP Fruške Gore i trka Dragutin Tomašević – Petrovac na Mlavi. Sve su to trke od 10 do 43km i većinom su sve brdskog karaktera. Na trci u Subotici 21. marta Mitić je dobio pehar za osvojeno treće mesto “Vojvođanske treking” lige za 2020. godinu.

30. maja održan je “Prvi zrenjaninski maraton”, Mitić je osvojio 8. mesto, uz ostvaren rezultat 3:45:34

5. juna održan je takmičenje pod nazivom “Skyrunning” na Staroj Planini, bilo je preko 200 učesnika iz 10 zemalja, u trci od 64km zauzeo je 21. mesto.

13. juna na Goliji u Rudnu održano je Prvenstvo Srbije u planinskom trčanju, pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza Srbije, Mitić je u ovoj trci zauzeo 21. mesto u trci na 30km.

20. juna u Carskoj Bari održana je Vojvođanska treking liga i osvojio je 15. mesto na trci u dužini od 30km.

26. juna održan je “Noćni Maraton” u Novom Sadu, gde je Mitić nastupio u maratonskoj trci u dužini od 42km i 195m i osvojio 12. mesto.

U narednom periodu Aleksandra Mitića očekuju takmičenja na Tari, Jadovniku u Prijepolju, Čačku – trka na Ovčaru i Kablaru, Pančevački maraton, Prokletije – Crna Gora, Suva planina, itd.

Recepti po preporuci kuhinje hotela “Stari Banat”: Lagane letnje pileće ćuftice u sosu Ala Banat

Recepti po preporuci kuhinje hotela “Stari Banat”: Lagane letnje pileće ćuftice u sosu Ala Banat

Lagane letnje pileće ćuftice u sosu Ala Banat

Priprema:  
Pileći batak dobro prosušiti, odvojiti kožicu  i samleti. U smešu dodati jaje, prezle, so, biber, beli luk, dobro umesiti i ostaviti da odstoji sat vremena.  Maslac staviti  na ploču da se otopi , dodati sitno seckanu mirođiju, propržiti manje od minut i dodati brašno, nastaviti sa mešanjem uz dodavanje hladnog mleka.
Ćufte dodati u pripremljen sos, i kuvati oko 20 minuta. Mladi krompir prosušiti iseci na kriške, ispržiti na vrelom ulju, začiniti. Krompir poslužiti na tanjir, naneti ćuftice i preliti sosom, servirati toplo.

PROČITAJTE JOŠ:
Namirnice:
400 g mlevenog batka
100 g prezli
1 jaje
10 g belog luka
200 g mladog krompira
So
biber
100 g maslaca
3 dl mleka
30 g mirođije
So
biber

Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava: Zapošljavanje žena za otpočinjanje sopstvenog biznisa

Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava: Zapošljavanje žena za otpočinjanje sopstvenog biznisa

Zapošljavanje žena za otpočinjanje sopstvenog biznisa

BEOGRAD, 2. jul 2021 – Privredno društvo Mozzart DOO Beograd zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, u skladu sa zaključenim Protokolima o saradnji,  objavljuje Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava namenjenih samozapošljavanju nezaposlenih žena, za podršku započinjanju sopstvenog biznisa.

Opšti cilj je ekonomsko osnaživanje žena, promocija rodne ravnopravnosti, razvoj i promocija preduzetničkog duha i podsticanje preduzetništva kod nezaposlenih žena, posebno u nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije, kao i unapređenje efikasnosti i institucionalne podrške poslovanju i razvoju žena preduzetnica.

Podrška obuhvata  bespovratnu pomoć za finansiranje najboljih poslovnih ideja, na osnovu dostavljenog Zahteva za dodelu sredstava za samozapošljavanje u kojem je opisan predlog projekta sa analizom troškova i jednogodišnjim planom razvoja projekta nezaposlenih žena, za pokretanje i vođenje posla, dodelom bespovratnih sredstava.

Privredno društvo Mozzart DOO Beograd obezbediće  medijsku, marketinšku i logističku podršku odabranim projektima u skladu sa svojim kapacitetima i mogućnostima.

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju žene koje su nezaposlene i imaju kvalitetnu poslovnu ideju za samozapošljavanje.

Ukupno raspoloživa sredstva za namene ovog Javnog poziva, iznose 50.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan isplate sredstava.

Bespovratna sredstva dodeljuju se u ukupnom iznosu od najviše 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan isplate sredstava, po odabranom projektu, u zavisnosti od svake pojedinačne poslovne ideje nezaposlene žene, u cilju osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos. Sredstva se dodeljuju prema dinamici utvrđenoj ugovorom zaključenim između pravnog lica koje osnuje podnositeljka zahteva i finansijera – Privrednog društva Mozzart DOO Beograd, kojim se uređuju međusobna prava i obaveze i na osnovu koga se vrši isplata sredstava.

Nezaposlena žena koja ostvari pravo na bespovratna sredstva u obavezi je da obavlja registrovanu delatnost i po tom osnovu izmiruje doprinose za obavezno socijalno osiguranje najmanje dvanaest meseci, počev od dana dodele bespovratnih sredstava, odnosno otpočinjanja obavljanja delatnosti.

Pre dodele sredstava,  Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost vrše proveru ispunjenosti zakonskih uslova i uslova ovog javnog poziva za nezaposlenu ženu.

Uslove za učešće, dodatne kriterijume, obaveznu i dodatnu dokumentaciju, način prijavljivanja i rok za podnošenje prijava možete preuzeti na:

https://www.minrzs.gov.rs/sr/konkursi/javni-poziv-za-dodelu-bespovratnih-sredstava-namenjenih-zaposljavanju-zena-za-podrsku-za-otpocinjanju-sopstvenog-biznisa