Svetski dan šuma: Zajednička akcija opovačkih šumara i osnovaca

Svetski dan šuma: Zajednička akcija opovačkih šumara i osnovaca

Zajednička akcija opovačkih šumara i osnovaca

OPOVO, 21. mart 2023 – Tradicionalno, povodom obeležavanja Svetskog dana šuma, radnici Šumske uprave Opovo zajedno sa učenicima opovačke osnovne škole sprovode akciju sadnje mladih sadnica drveća.

Ovog puta, zajedno sa učenicima 4/1 razreda OŠ „Dositej Obradović“, opovački šumari su sadili sadnice hrasta lužnjaka u školskom dvorištu.

Svetski dan šuma obeležava se 21. marta. Ovaj datum je ustanovljen još 1971. godine, kada se obeležavao kao Dan šuma, i to na inicijativu Evropske poljoprivredne konfederacije, kako bi se ukazalo na značaj drveća i istakle brojne koristi šumske vegetacije.

radnici Šumske uprave Opovo zajedno sa učenicima opovačke osnovne škole sprovode akciju sadnje mladih sadnica drveća; Foto/Glas Opova

Svetski dan šuma 2012. godine usvojila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija u cilju jačanja svesti zajednice o značaju šuma i kako bi se doprinelo njihovom očuvanju i održivom upravljanju. Šume su jedni od najsloženijih kopnenih ekosistema. Predstavljaju prirodno stanište brojnim biljkama, životinjama, gljivama i mikroorganizmima i zato je kod njih izražena spratovnost, ali i međusobna povezanost svih članova zajednice.

Srbija spada u srednje šumovite zemlje, odnosno prosečne je pokrivenosti šumskom vegetacijom. Pod šumama se nalazi oko 29 odsto teritorije Srbije, prema podacima Nacionalnog inventara šuma. Šume u Srbiji bogate su sa gotovo 50 vrsti drveća, tačnije 40 listopadnih i 9 četinarskih.

 

Poljoprivreda: Ravnanje atarskih lenija u Sakulama (video)

Poljoprivreda: Ravnanje atarskih lenija u Sakulama (video)

 Ravnanje atarskih lenija u Sakulama

SAKULE, 21. mart 2023 – Akcijom poljoprivrednika u Sakulama počelo je ovogodišnje ravnanje atarskih lenija pred prolećne ratarske radove.

Akciju su ispratili zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov, pomoćnik predsednika opštine Nebojša Kovačević i predsednik Saveta mesne zajednice Sakule Milorad Ješin. Lokalna samouprava ovu akciju podržava finansiranjem goriva za mehanizaciju svih učesnika. Sakuljani su danas ravnali oko 150 kilometara atarskih puteva na šest lokacija.

„I ove godine krećemo u ravnanje lenija zahvaljujući Opštini Opovo i Mesnoj zajednici Sakule koji su nam obezbedili gorivo, a to je glavni materijal koji mi trošimo da bi ravnali ove lenije. Idemo na šest lokacija naših atarskih puteva, Siget, Ugar, Zabran, Čot, itd, ternutno ovde na parkingu ima oko 35 traktora ali neki ljudi kojima je bliža njiva pridružiće nam se usput, tako da je ukupan broj traktora 45. Radićemo oko 150 kilometara puteva zato što neke puteve prelazimo dva puta tanjiračama da bi se doveli u ono prvobitno stanje. Zahvalio bi se i svim poljoprivrednicima iz Sakula koji su odvojili svoje slobodno vreme da dođu i ravnaju atarske puteve kako bi bilo bolje za našu mehanizaciju“ izjavio je za Glas Opova jedan od koordinatora akcije Srba Stanojev.

Ravnanje atarskih lenija u Sakulama; Foto/Glas Opova

Učešće u ovoj akciji je jedan od vidova podrške lokalnim poljoprivrednicima ističe zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov.

„Već godinama unazad naša lokalna samouprava i poljoprivrednici zajedničkim snagama organizuju akcije ravnanja atarskih puteva. Kao i prethodnih godina akciju krećemo od Sakula i kasnije kontinuirano nastavljamo u Barandi, Sefkerinu i Opovu. Naša opština je pretežno poljoprivredna sredina i ovakve akcije su benefit za naše poljoprivrednike. Mi kao lokalna samouprava to podržavamo pomažući u finansiranju goriva, a poljoprivrednici svojom mehanizacijom sprovode radove“, rekla je za Glas Opova Simin Damjanov.
Nakon Sakula, ravnanje atarskih lenija se nastavlja i u ostalim opštinskim mestima.


 

Kup u bacačkim disciplinama: Srebrna medalja za Ivonu Stamenović

Kup u bacačkim disciplinama: Srebrna medalja za Ivonu Stamenović

Srebrna medalja za Ivonu Stamenović

OPOVO, 21. mart 2023 – U Beogradu je 19. marta na stadionu Vojne akademije i stadionu pored atletske dvorane, održan Kup u bacačkim disciplinama za starije pionire i starije juniore. Takmičenje je bilo izuzetno masovno, učestvovalo je preko 170 takmičara.

Atletičarka opovačkog Spartaka Ivona Stamenović je bila izvanredna u disciplini bacanje koplja gde je u konkurenciji 41 devojčice osvojila srebrnu medalju. Ivona je koplje teško 400 grama bacila 38,85m što je njen novi lični rekord, koji je premašila za 4 metra.

Damjan Ivanovski je osvojio 9. mesto u bacanju kugle rezultatom 10,88m, u bacanju diska je takođe osvojio 9. mesto uz ostvaren hitac 23,08m.

Ivana Jovanov je u bacanju kugle osvojila 14. mesto, rezultatom 8,41m, što je njen novi lični rekord, u bacanju diska je osvojila 19. mesto sa rezultatom 16,33m.

Lazar Čatlajić, iako mlađi pionir, odlično se nosio sa kuglom teškom 4kg i osvojio 21. mesto uz ostvaren hitac od 5,88m.

„Zadovoljan sam rezultatima koji su moji atletičari ostvarili, moram priznati da me je Ivona iznenadila svojim izdanjem u bacanju koplja. Do pretposlednje serije bila je druga, kada je atletičarka Sente prebacuje i Ivona pada na treće mesto. U poslednjoj seriji smo išli na sve ili ništa, Ivona se koncentrisala i svu snagu usmerila na koplje i baca novi lični 38,85m i ponovo se vraća na drugo mesto i osvaja srebrnu medalju“, izjavio je trener AK „Spartak“ Nemanja Stojanović.

Kup u bacačkim disciplinama; Foto/Glas Opova

 

Nacionalna služba za zapošljavanje: Isplata redovne i privremene novčane naknade za februar

Nacionalna služba za zapošljavanje: Isplata redovne i privremene novčane naknade za februar

Isplata redovne i privremene novčane naknade za februar

Beograd, 20. mart 2023 – Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da će preko Banke Poštanska štedionica isplatiti redovnu i privremenu novčanu naknadu za mesec februar 2023. godine.
Redovna novčana naknada za nezaposlena lica biće isplaćena u utorak 21. marta, dok će privremena novčana naknada za lica koja žive na i izvan teritorije AP Kosovo i Metohija biti isplaćena u sredu 22. marta 2023. godine.