Građanske inicijative: Crtanje poligona za decu u parku u Barandi

Građanske inicijative: Crtanje poligona za decu u parku u Barandi

Crtanje poligona za decu u parku u Barandi

BARANDA, 30. jul 2021 – Na inicijativu mlade mame Jelene Rackov organizovano je crtanje poligona za decu u kom su učestvovali svi roditelji i deca dobre volje, puni ideja i kreativnosti.

“Želim da se zahvalin svima koji su izvojili vreme, trud, imali dobru volju i kreativne ideje da pomognu u ulepšavanju parka u Barandi i davanju novih boja i čari. Takođe veliko hvala  Aleksandri Goncin na donaciji materjala za crtanje poligona za našu decu“, izjavila je Jelena Rackov.

„Malene ruke stvaraju najveća dela, njihove su želje naša ostvarenja i na kraju puno iznenađenja.

Dečja vika i njihova graja dovele su poligon do kraja. Od oblika pa sve do rode dečja stopala kolo vode.”

Saveti vozačima: Bezbedna vožnja u putničkom automobilu na visokim temperaturama

Saveti vozačima: Bezbedna vožnja u putničkom automobilu na visokim temperaturama

Bezbedna vožnja u putničkom automobilu na visokim temperaturama

Sezona godišnjih odmora povećava broj učesnika u saobraćaju i mogućnost većeg broja saobraćajnih nezgoda. Statistike pokazuju da se najveći broj saobraćajnih nezgoda dešava leti i to najčešće u julu, avgustu i septembru.

Pridržavajte se preporuka za vožnju u letnjim uslovima:

Ne ulazite u automobil koji je stajao na suncu, obavezno otvorite sva vrata i prozore, uključujući i prtljažnik. Tako ćete provetriti i za neki stepen rashladiti vazduh u automobilu.

Upotreba klima uređaja treba da omogući da unutrašnja temperatura bude niža 5 do 7 stepeni od spoljašnje.

Pravite pauze tokom vožnje: u toku vožnje po visokim temperaturama i putovanjem na dužim relacijama potrebno je da se prave pauze u vožnji na svaka 2 sata po 15 minuta. Provetravanje vozila, unos dovoljne količine tečnosti i lagano istezanje otkloniće prve znake umora koji se obično javljaju nakon drugog sata vožnje.

Velike vrućine predstavljaju rizik po bezbednu vožnju, jer mnogo brže dovode do umora i iscrpljenosti. Umor je uzročnik svake treće saobraćajne nezgode na putevima, a neminovan je pratilac dugih vožnji, naročito u noćnim i nepovoljnim klimatskim uslovima, poput velikih vrućina. Kako biste sprečili ili odložili nastanak umora u toku vožnje, pre putovanja se dobro naspavajte i odmorite.

Na put nemojte kretati ukoliko ste konzumirali alkohol ili druge psihoaktivne supstance, uključujući i lekove za koje je naznačeno u uputstvu da mogu da utiču na sposobnost upravljanja motornim vozilima.

Vežite se – upotreba sigurnosnog pojasa je obavezna za svakog putnika u vozilu bilo da je u pitanju vozač, suvozač ili putnik na zadnjem sedištu. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, upotreba sigurnosnih pojaseva za vozače i putnike na prednjim sedištima smanjuje rizik od smrtnog ishoda za gotovo 50 odsto, dok za putnike na zadnjim sedištima taj procenat u pojedinim delovima sveta iznosi i do 75 odsto.

Vodite računa o bezbednosti dece u vozilu – deca najčešće stradaju kao putnici u vozilima, a jedan od razloga je nekorišćenje ili nepravilno korišćenje auto sedišta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije auto-sedišta umanjuju rizik stradanja odojčadi za oko 70% a kod dece uzrasta 1–4 godine za 54%. Kod dece uzrasta 4–7 godina pomoćna sedišta umanjuju rizik teških povreda za 59%.

Nikada decu ne ostavljajte u parkiranom vozilu na suncu. Čak i sa otvorenim prozorima, ako je napolju 25°C, temperatura u autu se za 10 minuta može popeti na 40°C, a ako je napolju 35°C, temperatura u autu dostiže i 50. podeljak. Deca su osetljiva na ekstremne temperature, pa se mogu pregrejati tri do pet puta brže nego odrasle osobe. U slučaju pregrejavanja kod dece, može doći do toplotnog udara koji može imati fatalne posledice. Prepoznajte simptome pregrejavanja dece na vreme. (https://www.batut.org.rs/…/PregrejavanjeDece2021.pdf)

Vodite računa i ako prevozite kućnog ljubimca – ako se vozi pas na zadnjem sedištu potrebno ga je vezati posebno dizajniranim pojasevima za pse, dok mali kućni ljubimci imaju posebne putne kutije. Nikada ih ne ostavljajte u parkiranom automobilu na suncu.

Izvor: Https://Www.Batut.Org.Rs/Index.Php?Content=2257

Turnir Marija Magdalina: Glogonjski „Crveni đavoli“ podigli pobednički pehar

Turnir Marija Magdalina: Glogonjski „Crveni đavoli“ podigli pobednički pehar

Glogonjski „Crveni đavoli“ podigli pobednički pehar

SEFKERIN, 30. jul 2021 – Ovogodišnji turnir u malom fudbalu „Marija Magdalina“ osvojila je glogonjska ekipa Crveni đavoli. Oni su u finalu pobedili Radnički iz Barande rezultatom 4:1. U utakmici za treće mesto sefkerinska ekipa Novaković savladala je Perionicu 2:1.

Nagradu za ferplej dobila je ekipa Dare metal, najbolji strelac je bio Aleksandar Divljački, najbolji golman je Vladimir Jovčevski, dok je za najboljeg igrača turnira proglašen Milan Šušnjar.

Predsednik opštine Miloš Markov je pozdravio sve učesnike i čestitao pobednicima i nagrađenima uz želju da turnir napreduje narednih godina. Ispred organizatora turnira Saša Jovičin se zahvalio Mesnoj zajednici Sefkerin i lokalnoj samoupravi na podršci, kao i svim sponzorima koji su pomogli organizaciju i održavanje turnira, a pehare i plakete su uručili predsednica Saveta mesne zajednice Sefkerin Kristina Krunić, zamenik predsednika SO Opovo Dragan Ugrinov, zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov, predsednik SO Opovo Nenad Josić, pokrajinski poslanik Predrag Ginculj i predsednik opštine Miloš Markov.

Nakon uručivanja nagrada priređen je vatromet.

Saobraćaj: Montiraju se usporivači brzine u Barandi i Sakulama

Saobraćaj: Montiraju se usporivači brzine u Barandi i Sakulama

Montiraju se usporivači brzine u Barandi i Sakulama

BARANDA, 30. jul 2021 – Projekat iz bezbednosti saobraćaja nastavlja se postavljanjem usporivača brzine u Barandi i Sakulama.

U okviru projekta u Barandi će biti postavljeno pet, a u Sakulama tri nova usporivača brzine.

Projekat finansira lokalna samouprava, a radove izvodi Javno preduzeće „Mladost“ Opovo.