Zaštita životne sredine: Potpisan ugovor za novi projekat pošumljavanja

Zaštita životne sredine: Potpisan ugovor za novi projekat pošumljavanja

Potpisan ugovor za novi projekat pošumljavanja

BEOGRAD, 28. mart 2023 – Zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov potpisala je u Ministarstvu zaštite životne sredine ugovor o sufinansiranju novog projekta pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u 2023. godini.

Zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov potpisala je u Ministarstvu zaštite životne sredine ugovor o sufinansiranju novog projekta pošumljavanja; Foto/Glas Opova

„Nastavljamo sa realizacijom projekata iz oblasti zaštite životne sredine i pored sanacija divljih deponija, podjednaku pažnju posvećujemo revitalizaciji devastiranih predeonih diverziteta. Cilj ovog projekta je podizanje poljozaštitnog pojasa duž lokalnog puta Opovo – Debeljača na delu atara koji pripada opštini Opovo. Ministarstvo zaštite životne sredine sufinansira ovaj projekat sa 2,5 miliona dinara, dok će naša lokalna samouprava učestvovati sa 1.317.540 dinara“, izjavila je nakon potpisivanja ugovora Simin Damjanov.

Ukupna vrednost projekta je 3.817.540 dinara, a rok za realizaciju je 1. decembar 2023. godine.

 

Društvo: Od 1. aprila počinje upis dece u prvi razred osnovne škole

Društvo: Od 1. aprila počinje upis dece u prvi razred osnovne škole

Od 1. aprila počinje upis dece u prvi razred osnovne škole

Srbija, 28. Mart 2023
(Tanjug) – Upis dece u prvi razred osnovne škole biće obavljen od 1. aprila do 31. maja, a pravo na upis stekla su deca rođena 2016. godine, kao i deca koja su rođena u januaru i februaru 2017. godine, saopštio je danas gradski Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu. Proces upisa se većinski obavlja elektronski, stoga je neophodno da se roditelji pre svega registruju na sajt eUprave. Nakon toga će biti u mogućnosti da zakažu termin za testiranje deteta u odabranoj školi. Zakazivanje termina za testiranje preko eUprave omogućeno je od 20. marta. Zakazivanje je moguće obaviti i lično u osnovnoj školi. Roditelji mališana nisu u obavezi da donose potrebna dokumenta u štampanom obliku, već će ih škola pribaviti elektronski po službenoj dužnosti. Dokumenta koja škola nabavlja po službenoj dužnosti su: izvod deteta iz matične knjige rođenih, uverenje o prebivalištu, uverenje o završenom obaveznom pripremnom predškolskom programu i potvrda lekara o izvršenom lekarskom pregledu. Ukoliko je lekarski pregled urađen u privatnoj lekarskoj ustanovi ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi, potrebno je da se potvrda dostavi lično školi. Preporuka škola je da na zakazani termin za testiranje deteta roditelji ponesu kopiju izvoda iz matične knjige rođenih. Roditelji koji žele da školske 2023/24. godine u prvi razred upišu decu rođenu od 1. marta do 31. avgusta 2017. godine, dostavljaju školi pisani zahtev i kopiju izvoda iz matične knjige rođenih. Provera spremnosti dece za boravak u kolektivu i pohađanje nastave biće obavljane u junu. Ove godine očekuje se upis oko 16.000 beogradskih đaka prvaka, na teritoriji 17 gradskih opština, precizirano je u saopštenju.

Susret veterana folklora Srbije: Čigra po sedmi put u Žitištu

Susret veterana folklora Srbije: Čigra po sedmi put u Žitištu

Susret veterana folklora Srbije: Čigra po sedmi put u Žitištu
OPOVO, 28. mart 2023 –  U Žitištu se od 11. marta do 8. aprila održava jedna od najstarijih etno manifestacija u ovom delu Srbije pod nazivom Susret veterana folklora Srbije „Spomenar“. Ove godine se održava 25. po redu Spomenar, a po sedmi put su učestvovali opovački veterani Kulturnog umetničkog društva „SM Čigra“. Opovčani su uspešno nastupili 25. marta u Domu kulture Žitište.