Poljoprivreda: Štetočine napadaju uljanu repicu, pojavile se ranije nego što je uobičajeno

Poljoprivreda: Štetočine napadaju uljanu repicu, pojavile se ranije nego što je uobičajeno

Štetočine napadaju uljanu repicu, pojavile se ranije nego što je uobičajeno

Pančevo 04. mart 2023

Prva prihrana pšenice koja je jesenas u Južnom Banatu zasejana na većoj površini nego ranijih godina je pri kraju. Pšenica i ječam u dobrom su stanju, ali ratarima koji su zasejali uljanu repicu problem predstavljaju štetočine koje su se pojavile ranije nego što je uobičajeno.

Na području Pančeva, Kovačice, Opova i Alibunara pod pšenicom je 28.500 hektara – 5.000 više nego prethodne godine.

Iako bi u zimskom periodu pšenica trebalo da bude u fazi mirovanja zbog neuobičajeno toplog vremena vegetacija nije prekinuta.

Tokom jeseni usled padavina došlo je do ispiranja nitratnog azota i u površinskom sloju zemljišta ima ga manje nego što je uobičajeno. Na to bi trebalo obratiti pažnju tokom prihrane, kažu u “Institutu Tamiš”.

“Prema analizama stanja nitratnog azota u zemljištu naše preporuke su da to bude do 60 kg čistog azota, tj. oko 175 kg amonijum nitrata po hektaru u prvom prihranjivanju. U drugoj polovini marta od 15-og počinje se sa drugom prihranom, isto oko 175 kilograma amonijum nitrata”, rekao je kaže Jan Babka, inženjer ratarstva u Institutu Tamiš.

Ratari koji su zasejali uljanu repicu neuobičajeno rano suočavaju se sa pojavom štetočina.

“Prvo treba pregledati parcele, da li ima repičine pipe i u kojoj meri. Ako se od 5 pregledanih biljaka na jednoj nađe repičina pipa to je kritičan prag štetnosti i ako ima toliko ili više od toga treba pristupiti tretmanima sa registrovanim insekticidima”, dodao je Babka.

Padavine i blago smanjenje temperature pogoduju biljkama jer odlažu puno kretanje vegetacije za periode sa višim temperaturama, a zalihe vlage u zemljištu trenutno su oko 150 litara po metru kvadratnom što je sasvim dovoljno za ovo doba godine.