Mladim poljoprivrednicima u Vojvodini bespovratno 200 milona dinara: Miloš Prvulj iz Sakula ostvario pravo na konkursu i potpisao ugovor

Mladim poljoprivrednicima u Vojvodini bespovratno 200 milona dinara: Miloš Prvulj iz Sakula ostvario pravo na konkursu i potpisao ugovor

Miloš Prvulj iz Sakula ostvario pravo na konkursu i potpisao ugovor

Novi Sad, 5. jul 2021 – Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić, uručio je danas 171 ugovor, u ukupnoj vrednosti od 200 miliona dinara, korisnicima koji su ostvarili ovo pravo na osnovu konkursa namenjenog podršci mladima u ruralnim područjima na teritoriji AP Vojvodine u 2021. godini.

Ukupna vrednost investicije je blizu 238 miliona dinara, u čemu je učešće Pokrajine 84,07 odsto.

„Danas dodeljujemo ugovore u okviru konkursa namenjenom za podršku mladim poljoprivrednicima, koji započinju svoje poslovanje. Maksimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi je 1,5 miliona dinara, a ono što je bitno jeste da resorni sekretarijat po ovom konkursu sufinansira i do 90 odsto od ukupno prihvatljivih troškova investicije“, istakao je Božić.

Resorni sekretar je naveo da je reč o sredstvima namenjenim za otpočinjanje poljoprivredne proizvodnje, nabavku priključne mehanizacije, investicije u fizičku imovinu gazdinstva za preradu poljoprivrednih proizvoda i sve ono što je vezano za unapređivanje poslovanja mladih poljoprivrednika na selu.

Sekretar Božić je ukazao da su pravo da konkuršu za ova sredstva osim novih poljoprivrednih gazdinstva, registrovanih u ovoj godini, isto tako imala i ona registrovana u prošloj. Razlog tome je, kako je objasnio, što je prethodne godine ovaj konkurs bio obustavljen zbog nedostataka sredstava kao posledice stanja izazvanog epidemijom virusa kovid 19“.

Mladi poljoprivrednik Miloš Prvulj iz Sakula, naselja u opštini Opovo, student je veterine koji se bavi preradom mleka, a sredstvima koje je danas dobio od Pokrajinske vlade nabaviće miks prikolicu.

„Na ovaj način uspeću da unapredim svoje poslovanje. Uz novu priključnu mehanizaciju ću smanjiti utrošak radne snage i poboljšati kvalitet i prinos mleka. Za mene i moju porodicu je ova pomoć od velike važnosti, jer želim da radim i živim na selu, gde vidim svoju budućnost“, istakao je Prvulj.

Galerija „Jovan Popović“ Opovo: U utorak otvaranje izložbe fotografske sekcije ULUPUDS

Galerija „Jovan Popović“ Opovo: U utorak otvaranje izložbe fotografske sekcije ULUPUDS

U utorak otvaranje izložbe fotografske sekcije ULUPUDS

OPOVO, 5. jul 2021 – U okviru Kulturnog leta 2021, u Galeriji „Jovan Popović“, u utorak 6. jula, od 18:00 časova zakazano je otvaranje izložbe fotografske sekcije ULUPUDS (Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije), pod nazivom „Najbolje od nas“.

Na izložbi će biti predstavljeno preko 50 autora, a pomenimo samo neke od najpoznatijih fotografskih imena u Srbiji: Dragoljub Zamurović, Goranka Matić, Imre Sabo, Goran Kukić, Saša Preradović. Mario Leone Bralić…

Šah Open turnir Srebrno jezero: Solidan nastup Vlajkovića

Šah Open turnir Srebrno jezero: Solidan nastup Vlajkovića

Solidan nastup Vlajkovića

OPOVO, 5. jul 2021 – U Velikom Gradištu na Srebrnom jezeru od 23. do 30. juna odigran je tradicionalni Open turnir na kojem je ove godine učešće uzelo 220 igrača sa velikim brojem učesnika iz stranih zemalja, njih više od 70.

Igrači su podeljini u dve grupe A i B, na A turniru nastupila su najveća imena domaćeg šaha ali i nekoliko izuzetno zvučnih svetskih zvezda kao što su: Ter-Sahakian Samvel, Petrosyan Manuel, Nihal Sarin, svi sa rejtingom preko 2600, dok su na B turniru, takozvanom amaterskom trurniru, pravo učešća imali igrači sa rejtingom manjim od 2200. Naravno, sasvim očekivano, A turnir je osvojio Indijac Nihal Sarin.

Zbog izuzetno jake konkurencij na A turniru naš takmičar, Goran Vlajković, neposredno pre samog starta turnira odlučio je da ipak nasupi na B turniru, gde je svrstan među favorite, što je negde konačni plasman i pokazao.

Naime, iz devet kola Vlajković je zabeležio pet pobeda, tri remija i jedan poraz, što mu je na kraju bilo dovoljno za podelu 5-8 mesta, a pripala i mu ne i novčana nagrada od nešto više od 10.000,00 dinara. Kako kaže, nagradu će pokloniti svom klubu, ŠK „Bata Ćosić“ Opovo.

„Na početku turnira pokušao sam da igram čvrsto i sigurno, bez pozicionog avanturizma, bez ikakvih rizika, računajući da ću izostanak borbenosti nadoknaditi iskustvom u kasnijim fazama igre, a što nije donelo naročiti rezultat. U poslednja tri kola potpuno sam promenio taktiku i birao sam izuzetno oštre i dvosekle varijante te sam  potpuno nadigrao svoje protivnike iz Turske , Danske i Azerbejdžana, tako da sam u poslednja tri kola osvojio maksimalna tri boda i priključio se vrhu tabele. Već od 17. do 24. jula nastupiću na otvorenom turniru u Senti, na tradicionalnom turniru „Senćanska bitka“, međutim i pored želje da i na ovom turniru nastupim u amaterkoj grupi obavešten sam od strane organizatora da to nije moguće i da ću morati da se suprotstvim vrlo ozbiljnim takmičarima“, izjavio je Vlajković.

Matične i pogrebne knjige umrlih: U junu 13 preminulih

Matične i pogrebne knjige umrlih: U junu 13 preminulih

U junu 13 preminulih

OPOVO, 5. jul 2021 – Tokom juna u matičnim i pogrebnim knjigama umrlih upisano je 13 preminulih. U Opovu četiri, Barandi dva, Sakulama tri i Sefkerinu četiri.

OPOVO: Ana Cvetković (1948), Mirjana Vranov (1928), Marija Blaženović (1927), Sava Tomić (1942); BARANDA: Zoran Vasić (1951), Katica Petrov (1936); SAKULE: Čeda Jovanov (1944), Biserka Buzadžija (1942), Desanka Simić (1936); SEFKERIN: Ljubica Getejanac (1953), Zlatinka Nestorov (1937), Stojanka Kukulj (1946), Vasa Mančić (1952).

ED Pančevo najava radova: U utorak isključenje struje u Barandi

ED Pančevo najava radova: U utorak isključenje struje u Barandi

U utorak isključenje struje u Barandi

BARANDA, 5. jul 2021 – Zbog planiranih radova na električnoj mreži u Barandi, u utorak, 6. jula, u vremenskom intervalu od 9:00 do 13.00 časova, bez struje će biti ulice Banjska, Oslobođenja (od Maršala Tita do Banjske), Borisa Kidriča (od Oslobođenja do Ribarske).

U slučaju vremenskih neprilika radovi će se otkazati.