Seminar: Organizacija rada štaba za vanredne situacije i rukovođenje u vanrednim situacijama

Seminar: Organizacija rada štaba za vanredne situacije i rukovođenje u vanrednim situacijama

Organizacija rada štaba za vanredne situacije i rukovođenje u vanrednim situacijama

OPOVO, 15. mart 2023 – U organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije – Sektor za vanredne situacije, u Beogradu je 13. marta održan seminar za komadante štabova za vanredne situacije na temu “Organizacija rada štaba za vanredne situacije i rukovođenje u vanrednim situacijama”.

Opštinu Opovo je na seminaru predstavljao pomoćnik predsednika opštine Nebojša Kovačević.

Cilj seminara je unapređenje znanja i organizacionih sposobnosti komandanata u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i upravljanju u vanrednim situacijama i rukovođenju štabom za vanredne situacije kroz teme koje se odnose na ulogu i nadležnost komandanata štabova u preventivnoj fazi, neposrednom rukovođenju u vanrednoj situaciji i aktivnostima u fazi oporavka nakon katastrofe, zatim tema o angažovanju i iskustvima vatrogasno- spasilačkih jedinica Sektora za vanredne situacije MUP, ulozi doborovljnih vatrogasnih društava, finansiranju sistema smanjenja rizika od katastrofa u jedinicama lokalne samouprave,  krizna komunikacija kao i koordinacija međunarodne pomoći i saradnja sa medijima.

Pokrajinska vlada: Za kupovinu nekretnine čiji će vlasnik biti žena 45 miliona dinara

Pokrajinska vlada: Za kupovinu nekretnine čiji će vlasnik biti žena 45 miliona dinara

Za kupovinu nekretnine čiji će vlasnik biti žena 45 miliona dinara

NOVI SAD, 15. mart 2023 – Pokrajinska vlada donela je danas Odluku o dodeli bespovratnih sredstava porodicama na teritoriji AP Vojvodine za kupovinu nekretnine čiji će vlasnik biti žena, za šta je u 2023. godini opredeljeno 45 miliona dinara.

Cilj ove mere podrške jeste unapređivanje položaja žena i njihovo ekonomsko osnaživanje, jer statistika pokazuje da su žene na teritoriji AP Vojvodine vlasnice nekretnina u 13,95 odsto i suvlasnice u 12 odsto slučajeva.

Ovom odlukom utvrđuju se uslovi i način dodele bespovratnih sredstava za rešavanje stambenog pitanja porodicama na teritoriji AP Vojvodine, s ciljem povećanja broja žena vlasnica nekretnina.

Pravo na ta sredstva imaju porodice – bračne i vanbračne zajednice, kao i jednoroditeljske porodice (samohrane majke) – s prebivalištem na teritoriji AP Vojvodine, koje nemaju stambeni prostor u svom vlasništvu ili suvlasništvu.

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstva raspisaće Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost

 

Pozorište Zvezdica: Besplatne pozorišne predstave za decu u petak i subotu

Pozorište Zvezdica: Besplatne pozorišne predstave za decu u petak i subotu

Besplatne pozorišne predstave za decu u petak i subotu

OPOVO, 15. mart 2023 – U petak i subotu (17/18. mart) u Sakulama, Barandi, Sefkerinu i Opovu, održaće se besplatne pozorišne predstave za decu.

Na programu je pozorišna predstava „Posla preko glave za velike i male“, u izvođenju zrenjaninskog dečjeg pozorišta „Zvezdica“, koje je u Opovo sa velikim uspehom odigralo desetine predstava.

PETAK, 17. mart:

OŠ „Sveti Sava“ Sefkerin, 8:30h

OŠ „Olga Petrov“ (Dom kulture) Baranda, 10:00h

OŠ „Zoran Petrović“ Sakule, 11:30h

SUBOTA, 18. mart:

Kulturni centar Opovo, 12:00h

Vojvodina: Počela dostava elektronskih rešenja za naknadu za odvodnjavanje

Vojvodina: Počela dostava elektronskih rešenja za naknadu za odvodnjavanje

Počela dostava elektronskih rešenja za naknadu za odvodnjavanje

BEOGRAD, 15. marta (Tanjug) – Svim pravnim licima na području Vojvodine, obveznicima naknade za odvodnjavanje, koji imaju otvorene naloge na portalu eUprava, dostavljena su elektronska rešenja za tekuću godinu. Kako je saopšteno, u narednih nekoliko dana u svoje elektronsko sanduče na eUpravi, rešenja za ovu godinu dobiće i oko 127.000 obveznika, fizičkih lica. Dostava rešenja preko pošte za sve one koji još nisu registrovani korisnici eUprave trebalo bi da počne u drugoj polovini aprila. Ukoliko nije bilo izmena u imovnom stanju iznos na rešenjima biće isti kao prošle godine, odnosno bez poskupljenja, navodi se u saopštenju.