Koncert tria Paskal u Opovu: Zvucima harfe od Mocarta do regtajma (video)

Koncert tria Paskal u Opovu: Zvucima harfe od Mocarta do regtajma (video)

Zvucima harfe od Mocarta do regtajma

OPOVO, 3. jul 2021 – Probrani ljubitelji klasične muzike imali su prilike da ovog puta na sceni Kulturnog centra Opovo, po prvi put vide i čuju harfe. Tro harfi paskal, koji čine tri šarmantne studentkinje Jelena Tutić, Jana Čubrilović i Irina Pejoska, osnovan je u januaru 2021. godine.

Njihovo izvođenje kompozicija od Mocarta do regtajma naišlo je na lep prijem kod opovačke publike, koja ih vratila na bis i ispratila gromkim aplauzima.

Po završetku koncerta Jelena, Jana i Irina su najmlađe posetioce upoznale sa svojim instrumentima.

Trio harfi Paskal prvi put su nastupile u ovom sastavu na koncertu najboljih studenata poliinstrumentalne katedre, održanom 1. februara, u Studentskom kulturnom centru Beograd. U martu 2021. godine održale su prvi celovečernji koncert tria harfi, u dvorani Kulturnog centra Pančeva. Njihova zajednička saradnja počela je tokom 2020. godine, kada su svirale kao deo kvarteta harfi na koncertu posvećenom proslavi Svetskog dana harfe. održanom u sali Kolarčeve zadužbine. Njihov nastup na ovom koncertu nagrađen je Nagradom grada Beograda za stvaralaštvo mladih 2020. godine. Ostvarile su jako lepo saradnju, i uz želju da nastave zajedničko muziciranje, u planu su im veliki projekti i turneja po Srbiji, sa ciljem promovisanja i unapređenja srpskog harfizma.

Harfa je najveći i najsloženiji savremeni muzički intrument sa žicama koje se trzaju. Žice su razapete vertikalno u velikom trostranom okviru, koji čine uspravan stub na postolju, ukoso postavljen široki rezonator i na gornjoj strani karakteristično izvijen „vrat“ instrumenta. U postolju se nalazi sedam pedala, koji preko poluga u stubu dejstvuju na mehanizam pokretnih točkića na vratu i preštimavaju žice, skraćujući ili produžavajući njihovu dužinu. Sa svojih 46 do 48 žica, harfa zahvata (posle orgulja i klavira najveći) tonski raspon od šest i po oktava. Žice se trzaju prstima obe ruke, dok se rezonator naslanja nadesno rame svirača, a obe noge upravljaju pedalama. Zarad lakšeg snalaženja među velikim brojem žica, svaka C-žica je crvene, a svaka F-žica je plave ili crne boje.

Današnja harfa je proizvod dugog istorijskog razvoja. Njeni najstariji preci, u vidu luka sa zategnutim žicama, su među najstarijim muzičkim instrumentima uopšte. Antičke kulture u raznim delovima sveta poznaju brojne instrumente harfnog tipa, a i u srednjem veku oni su vrlo omiljeni i rasprostranjeni, naročito kao pratnja pevanju. U 18. veku je ukus rokokoa uticao na spoljni izgled harfe, koji je i danas često kitnjast po ugledu na stare graditelje, a u to vreme, uprkos još znatnim tehničkim ograničenostima, nastaju već i solističke i koncertantne kompozicije namenjene ovom instrumentu. Ipak je tek u 19. veku, usavršavanjem pedalnog mehanizma, harfa došla do izražaja, a takva se i do danas održala bez većih izmena.

Ispratili smo još jednu generaciju: Učenici osmih razreda proslavili matursko veče (videо)

Ispratili smo još jednu generaciju: Učenici osmih razreda proslavili matursko veče (videо)

Učenici osmih razreda proslavili matursko veče

OPOVO, 3. jun 2021 – Učenici završnog razreda Osnovne škole „Dositej Obradović“ proslavili su malu maturu u hotelu „Stari Banat“ u Opovu.

Kao i prethodnih godina organizovan je defile centralnim ulicama Opova. Maturanti iz cele opštine sakupili su se u opovačkom parku kod fontane, odakle su odeljenja iz Opova, Barande, Sakula i Sefkerina, zajedno sa svojim nastavnicima krenuli ulicom Borisa Kidriča i Tamiške do hotela.

Maturantima su se obratili direktor škole Slaviša Miškov i predsednik opštine Miloš Markov poželevši im uspešan nastavak školovanja i puno uspeha u životu.

Miškov je istakao činjenicu da je i pored otežanih uslova nastave zbog pandemije, ovo jedna od najuspešnijih generacija u poslednjih petnaestak godina.

„Godina je bila vrlo teška ali smo se potrudili da olakšamo đacima. Oni su to prihvatili i na kraju dobro je što su pokazali na završnom ispitu sjajne rezultate. Radili smo neka poređenja, tako da imamo u poslednjih 15 godina najbolji uspeh i najbolje rezultate. Dakle sjajna generacija i ja sam malo pre obraćajući se deci reako da smo zaista ponosni što su bili naša deca, što smo ih imali i bukvalno su opravdali naša očekivanja“, izjavio je Miškov.

Lokalna samouprava je i ove godine značajno podržala organizaciju maturske večeri i pripremila poklone za svakog od prisutnih maturanata, koje su uručili predsednik opštine Miloš Markov i njegova zamenica Anka Simin Damjanov.

Predsednik opštine je takođe pohvalio uspeh ove generacije i istakao da je briga o mladima jedan od primarnih prioriteta lokalne samouprave.

„Deca i mladi su prioritet lokalne samouprave, a ova generacija je imala takvu vrstu izazova gde su se zatekli usred pandemije korone, sa jednim posebnim sistemom rada, gde smo mi kao lokalna samouprava pomagali školi u onom smislu da mogu što neometanije da funkcionišu, odnosno, da se nastava što kvalitetnije organizuje. To nam se vratilo na taj način što imamo jednu izuzetno dobru generaciju koja je zaista postigla odlične rezultate prilikom školovanja ali i prilikom polaganja prijemnog ispita, tako da se nadam da će veći broj naših učenika upisati ono što su želeli. Lokalna samouprava kao javni servis građana uvek je tu da pruži podršku deci i mladima u svim segmentima njihovog života, posebno u obrazovanju, što je u nekom trenutku i ključni segment“, poručio je Markov. 

Ove školeske godine bilo je 14 nosilaca Vukove diplome, a ono što je još značajnije jeste podatak da su maturanti završni ispit uradili iznad očekivanja.

Atletika ekipno prvenstvo Srbije: Spartakove pionirke osvojile 15. mesto

Atletika ekipno prvenstvo Srbije: Spartakove pionirke osvojile 15. mesto

Spartakove pionirke osvojile 15. mesto

OPOVO, 4. jul 2021 – Na ekipnom atletskom prvenstvu Srbije za starije pionire i pionirke održanom 3. jula u Sremskoj Mitrovici, atletičarke opovačkog Spartaka sa 73 osvojena boda zauzele su 15. mesto.

Za Spartak su nastupile Anja Aćimov (80m prepone), Ivona Stamenović (100 i 800m), Kristina Gasenberger (300m i skok u vis), Andrea Stajin (1500m), Ivana Šotić (1500m), Miljana Bulatović (bacanje kugle), Marijana Milkovski (bacanje koplja) i štafeta 4x100m u sastavu Aćimov, Gasenberger, Stajin i Stamenović.

Inače, kako je saopštio Srpski atletski savez, na ovogodišnjem pionirskom prvenstvu učestvovao je rekordan broj ekipa, 11 u muškoj i 20 u ženskoj konkurenciji.