Izbori za Savete mesnih zajednica: Liste kandidata SNS-a podržalo skoro 1.000 građana

Izbori za Savete mesnih zajednica: Liste kandidata SNS-a podržalo skoro 1.000 građana

Liste kandidata SNS-a podržalo skoro 1.000 građana

Opovo, 15. jul 2021;

 Organizovanost i jasna definicija političkih ciljeva, kao i dobri rezltati rada, potvda su podrške građana kandidatima Srpske napredne stranke na predstojećim izborima za članove Saveta Mesnih zajednica u sva četiri naseljena mesta u opštini Opovo. Za nešto manje od 4 sata, sakupljeno je i overeno 938 potpisa naših sugrađana, ili 11,58% ukupnog biračkog tela naše opštine, što dovoljno govori o bezrezervnoj podršci građana politici Srpske napredne stranke i našem predsedniku Aleksandru Vučiću.

Srpska napredna stranka i na ove izbore izlazi spremna sa kandidatima koji imaju integritet i sposobnost da nastave započeto i urade još puno toga za svoje mesto i svoje sugrađane. U proteklih četiri godine rukovodili smo mesnim zajednicama i pokazali da Savet mesne zajednice nije samo „slovo na papiru“ i da može kvalitetno da radi za dobrobit mesta. Dokaz za to su brojni infrastrukturni radovi, pokretanje raznih inicijativa, organizovanje radnih i humanitarnih akcija, podrška – kako pojedincima, tako i udruženjima. Kroz mesne zajednice bili smo u proteklih četiri godine istinski servis građanima.

Mi smo danas predali kandidature za članove saveta u sve četiri mesne zajednice i za nas kampanja počinje već ovog momenta. Cilj naše kampanje jeste da obiđemo svaku kuću, svaku ulicu, svakog građanina, da razgovaramo, pa i da istrpimo kritike, ali pre svega da predstavimo šta smo to radili ove četiri godine, kao i  koji su nasi planovi za dalje unapredjenje sva četiri nasa naseljena mesta u narednom periodu. Mi se nećemo baviti opozicijom i zluradim komentarima pojedinaca, već hoćemo da predstavimo naše rezultate i realizovane projekte u prethodnom periodu, kao i planove za  naredne četiri godine, što će biti naš najači politički argument.

OO SNS Opovo

Recepti po preporuci kuhinje hotela “Stari Banat”: Osso buko

Recepti po preporuci kuhinje hotela “Stari Banat”: Osso buko

Osso buko

Priprema:

Na ulju u kojem se pržilo meso ispržite sitno iseckan ljubicasti  luk da postane staklast i omekša. Zatim, dodajte pasirani ili sitno seckani beli luk, šargarepu sečenu na kolutove. Sve dinstajte dok ne omekša. U omekšalo povrće dodajte belo vino i bujon, peršunovo lišće, pa sačekajte da provri.
Tome dodajte pelat , lovorov list i začinite prema ukusu. Ostavite da proključa pa time prelijte meso i povrće u drugoj posudi i poklopite. Pecite u zagrejanoj rerni na 180º C  30 minuta.  Na maslacu propržiti pirinač, dodati parmezan i senf, začiniti. Jelo servirati tako što prvo serviramo pirinač pa na njega nanesemo meso i pospemo svezim peršunom. Jelo servirati uz hladno belo vino Zenato LUGANA RISERVA.

osso buko

PROČITAJTE JOŠ:Namirnice:

200g svinjskog filea
120g ljubičastog luka(20g za dekoraciju)
50g šargarepe
2dl junećeg fonda
1dl belog vina
1dl paradajz pelata
So
Biber
Maslinovo ulje
Peršunovo lišće
Za rižoto milaneze
150g kuvanog pirinča
30g maslaca
15g senfa
20g parmezana
Junećeg fonda po potrebi

Futsal turnir u Sefkerinu: Osam ekipa bori se za ovogodišnji trofej (video)

Futsal turnir u Sefkerinu: Osam ekipa bori se za ovogodišnji trofej (video)

Osam ekipa bori se za ovogodišnji trofej

SEFKERIN, 14. jul 2021 – Nakon prošlogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa, ovog leta se nastavlja sada već tradicionalni Futsal turnir „Marija Magdalena“ u Sefkerinu.

Turnir je otvorio predsednik opštine Miloš Markov, koji je na otvaranju prisustvovao zajedno sa svojim saradnicima iz kabineta i Skupštine opštine Opovo.

Predsednik opštine je uputio pozdravne reči uz želju da turnir prođe u sportskom i ferplej ponašanju, bez povreda i da se ova lepa manifestacija nastavi i narednih godina.

Predsednik organizacionog odbora turnira Saša Jovičin kaže da organizacija teče po planu, prijavljeno je osam ekipa i očekuje dobar fudbal na malom terenu u Sefkerinu.

„Tradicionalni turnir, prošle godine nismo organizovali zbog korone, ovo je treći, odazvalo se osam ekipa, a malo je sve to ispalo na brzinu. Zahvaljujemo se predsedniku opštine Milošu Markovu i pokrajinskom poslaniku Predragu Ginculju na podršci, za sada je sve u najboljem redu, nadamo se da će fer igra obeležiti turnir, očekujemo dobro finale, a imamo ekipe iz Barande, Glogonja, Zemuna, Borče, a nadam se da će sledeće godine biti i više ekipa“, izjavio je Jovičin.

Na otvaranju turnira utakmicu su odigrali najmlađi sefkerinski fudbaleri – pioniri i kadeti, nakon čega je usledilo izvlačenje parova, a zatim i utakmice prvog kola.

Nacionalna koalicija za okončanje dečijih brakova: Kampanja „Detinjstvo, ne brak“

Nacionalna koalicija za okončanje dečijih brakova: Kampanja „Detinjstvo, ne brak“

Kampanja „Detinjstvo, ne brak“

OPOVO, 14. jul 2021 – Nacionalna koalicija za okončanje dečijih brakova pokreće kampanju “Detinjstvo, ne brak” koja ima za cilj da skrene pažnju javnosti i profesionalaca na problem dečjih brakova, te vas ovim putem informišemo i pozivamo da se priključite kampanji.

U februaru 2019. godine na inicijativu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i UNICEF-a

osnovana Nacionalna koalicija za okončanje dečjih brakova.

Koalicija predstavlja zajednicu pojedinaca, institucija i organizacija koji zajedno rade na jačanju opcija bezbednog izbora za devojčica, naročito devojčica romske nacionalnosti, da donose vlastitite bezbedne izbore o životu i budućnosti, kao i na osnaživanju žena i muškaraca, roditelja, kao i budućih roditelja, da menjaju postojeću praksu dečijih brakova.

Dečiji i rani brakovi predstavljaju grubo kršenje prava dece, posebno devojčica, zanemarivanje, oduzimanje prava na detinjstvo, obrazovanje, pravilan i potpun razvoj i slobodu izbora, a često je prisutno i zlostavljanje. Ako se sadašnji trend nastavi, 150 miliona devojčica u svetu će stupiti u brak pre navršene 18. godine života u sledećih deset godina, ugrožavajući svoj lični razvoj i blagostanje.

Da bismo pružili istinsku podršku i zaštitu i time aktivno doprinosili okončanju dečijih brakova, potrebno je da se svi uključimo. Zato Koaliciju za okončanje dečijih brakova čine predstavnici ministarstava, institucija, međunarodnih organizacija i organizacija iz Srbije, a Koalicijom kopredsedavaju Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i NVO Ternipe.

ŠTA JE DO SADA URAĐENO?

Nacionalna koalicija za okončanje dečijih brakova do sada je održala šest sastanaka i održavala redovnu komunikaciju i u momentima najvećih zastoja usled pandemije. Radila je na jačanju kapaciteta svojih članica za zagovaranje i unapređenje normativnog okvira i prakse. Oformljene su dve podgrupe koje će svoje kapacitete usmeriti na izradu predloga za izmene normativnih okvira i jačanje saradnje sa medijima.

KAKO SE MOŽETE UKLJUČITI?

U našim daljim naporima da iskorenimo dečije brakove neophodna nam je vaša podrška. Svih vas koji dolazite iz državnog ili nevladinog sektora, koji ste u neposrednom kontaktu sa decom koja su u riziku od dečijih brakova ili ste u prilici da kreirate politike i donosite odluke koje mogu da utiču na živote dece, mladih i njihovih roditelja.

Važno da prepoznajemo problem dečijih brakova i sa našim stručnim autoritetom jasno kažemo da su dečiji brakovi grubo kršenje prava dece i ne mogu se opravdati romskom tradicijom.

 Minimalne aktivnosti koje možemo svi da uradimo su svojim zajednicama su velik korak ka ostvarenju zajedničkog cilja – OKONČANJA DEČIJIH BRAKOVA, a predlozi konkretnih aktivnosti koje svi možemo da preduzmemo su:

– Nulta tolerancija na dečije brakove;

– Poštovanje normativnih okvira;

– Osnaživanje profesionalaca (edukacija i unapređenje znanja i profesionalnih stavova – senzibilizacija, rad sa predrasudama);

– Unapređenje međusektorske saradnje: uključivanje svih aktera (ustanove, institucije, organizacije civilnog društva), koordinacija na nacionalnom (nacionalna koalicija) i lokalnom nivou (svi akteri na lokalnom nivou) i na nivou pojedinačnog slučaja;

– Osnaživanje osetljivih grupa, posebno devojčica, ali i dečaka i roditelja (kreiranje programa prevencije i podrške, informisanje, i upućivanje na programe podrške).

Nacionalna Koalicija za okončanje dečijih brakova vas poziva da uzmete aktivno učešće u našem radu i aktivnostima i time doprinesete ostvarenju zajedničkog cilja – suzbijanju štetne prakse i stvaranju društva u kojem će svi dečaci i devojčice imati jednake uslove da odrastaju, školuju se i razvijaju u skladu sa svojim potrebama i željama.

Svoj rad koalicija će usmeriti na skretanje pažnje kako profesionalaca tako i šire javnosti na problem dečijih brakova. Bićemo vidljivi, prisutni i dostupni kako bi zajednički efektivno pristupili suzbijanju prakse dečijih brakova, jačali međusektorsku saradnju i stvorili širok front zainteresovanih strana, koji će delovati unutar postojećih nacionalnih strategija i planova, jednako kao i na terenu.

Rad Koalicije podržan je kroz zajednički projekat „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji III”, koji realizuju UNDP, UNICEF, UN Women i UNFPA, u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, na čelu sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost. Projekat se sprovodi uz podršku Vlade Švedske.