Košarka: Revijalna utakmica, humanitarna akcija i oproštaj Aleksandra Josića

Košarka: Revijalna utakmica, humanitarna akcija i oproštaj Aleksandra Josića

Revijalna utakmica, humanitarna akcija i oproštaj Aleksandra Josića

OPOVO, 31. jul 2021 – Povodom završetka sezone i letnje košarkaške lige u kojoj je opovački klub nastupao ove godine sa dve takmičarske ekipe, u Opovu je odigrana revijalna utakmica između prvog tima i veterana KK Opovo 99.

Ujedno, ovo je bila i oproštajna utakmica Aleksandra Josića, koji više neće nastupati za prvi tim. Četrdesetjednogodišnji Josić imao je dugu i uspešnu sportsku karijeru. Košarku je počeo da trenira sa 12 godina u tadašnjem KK „Poletu“ koji se takmičio u pionirskoj MekDonalds ligi Srbije. Relativno brzo je dobio priliku u seniorskom timu kada Polet menja ime u Opovo 99. Mada je igrao na poziciji beka, zbog sjajnih fizičkih predispozicija i skočnosti, često je bio i na poziciji krilnog centra. Naravno, Josić će nastaviti da nastupa za veterane Opova 99.

Ova revijalna utakmica je imala i humanitarni karakter jer je pre i tokom utakmice organizovano prikupljanje novčanih sredstava za lečenje bolesnog deteta. 

Uređenje Barande: Behaton plato i staze kod crkve (video)

Uređenje Barande: Behaton plato i staze kod crkve (video)

Behaton plato i staze kod crkve

BARANDA, 31. jul 2021 – U okviru projekta uređenja centralnih zona naseljenih mesta opštine Opovo, sprovode se radovi na postavljanju behaton ploča na platou ispred i staze oko crkve u Barandi.

Radove su obišli predsednik opštine Miloš Markov i njegov pomoćnik Nebojša Kovačević i opštinski većnik Milovan Knežević.

Sveštenik Nebojša Vujinov ističe podršku koju je Srpska pravoslavna opština Baranda dobila od strane lokalne samouprave na renoviranju objekta crkve, a sada i staze i platoa.

„Zahvaljujući predsedniku Markovu i njegovim saradnicima nastavljeno je i završeno sve ono što su obećali, postavljaju se behaton ploče oko i ispred hrama“, izjavio je

Predsednik opštine Miloš Markov najavljuje nastavak ovog projekta u Sefkerinu.

„Nastavili smo sa našim planom postavljanja behaton ploča po naseljenim mestima, kako smo i najavili, posle Opova i Sakula došla je na red i Baranda gde je kao prioritet izraženo da se postavi behaton plato ispred crkve, kao i okvir oko crkve. U pitanju je 110 kvadrata behaton ploča i to se trenutno uspešno realizuje i očekujemo da će za par dana biti završeno. Nakon toga nas očekuje Sefkerin da za ovu godinu završimo priču što se tiče uređenja staza i platoa po centrima naseljenih mesta“, poručio je Markov.

Pripremne, grube zemljane radove sproveli su radnici JP „Mladost“ Opovo, dok postavljanje behaton ploča izvodi firma Grass.

Opštinska uprava Opovo: Kombinovani tretman komaraca najavljen za utorak

Opštinska uprava Opovo: Kombinovani tretman komaraca najavljen za utorak

Kombinovani tretman komaraca najavljen za utorak

OPOVO, 31. jul 2021 – Opštinska uprava Opovo obaveštava javnost da je za utorak, 3. avgust, planiran kombinovani tretman odraslih formi komaraca sa zemlje i iz vazduha.

Tretman će se sprovesti u ranim večernjim satima sredstvima i dozama propisanim i odobrenim od nadležnih institucija.

U slučaju neplaniranog pogoršanja meteorološke situacije tretman se odlaže za prvi sledeći adekvatan termin.

Najava sefkerinske Mandaline: Doček i slava u utorak i sredu

Najava sefkerinske Mandaline: Doček i slava u utorak i sredu

Doček i slava u utorak i sredu

SEFKERIN, 31. jul 2021 – U utorak i sredu, 3. i 4. avgusta u Sefkerinu se proslavlja seoska zavetina Mandalina. Za doček, 3. avgusta od 17:00 časova na programu je nastup mađioničara Boška Brkljača za najmlađe Sefkerinci, koji će se održati u školskom dvorištu, a ulaz je slobodan. Istog dana od 19:00 časova u Sali za venčanja biće priređena izložba slika španskih umetnika iz fundusa Galerije „Jovan Popović“.

Na dan slave, 4. avgusta, u 9:30 časova održaće se liturgija u hramu Svetog Arhangela Gavrila, a od 17:00 časova FK Tempo organizuje triatlon na fudbalskom terenu u Sefkerinu, a pored domaćina učestvuju FK Siti sport klub iz Borče i Radnički iz Barande.

I prvog i drugog dana od 21:00 u La Romansi i Orhideji organizuje se muzički program.

Inspekcija za zaštitu životne sredine: Košenje ambrozije – smanjenje izvora polenskih alergena

Inspekcija za zaštitu životne sredine: Košenje ambrozije – smanjenje izvora polenskih alergena

Košenje ambrozije – smanjenje izvora polenskih alergena

OPOVO, 31. jul 2021 – Ambrozija je izuzetno invazivna korovska biljka koja se širi velikom brzinom a njen polen je najači polenski alergen. Najveće koncentracije polena u vazduhu su u vreme cvetanja krajem avgusta.

Smatra se da je 10% osoba alergično na ambroziju. Alergijske reakcija ispoljava se kao suzenje očiju i otok očnih kapaka, kao respiratorna alergija u vidu  napada kijanja,pojave bistarog sekreta iz nosa, kašalja, astmatičnih napada, ali i kao kožna alergija sa  pojavom svraba i crvenih pečata.

Početak avgusta je termin obaveznog godišnjeg  suzbijanja ambrozije na  teritoriji opštine Opovo.

Na osnovu lokacija utvrđenih zapisnikom opštinskog inspektora za zaštitu životne sredine u svim naseljenim mestima JP „Mladost“ će  se izvršiti mehaničko uklanjanje košenjem nadzemnog dela biljke. Na taj način se smanjuje neposredna izloženost stanovništva dejstvu ovog alergena.Namenska  sredstva opredeljena su u Fondu za zaštitu životne sredine opštinskog budžeta.

Za efikasno suzbijanje ambrozije neophodno je da građani  redovno kose javne površine ispred svojih kuća, svoja dvorišta, bašte, voćnjake, njive. Osim košenja može se primeniti efikasnija mera čupanja ambrozije ( obavezne rukavice) ili u specifičnim slučajevima  tretiranje određenim pesticidima. (M.M.)