Zavod za javno zdravlje Pančevo: Određivanje antitela na virus SARS-COV-2 na zahtev građana

Zavod za javno zdravlje Pančevo: Određivanje antitela na virus SARS-COV-2 na zahtev građana

Određivanje antitela na virus SARS-COV-2 na zahtev građana

PANČEVO, 22. jul 2021 – U Zavodu za javno zdravlje Pančevo, pored velikog interesovanja za PCR  i serološko testiranje, građani od nedavno mogu da urade i analizu antitela na COVID-19. Dobijeni rezultati se zavode u registar gde se nalaze podaci o vakcinaciji i preležanom kovidu. Zahvaljući ovoj dijagnostici sugrađani dobijaju sve informacije o svom statusu ako su preležali koronu ili su vakcinisani.

Sugrađani koji rade titer na antitela na COVID-19 u Zavodu za javno zdravlje pored rezultata dobijaju i objašnjenje ukoliko imaju neke nedoumice.

Kvantitativno određivanje IgG antitela na virus SARS-COV-2 na lični zahtev građana obavlja se u Zavodu za javno zdravlje Pančevo, mikrobiološka laboratorija, ulica 6.oktobra broj 9, svakim radnim danom od 10 do 11 časova.

Za potrebe određivanja antitela uplaćuje se 1800 dinara na račun Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje broj: 840-17750-34 (na isti način kao i za PCR testiranje).

Testiranje se obavlja bez predhodnog zakazivanja, a rezultati su dostupni istog dana.

Nacionalna služba za zapošljavanje: Pomeren rok za prijavljivanje za besplatne informatičke obuke

Nacionalna služba za zapošljavanje: Pomeren rok za prijavljivanje za besplatne informatičke obuke

Pomeren rok za prijavljivanje za besplatne informatičke obuke

BEOGRAD, 22. jul 2021 – Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da je pomeren rok za prijavljivanje nezaposlenih lica za pohađanje besplatnih specijalističkih obuka iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Svi zainteresovani nezaposleni, koji se nalaze na evidenciji NSZ, za učešće u ovom programu mogu se prijaviti najkasnije do 1. septembra ove godine, dok je novi termin za početak ovih obuka pomeren na 13. septembar.   

Na osnovu Sporazuma o saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nacionalna služba za zapošljavanje poziva nezaposlena lica da se prijave za pohađanje specijalističkih obuka iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Obuke za zanimanja Software Developer, Data Analyst, IT Administrator i AI Practitioner, organizovaće kompanija ,,Semos education“ kao podršku Globalnoj inicijativi za sticanje digitalnih veština kompanije Microsoft (GSI).

Navedene obuke će biti realizovane onlajn, dok je učešće nezaposlenih lica sa evidencije NSZ, koja se prijave za ovaj vid stručnog usavršavanja, potpuno besplatno. Jedini uslov za pohađanje obuka je poznavanje engleskog jezika, a prijavljivanje kandidata će se obavljati preko internet sajta: gsi.algoritam.org.

Unapređenje bezbednosti saobraćaja: Projekat startovao u Sefkerinu, postavljaju se usporivači brzine (video)

Unapređenje bezbednosti saobraćaja: Projekat startovao u Sefkerinu, postavljaju se usporivači brzine (video)

Projekat startovao u Sefkerinu, postavljaju se usporivači brzine

SEFKERIN, 22. jul 2021 – U sklopu projekta „Postavke usporivača brzine na teritoriji opštine Opovo, danas su startovali radovi u Sefkerinu, a nastaviće se i u ostala tri opštinska mesta.

Projekat izvodi Javno komunalno preduzeće „Mladost“ Opovo, a radove su obišli predsednik opštine Miloš Markov, predsednik Skupštine opštine Opovo Nenad Josić, kao i predstavnici Saveta mesne zajednice Sefkerin.

Tokom izvođenja radova u Partizanskoj ulici izašli su i građani koji su izrazili zadovoljstvo što se postavljaju usporivači brzine jer i ova ulica ima problema sa ograničenjem brzine.

Predsednik opštine Miloš Markov istakao je značaj bezbednosti saobraćaja u sporednim ulicama naše opštine.

„Danas je počeo projekat postavljanja usporivača brzine na teritoriji naše opštine. Počeli smo od Sefkerina i ovde ćemo u ulicama Partizanska i JNA, nakon toga nakon toga prelazimo u Opovo gde ćemo raditi kritične ulice, pa u Barandu i Sakule. Svako naseljeno mesto na teritoriji naše opštine dobiće usporivače brzine za one ulice gde su predstavnici mesnih zajednica rekli da je prioritetno, gde se brzo vozi, a gde je radi bezbednosti naših sugrađana da se oni postave“, izjavio je Markov.


PROČITAJTE JOŠ: Banatski slatki dan u subotu


Kako je naveo predsednik opštine, usporivači su u skladu sa svim standardima, za one koji voze prilagođenim brzinom, a inters projekta da se reguliše saobraćaj i da se zaista vodi računa o bezbednosti u saobraćaju.
Radove na postavljanju usporivača brzine finansira lokalna samouprava iz sredstava za unapređenja bezbednosti saobraćaja.

Vremenske prilike: Danas sunčano, do 30 stepeni

Vremenske prilike: Danas sunčano, do 30 stepeni

Danas sunčano, do 30 stepeni

BEOGRAD, 22. jula (Tanjug) – U Srbiji će danas biti pretežno sunčano uz slab do umeren razvoj dnevne oblačnosti.
Najniža temperatura biće od 12 do 18, najvisa od 27 do 30 stepeni, saopštio je RHMZ.
Duvaće slab i umeren, na istoku povremeno jak, severozapadni vetar, uveče u slabljenju.
I u Beogradu pretežno sunčano, uz slab do umeren razvoj dnevne oblačnosti.
Najniza temperatura biće oko 17, najvisa dnevna oko 28 stepeni.
I za narednih sedam dana meteorolozi prognoziraju pretežno sunčano vreme.
U planinskim predelima uz lokalni razvoj oblacnosti ponegde popodnevni kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom.
Do subote temperatura bez bitnije promene, zatim u osetnom porastu, a krajem perioda manji pad temperature.