Program sufinansiranja verskih zajednica: Radovi na rekonstrukciji krova crkve u Barandi (video)

Program sufinansiranja verskih zajednica: Radovi na rekonstrukciji krova crkve u Barandi (video)

Radovi na rekonstrukciji krova crkve u Barandi

BARANDA, 8. jul 2021 – Radovi na renoviranju krova, oluka i građevinske limarije na crkvi u Barandi ulaze u završnu fazu i kako se očekuje biće završeni za par dana.

U pitanju je realizacija projekta preko programa lokalne samouprave na konkursu za finansiranje projekata verskih zajednica na teritoriji Opštine Opovo, kao i donacijama vernika i lokalnih privrednika.

Radove su obišli predsednik opštine Miloš Markov, njegov pomoćnik Nebojša Kovačević i opštinski većnik Milovan Knežević.

Protonamesnik Srpske pravoslavne crkve u Barandi Nebojša Vujinov zahvalio se lokalnoj samoupravi i svim donatorima koji su pomogli ovaj projekat čija je vrednost preko milion dinara.

„Zahvaljujući sufinansiranju lokalne samouprave, a na inicijativu crkvenog odbora, krenuli smo u radove jer je krov bio u lošem stanju, crep je propao, počelo je da kisne, tako da je bilo krajnje vreme da se krov popravi. I Bogu hvala, vreme nas je poslužilo, majstori radove privode kraju, ima tu još jedno dva dana da završe oltarski deo svetog hrama. Ujedno da se zahvalim predstavnicima lokalne samouprave koji su danas došli i lično učestvovali materijalnom pomoći, stanovnicima Barande koji su se u velikom broju odazvali jer su videli da je to jedan od većih radova na svetom hramu, a ko god danas došao u Barandu i vidi školu, crkvu, mesna zajednicu, ambulantu, centar, da bude lepo svima i da budu jedan ukras i ponos sela“, poručio je Vujinov. 

Predsednik opštine Miloš Markov ističe dobre strane novog programa i konkursa za verske zajednice, posebno renoviranja crkvenih objekata koji pored duhovog, imaju i veliki kulturno – istorijski značaj za našu sredinu.

„Lokalna samouprava je po prvi put raspisala konkurs za finansiranje projekata verskih zajednica. Ove godine smo odvojili 1,5 miliona dinara, odnosno po 300.000 dinara za četiri pravoslavne i jednu katoličku crkvu. Prve benefite novog programa već možemo da vidimo. Rimokatolička crkva je sprovela uređenje parohijskog doma, odnosno župnog dvora. Takođe, ovde u Barandi, ja moram da iskažem zadovoljstvo kada vidim današnje radove. Mi smo izdvojili 300.000 dinara, a odazvalo se i lokalno stanovništvo i privrednici, tako da su došli do svote od 1,5 miliona dinara i tim sredstvima uradili renovranje krova, odnosno nešto što će ostati u narednih 30 godina. Izuzetno sam zadovoljan ovim programom jer odlične rezultate vidimo već sada i tako ćemo nastaviti i u narednom periodu jer nisu ovde u pitanju samo verski objekti, koji su naravno od velikog značaja, ovde su u pitanju i zgrade koje imaju veliku istorijsku i kulturnu vrednost, pa se mi tako prema njima i donosimo i želimo da budu i ukras našeg mesta, osim što su naravno i duhovna svetilišta“, izjavio je Markov.

Prema rečima sveštenika Nebojše Vujinova u septembru se planira obnova crkvenog tornja, dok se naredne godine planira sečenje vlage, renoviranje spoljne fasade i krečenje.

Drugi vidovdanski turnir u Kikindi: Opovački streličari zabeležili dobre rezultate

Drugi vidovdanski turnir u Kikindi: Opovački streličari zabeležili dobre rezultate

Opovački streličari zabeležili dobre rezultate

OPOVO, 8. jul 2021 – U Kikindi je 4. jula održano još jedno streličarsko takmičenje iz kalendara takmičenja Streličarskog Saveza Srbije. Na “Drugom Vidovdanskom Kupu” nastupilo je 60 takmičara iz cele zemlje u 10 kategorija i tri stila.

Samo takmičenje je obeležio odličan nastup Branislava Damjanova, koji je po prvi put uspeo da uđe u finale eliminacionog dela takmičenja što je kulminiralo osvajanjem srebrne medalje. Branislav je finalni meč izgubio sa razlikom 7:3.

Robert Mažing je takođe imao zapažen nastup i u izuzetno jakoj konkurenciji uspeo da se izbori za odličnu 12. poziciju u zahtevnoj konkurenciji seniora složenim lukom.

Kik boks reprezentacija Srbije: Uroš Janjić na pripremama u Bugarskoj

Kik boks reprezentacija Srbije: Uroš Janjić na pripremama u Bugarskoj

Uroš Janjić na pripremama u Bugarskoj

KAMČIJA, 8. jul 2021 – Juniorska i seniorska kik boks reprezentacija Srbije učestvuje na međunarodnom kik boks kampu u bugarskom mestu Kamčiji.

Domaćin se pobrinuo da treninge vode najveća imena stare škole kik boksa, šampioni koji su dominirali svetskim ringom 90-tih: Peter Aerts, Semi Šilt i Ernesto Host. U kampu učestvuju i reprezentativci Bugarske, Rusije i Azerbejdžana, što pogoduje našim takmičarima u smislu visokog kvaliteta sparinga.

Naše takmičare prate selektor reprezentacije Srdjan Radulović i nekoliko pomoćnih trenera.

Naš reprezentativac Uroš Janjić odlično napreduje u tehnici i sparingu uz najbolje instruktore, kaže se u saopštenju Borilačkog kluba „Dragon“ iz Sefkerina.

ONB Opovo: Predstavljanje knjige Dani u nedelji u narodnoj kulturi Južnih i Istočnih Slovena

ONB Opovo: Predstavljanje knjige Dani u nedelji u narodnoj kulturi Južnih i Istočnih Slovena

Predstavljanje knjige Dani u nedelji u narodnoj kulturi Južnih i Istočnih Slovena

OPOVO, 8. jul 2021 – U prostorijama Opštinske narodne biblioteke u Opovu, danas 8. jula sa početkom u 18:00 časova biće priređeno predstavljanje knjige Dani u nedelji u narodnoj kulturi Južnih i Istočnih Slovena dr Dragane Đurić. Govore prof. dr Ljubinko Radenković i autorka.

Monografija Dani u nedelji u narodnoj kulturi Južnih i Istočnih Slovena dr Dragane Đurić, naučne saradnice Balkanološkog instituta SANU, objavljena je 2020. godine u okviru edicije Posebna izdanja Balkanološkog instituta SANU. Knjiga pruža celovit uvid u narodne predstave o danima u nedelji kod Južnih i Istočnih Slovena, pri čemu je posebna pažnja poklonjena pitanju vremena i sedmice, značaju dana u narodnom kalendaru, zatim u obrednom i magijskom ponašanju kod pomenutih grupa slovenskih naroda, dok su likovi personifikovanih dana istraživani kako u narodnim verovanjima, tako i u narodnoj književnosti.

Dr Dragana Đurić je naučna saradnica Balkanološkog instituta SANU. Oblasti njenog naučnog interesovanja su narodna kultura, mitologija i demonologija slovenskih naroda. Autor je više naučnih radova i učestvovala je na naučnim konferencijama u Srbiji i inostranstvu.

Prof. dr Ljubinko Radenković je dopisni član SANU i naučni savetnik Balkanološkog instituta SANU. Autor je više monografija („Urok ide uz polje“, „Narodne basme i bajanja“, „Narodna bajanja kod Južnih Slovena“, „Simbolika sveta u narodnoj magiji Južnih Slovena“) i preko 400 naučnih radova.

Vajfertova ulična trka: Dve medalje za opovački Spartak

Vajfertova ulična trka: Dve medalje za opovački Spartak

Dve medalje za opovački Spartak

OPOVO, 8. jul 2021 – U Pančevu je 4. jula održana prva “Vajfertova” ulična trka. Trku je obeležilo učešće od preko 400 trkača iz zemlje i inostranstva, od predškolskog uzrasta pa sve do seniora.

Opovački Spartak predstavljalo je 39 atletičara i osvojene su dve medalje. Zlatnu medalju je osvojio Ognjen Antić u trci na 800m u kategoriji 7/8 razreda, a bronzanu medalju je osvojila Andrea Stajin, takodje u trci 7/8 razreda na 800m. Deca su se uželela takmičenja, bilo im je lepo, družili su se, a razultat nije bio u prvom planu.