Banatski slatki dan sutra: Banatske poslastice i običaji, folklor i tamburaši

Banatski slatki dan sutra: Banatske poslastice i običaji, folklor i tamburaši

Banatske poslastice i običaji, folklor i tamburaši

OPOVO, 23. jul 2021 – Opštinska narodna biblioteka Opovo u okviru manifestacije Kulturno leto 2021, u saradnji sa udruženjem Aktiv žena Opovo, pod pokroviteljstvom opštine Opovo organizuje 24.7.2021. godine od 17 do 20 časova prodajni bazar Banatski slatki dan.

Tema manifestacije je promocija slatkih tradicionalnih banatskih poslastica i banataskih običaja.

Ovaj događaj ima za cilj razvoj kulturnog turizma u opštini Opovo kroz predstaljanje banataskih običaja, kulinarskih specijaliteta, folklora i banatske kulure uopšte. Bazar će se održati na platou ispred Galerije Jovan Popović, a pored prodajne izložbe biće organizovan i kulturni program u kojem će učestvovati: KUD Čigra Opovo, KUD Sveti Nikola Sakule, dok će za muzički deo biti zaduženi opovački tamburaši.

Manifestaciju će otvoriti predsednik opštine Opovo, Miloš Markov, predsednica udruženja Aktiv žena Opovo, Zorica Ugrinov i direktorka Biblioteke, Katarina Nikolić Ralić

Južnobanatski okružni odbor SNS saopštenje: Bezrezervna podrška predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću

Južnobanatski okružni odbor SNS saopštenje: Bezrezervna podrška predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću

Bezrezervna podrška predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću

Južnobanatski okružni odbor SNS izdao je saopštenje:
Južnobanatski okružni odbor SNS daje snažnu, bezrezervnu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u borbi protiv mafije, zalaganju za normalnu, pristojnu, ekonomski snažnu Srbiju. Svi gradski i opštinski odbori SNS u južnom Banatu: Pančevo, Vršac, Kovačica, Opovo, Kovin, Alibunar, Bela Crkva i Plandište pozivaju predsednika Aleksandra Vučića da se ponovo kandiduje na predsedničkim izborima 2022. godine.

-Predsedniče  imate moćnu podršku građana Srbije kakvu do sada nije imao ni jedan predsednik. Nakon višedecenijskog  perioda sistemskog urušavanja i propadanja, doslednim sprovođenjem reformske i razvojne politike, našoj državi vratili ste ugled kakav zaslužuje. Život se vratio u naše gradove i opštine. Razvoj Srbije ne sme biti zaustavljen. Tajkunskoj opoziciji preči su njihovi lični interesi, puni džepovi. Niko više u Srbiji ne želi, povratak u prošlost, da broji decenije da se otvori nova fabrika, renovira bolnica. Srbija zaslužuje da se razvija, u nama građanima imate snažne partnere da zajedno nastavimo da gradimo, razvijamo se kao društvo u svim segmentima, navodi se u saopštenju.

Južnobanatski naprednjaci ističu da uvođenje  koljača u političku arenu, obračuna sa predsednikom, ostaće zabeležen kao jedinstven sramotan čin tajkunsko mafijaške opozicije, do sada nezabeležen u civilizovanom svetu. Građanima ostaje gorak ukus gađenja nakon spoznaje  kako se i sa koliko energije tajkunsko mafijaška opozicija ustremila da obesmisli zverstva koljača, pružajuci im pravnu, medijsku i drugu podršku, pronalazeći u njima saveznike za rušenje vlasti. Đilasova afirmacija zla zaslužuje  društvenu osudu.

Koljači i političko-tajkunska mafija neće pobediti. Građani Srbije izabrali su put napretka. Podrška predsedniku zajedno idemo u nove pobede.

Južnobanatski okružni odbor SNS

Košarka: Mladi košarkaši i košarkašice na sedmodnevnim pripremama u Osečini (video)

Košarka: Mladi košarkaši i košarkašice na sedmodnevnim pripremama u Osečini (video)

Mladi košarkaši i košarkašice na sedmodnevnim pripremama u Osečini

OPOVO, 23. jul 2021 – Opovački košarkaši i košarkašice danas su otputovali na sedmodnevne pripreme u Osečinu. U pitanju su mlađe selekcije i na pripreme je otputovalo 27 košarkašica KK Agros Basket i 10 košarkaša KK Opovo 99.

Košarkaše i košarkašice ispratio je predsednik opštine Miloš Markov, koji je ispred lokalne samouprave mladim sportistima uručio po komplet sportske opreme sa obeležjima kluba i opštine i poželeo im uspešne pripreme.

„Želim vam da se lepo provedete i uživate, družite ali i da se bavite sportom, napredujete i da se niko ne povredi. Sa vama su dobri treneri, tako da ne sumnjam u kvalitetan rad, a lokalna samouprava vam je pripremila jedan mali znak pažnje kao i deci u ostalim klubovima koja idu na pripreme. U pitanju je komplet jednoobrazne sportske opreme, tako da će vas u Osečini prepoznavati odakle dolazite“, rekao je Markov.

Generalni sponzor opovačkih košarkašica, Agros doo Opovo i ove godine je spremio džeparac za sve devojčice tokom priprema, a poklon je uručio direktor Agrosa Jovan Rackov koji im je tom prilikom čestitao na dosadašnjim uspesima i poželeo da nastave sa dobrim rezultatima.

„Posmatrao sam Agros Basket u nekoliko navrata i jako mi se sviđa kako igrate i nadam se da će se to posle Osečine još poboljšati“, poručio je Rackov.

Trener Agros Basketa Bogdan Ristić ističe dobre uslove koje ima sportski centar u Osečini i zahvalio se lokalnoj samoupravi i firmi Agros na konstantnoj podršci.

„Nastavljamo tradiciju, prošle godine smo išli u Osečinu, idemo i ove godine, imamo fantatstične uslove, sedam dana da se spremimo za narednu sezonu i nove pobede. Zahvalio bih se lokalnoj samoupravi na podršci i poklonima deci koje su dali, kao i našem generalnom sponzoru Agros doo i hotelu Stari Banat na konstantnoj podršci i na ponovnom iznenađunju za decu i poklonima koje su priredili“, izjavio je Ristić.

Po povratku iz Osečine pripreme se nastavljaju u Opovu, a zatim slede prvenstva u okviru KSB i KSV lige. 

Skupština opštine Opovo: Dve tačke dnevnog reda na drugom letnjem zasedanju

Skupština opštine Opovo: Dve tačke dnevnog reda na drugom letnjem zasedanju

Dve tačke dnevnog reda na drugom letnjem zasedanju

OPOVO, 23. jul 2021 – Na 11. sednici, a drugom letnjem zasedanju Skupštine opštine Opovo na dnevnom redu su se našle dve tačke.

Usvojen je Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o javnom zaduživanju Opštine Opovo gde se članu 2. menja i glasi „Uslovi zaduživanja podrazumevaju period otplate kredita do 10 godina i period mirovanja otplate kredita od 12 meseci (grejs period), uz najpovoljniju kamatu u skladu sa poslovnom politikom banke“.

Takođe, po pribavljanju prethodne saglasnosti nadležnog ministarstva, usvojen je i Predlog programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine opštine Opovo za 2021. godinu.  Programske aktivnosti za 2021. godinu su čišćenje i saniranje javnih površina, očuvanje i unapređenje zelenila na javnim površinama i organizovanje akcija, manifestacija, izrada publikacija i drugog edukativnog materijala. Za ove aktivnosti predviđeno je 2.100.000 dinara.