Ministar poljoprivrede posetio Barandu: Cukići prezentovali lokalno ratarstvo (video)

Ministar poljoprivrede posetio Barandu: Cukići prezentovali lokalno ratarstvo (video)

Cukići prezentovali lokalno ratarstvo

BARANDA, 16. jul 2021 – Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, pokrajinski sekertar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić i predsednik opštine Opovo Miloš Markov, posetili su poljoprivredno gazdinstvo porodice Cukić u Barandi.

Tokom posete je pala obilna kiša ali se ministar zadržao u ovom domaćinstvu gde se generacijama uspešno bave poljoprivredom. Pored domaćina u razgovoru su učestvovali poljoprivrednici iz Barande i Opova koji su ministra pitali o svim aktuelnim problemima koji se tiču poljoprivredne proizvodnje.

Nedimović je istakao prednosti saradnje poljoprivrednika sa ministarstvom i učešća na konkursima.  

„Moj osnovni cilj tokom današnje posete je da padne kiša, i to se desilo u Barandi, a drugi cilj moje posete je da objasnim poljoprivrednim proizvođačima šta im sve stoji na raspolaganju u budućnosti, kako da dođu do sredstava da bi svoju proizvodnju što više pojeftinili. Pre svega mislim na mehanizaciju, sisteme za navodnjavanje, a ovde smo se dogovorili sa predstavnicima lokalne samouprave da pošto su završili proces premera zemljišta, sledeće godine država da novac, ili najveći deo novca na uređenju kanala i atarskih puteva“, izjavio je Nedimović.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu je rekao da je nažalost još uvek mali odziv na konkursima za poljoprivrednike kada je u pitanju južni Banat.

„Ovde potencijal postoji i to nije sporno, ali vrlo malo poljoprivrednika iz Opštine Opova i južnog Banata aplicira na konkursima pokrajinskog sekretarijata, tako da ću iskoristiti priliku da ih pozovem da u budućim konkursima pokrajinskog sekretarijata apliciraju za sredstva jer na raspolaganju imamo sredstva za 28 konkursa“, poručio je Božić.

Predsednik opštine Opovo je istakao domaćinstvo Cukić kao dobar primer prakse kako uz podršku države poljoprivredno gazdinstvo može unaprediti proizvodnju i postati konkurentno na tržištu.

„Posebno mi je zadovoljstvo što Branislav Cukić, kao jedan mlad momak, koji je visoko obrazovan rešio da ostane u svojoj Barandi i da se bavi poljoprivredom i on nam je najbolji primer da mladi ipak mogu da ostanu na selu i da žive više nego pristojno“, rekao je Markov.

Branislav Cukić, mladi poljoprivrednik iz Barande, po obrazovanju poljoprivredni inženjer, gaji pšenicu, suncokret i kukuruz, a posetu ministra ističe kao veliki podsticaj.

„Meni kao mladom poljoprivredniku ova poseta ministra veoma znači, saznao sam puno toga novog u vezi subvencija i cena kultura koje će biti. Žetva pšenice je prošla dobro, bili su rekordni prinosi, neki prosek je bio 10t po hektaru i ne znam da li će se to ponoviti narednih godina. Na konkursima sam uzeo dosta mehanizacije, traktora, priključnih mašina, rasipača, tanjirača, plugova… tako da sam maksimalno iskoristio subvencioni kredit Ministarstva poljoprivrede“, izjavio je Cukić.

Nakon Barande ministar poljoprivrede i pokrajinski sekretar za poljoprivredu uputili su se u Idvor gde su posetili još jedno poljoprivredno domaćinstvo.

Završena žetva pšenice: Prinos između šest i po i sedam tona

Završena žetva pšenice: Prinos između šest i po i sedam tona

Prinos između šest i po i sedam tona

Pančevo, 16. Jul 2021

Izvor: RTV
Žetva pšenice na području Pančeva, Kovačice, Opova i Alibunara završena je na 18200 hektara. Prema podacima Instituta “Tamiš ” prosečan prinos je između šest i po i sedam tona, a na pojedinim parcelama bilo je i 11 tona po hektaru. Paori mogu biti zadovoljni i kvalitetom zrna. Sadržaj proteina je od 13 do 16 procenata, a hektolitar se kreće od 76 do 88.

Ekstremno visoke temperature ovog meseca nisu drastično uticale na smanjenje prinosa i kvalitet zrna jer je pšenica bila na kraju zrenja.

“Žetva je protekla vrlo brzo u uslovima izuzetno visokih temperature i za ljude i za mehanizaciju. Ono što je najinteresantnije i pored dobrog roda kada izađete na parcelu i vidite otkose slame možete da vidite jednu izuzetno lepu zlatnu boju što znači da su usevi bili izuzetno zdravi”, kaže Inženjer Ratarstva Bogdan Garalejić, iz Instituta “Tamiš” Pančevo.

Žetvene ostatke, ukoliko se ne odnose za potrebe stočarstva, najbolje je zadržati na parceli i nikako ne spaljivati.

“Sada je potrebno uraditi ljušćenje strnjišta,odvajanje donjeg dela stabla od zemljišta kako bi se smanjilo isparenje, odnosno, gubitak vlage iz zemljišta i da bi se u toku avgusta meseca odradio tretman herbicidima i korovi se eliminisali sa same parcele. Nakon toga ide đubrenje i osnovna obrada zemljišta”, objasnio je Garalejić.

Ovo je idealno vreme da se urade analize zemljišta na hemijske osobine kako bi se mogle odrediti količine i vrste đubriva koje će se koristiti, poručuju iz Instituta Tamiš.

Vremenske prilike: Danas promenljivo oblačno,mestimicno kiša,ponegde nepogode

Vremenske prilike: Danas promenljivo oblačno,mestimicno kiša,ponegde nepogode

Danas promenljivo oblačno,mestimicno kiša,ponegde nepogode

BEOGRAD, 16. jula (Tanjug) – U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom.
Posle podne ponegde nepogoda sa jakim pljuskom, velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom. Duvaće slab i umeren, istočni i severoistočni vetar.
Najniža temperatura od 17 do 21, najviša od 29 do 33 stepena, saopštio je Republički hidrometerološki zavod.
U Beogradu će biti promenljivo oblačno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, uglavnom posle podne. Vetar slab i umeren, istočni. Najniža temperatura 20, najviša 29 stepeni.
Prema izgledima za narednih sedam dana, u Srbiji se do utorka, 23. jula, očekuje promenljivo oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Ponegde nepogoda sa jakim pljuskom, velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom.
Od srede pretežno sunčano, posle podne ponegde kratkotrajni pljusak sa grmljavinom. Temperatura oko prosečnih vrednosti, najviša od 26 do 31 stepen.

Humanitarni koncert u Opovu: Muzikom za decu sa smetnjama u razvoju

Humanitarni koncert u Opovu: Muzikom za decu sa smetnjama u razvoju

Muzikom za decu sa smetnjama u razvoju

OPOVO, 16. Jun 2021 – Naš sugrađanin Nikola Grujić ponovo organizuje humanitarni koncert posvećen deci sa smetnjamau razvoju iz Opštine Opovo, koji će se održati u sredu 21. jula s početkom od 18 časova, u Caffe club-u JEŽ, u Opovu.

Pratnja je bend Vanje Lakatoša, a učesnici su Vanja Lakatoš, Martin Ajdarević, Renato Henc, Nikola Grujić – Gruja, Branislav Stojanović, Nemanja Guzijan, Lazar Stamenić, Milan Šćepanović, Nikola Zebić – Zeba, Nadica Sečivanović, Vladica Todorović, Marina Dimitrov, Vladan Janković, DJ Kosta Pantelić, Đorđe Nikolić, Miloš Širnik, Miki Širnik, Marjan Četnik, Ana Barešić, Nikola Sretenović.

Rezervacije se mogu obaviti porukom na instagram nalogu: nikola.grujic.gruja

Ulaz je dobrovoljni prilog.