Banatski slatki dan u Opovu: Na štandovima poslastice, na platou pesma i igra (video)

Banatski slatki dan u Opovu: Na štandovima poslastice, na platou pesma i igra (video)

Na štandovima poslastice, na platou pesma i igra

OPOVO, 24. jul 2021 – U okviru kulturnog leta 2021, na platou ispred galerije „Jovan Popović“ u organizaciji Opštinske narodne biblioteke Opovo i Aktiva žena opštine Opovo održana je manifestacija „Banatski slatki dan“.

Manifestaciju su otvorili predsednik opštine Miloš Markov, direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić i predsednica Aktiva žena opštine Opovo Zorica Ugrinov, dok je glumica Tatjana Reljin imala recital svojih pesama.

Predsednik opštine je izrazio zadovoljstvo odzivom izlagača i posetilaca, sa željom da manifestacija postane tradicionalna.

„Uspeli smo po prvi put da realizujemo jednu ovakvu manifestaciju, zadovoljni smo odzivom i kako manifestacija protiče, sve je u nekom banatskom tradicionalnom stilu, specijaliteti, proizvodi i muzika. To nam je i bila želja, a želja nam je naravno da nastavimo i narednih godina i da manifestacija bude sveobuhvatnija i kvalitetnija“, rekao je Markov.

Na štandovima veliki izbor banatskih poslastica, pita i kolača, ali bilo je slanih proizvoda, kao i sokova, vina i piva iz domaće radinosti.

„S obzirom da se manifestacija zove „Banatski slatki dan“ mi smo se naravno potrudile da to budu baš banatske poslatice, ne samo kolači nego između ostalog i rezanci s makom, rezanci s orasima, neprikosnovena kraljica banatske slatke kuhinje štrudla s makom, vanilice, kolač na tuč, grancle, vanilice, zaboravljene kolače kao što su šapice i damen kapric, mađarica, lenja pita sa jabukama, sa višnjama, sa bundevom, naravno tu je i slano, imamo pogačice sa čvarcima i kifle i sve ono što se odvajkada pravilo u Banatu“, poručila je Zorica Ugrinov.

Pored izlagača iz Opova, na manifestaciji su učestvovala udruženja žena i proizvođači iz Sefkerina, Barande, Pančeva, Kovačice i Kačareva.


PROČITAJTE JOŠ: Rok za foto konkurs produžen do 1. avgusta


U okviru kulturnog programa, učestvovala su kulturno – umetnička društva „Sveti Nikola“ iz Sakula i „SM Čigra“ iz Opova, koja su izvela splet igara iz Banata i Šumadije, dok su za dobru muziku i štimung bili zaduženi Opovački tamburaši.