Lokalna samouprava: Predsednik opštine priredio prijem za radnice Opštinske uprave Opovo

Lokalna samouprava: Predsednik opštine priredio prijem za radnice Opštinske uprave Opovo

Predsednik opštine priredio prijem za radnice Opštinske uprave Opovo

OPOVO, 8. mart 2023 – Povodom 8. marta, Dana žena, predsednik opštine Miloš Markov zajedno sa svojim saradnicima iz kabineta priredio je prijem u maloj sali Kulturnog centra Opovo za sve radnice Opštinske uprave Opovo i uručio im prigodne poklone.

Markov je istakao značaj ovog praznika, pre svega u kontekstu rodne ravnopravnosti, a kao dobar primer ove prakse istakao upravo Opštinsku upravu Opovo, gde su zaposlene žene većina, kao visoki funkcioneri na položaju zamenika predsednika opštine i načelnika Opštinske uprave, takođe su pripadnice ženskog pola, od 25 odbornika lokalnog parlamenta, 12 su žene, a od šest direktora javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač lokalna samouprava, polovina su žene.

Predsednik opštine Miloš Markov čestitao praznik svim pripadnicama ženskog pola na teritoriji naše opštine uz želju da se trend rodne ravnopravnosti još više razvije u našem društvu.

Predsednik opštine priredio prijem za radnice Opštinske uprave Opovo; Foto/Glas Opova

Predsednik opštine priredio prijem za radnice Opštinske uprave Opovo; Foto/Glas Opova

Jelena Tanasković: Vlada veliko interesovanje za eAgrar, do sada se prijavilo 187.000 poljoprivrednika

Jelena Tanasković: Vlada veliko interesovanje za eAgrar, do sada se prijavilo 187.000 poljoprivrednika

Vlada veliko interesovanje za eAgrar, do sada se prijavilo 187.000 poljoprivrednika

Kopaonik, 8. Mart 2023
/Tanjug/
– Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je na Kopaonik biznis forumu da se do danas 187.000 poljoprivrednika prijavilo i uzelo eID broj za novu platformu eAgrar.

Tanaskovićeva je na panelu “Poljoprivreda u deglobalizovanom svetu i izazovi s kojima će se Srbija suočiti” istakla da je eAgrar izuzetno značajna stvar za naše poljoprivrednike.

“Do danas se 187.000 poljoprivrednika pijavilo i uzelo eID broj i jasno je koliko je velika zainteresovanost, i od 16. marta krećemo sa podizanjem registra i sa prijavom, gde će naši poljoprivrednici moći da kažu da li to što imamo u registru to što oni imaju njihovo realno stanje, što i jeste ideja”, rekla je ministarka.

Sada je pravi trenutak da se kapital plasira u poljoprivredu

Ministarka poljoprivrede poručila je danas na Kopaonik biznis forumu da je sada pravi trenutak da se kapital plasira u poljoprivredu i pozvala sve koji razmišljaju gde da ulože svoj novac da izaberu poljoprivredu.

Tanasković je rekla da ulaganja države u poljoprivredu nikada nisu bila veća i da nikada nije bio povoljniji trenutak za ulaganje u poljoprivredu.

“Ako neko razmišlja gde da plasira svoj kapital u Srbiji, mislim da je poljoprvireda trenutno najbolji izbor”, poručila je ona.

Analize mleka u Referentnoj laboratoriji uskoro dostupne i poljoprivrednicima

Ministarka je najavila danas da će poljoprivredni proizvođači od ove godine moći da nose mleko na analizu u referentnu državnu nacionalnu laboratoriju (DNRL) u Batajnici.

Objasnila je da Direkcija za nacionalne referentne laboratorije (DNRL) do sada nije mogla da bude otvorena ka tržištu, jer nije mogla da izada fiskalni račun.

“Upravo sada smo otvorili evidencioni račun i spremamo se da izmenimo zakonodavni okvir koji je obavezuje da za to naplaćuje taksu. Ona će već ove godine postati otvorena za tržište i moći će da radi superanalize za poljoprivrednike”, rekla je Tanaskovićeva na panelu “Poljoprivreda u deglobalizovanom svetu i izazovi s kojima će se Srbija suočiti”.

Uskoro treći poziv u okviru projekta konkurentne poljoprivrede za 12 miliona evra

Tanasković će najavila da će u martu biti objavljen novi javni poziv u okviru projekta, koji se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, za pravna lica, preduzetnike i zadruge koji se bave otkupom, preradom, skladištenjem i plasmanom poljoprivrednih proizvoda.

Biće obezbeđeno 12 miliona evra, a reč je o trećem pozivu u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa SB.

Do sada je potpisano ukupno 1.340 ugovora za realizaciju projekata za unapređenje biljne i stočarske proizvodnje ukupne vrednosti 47 miliona evra, a od toga su 23,5 miliona evra bespovratna sredstva.

Pomoć malinarima pred novu otkupnu sezonu

Ministarka je izjavila da je država pomogla malinarima pred novu otkupnu sezonu reprogramom za kredite i da oni sada pregovaraju sa bankama.

“Zahtevi malinara su se odnosili na reprogram za postojeće kredite koje su uzeli u prethodnoj otkupnoj sezoni i NBS je odobrla taj moratorijum i vlada je potvrdila moratorijum sa tim da moraju hladnjačari koji ga koriste da plate obavezu prema primarnim proizvođačima”, rekla je Tanaskovićeva Tanjugu, na Kopaonik biznis forumu.

Kako je rekla, sa jedne strane ne moraju 12 meseci da vraćaju kredit banci, što će im puno značiti pred novu otkupnu sezonu.