Lokalna samouprava: Roditeljima uručeno 58 autosedišta za decu (video)

Lokalna samouprava: Roditeljima uručeno 58 autosedišta za decu (video)

Roditeljima uručeno 58 autosedišta za decu 

OPOVO, 1. mart 2023 – Opština Opovo i ove godine nastavlja praksu besplatne dodele autosedišta za decu. Pravo na dodelu autosedišta imali su roditelji deteta koji su ostvarili pravo na „paket za bebe“ u 2023. ili u 2022. godini, koji imaju prebivalište na teritoriji opštine i u vlasništvu putničko vozilo. Nakon obrade pristiglih prijava, lokalna samouprava je dodelila 58 autosedišta za decu.
Prisutne roditelje i decu pozdravili su načelnica Opštinske uprave Opovo Ankica Jožika i predsednik opštine Miloš Markov koji su istakli važnost bezbednosti dece u saobraćaju, a sa druge strane, ovu donaciju kao vid uštede kućnog budžeta roditelja.

Roditeljima uručeno 58 autosedišta za decu; Foto/Glas Opova

„I ove godine Opštinska uprava i Opština Opovo obezbedila su autosedišta za decu. Izdvojiili smo iz budžeta 560.000 hiljada dinara i nakon sprovedenog postupka sedišta su i nabavljena, a nakon toga je raspisan javni poziv i svi prijavljeni kandidati, odnosno roditelji, koji su podneli prijave po javnom pozivu ostvarili su pravo tako da smo večeras podelili 58 autosedišta. Ovo je jedna afirmativna aktivnost koja ima za cilj povećanje bezbednosti u saobraćaju svih učesnika, a posebno najmlađih, a sa druge strane je i materijalna pomoć roditeljima koji su u porodici dobili dete i svakako smtramo da je ovo jedna mera koja će koliko – toliko doprineti boljoj finansijskoj situaciji i materijalnom položaju naših roditelja. Zahvaljujemo se svim roditeljima koji su došli, čestitamo pre svega na bebama koje su nam došle na svet prethodne i ove godine, tako da i ovaj naš mali znak pažnje ide u tom pravcu“, poručila je Jožika.

I prisutni roditelji su pozdravili ovu praksu lokalne samouprave, kao i uštedu kućnog budžeta koji su dobili sa ovom donacijom.

Kompletan projekat finansiran je iz budžeta Opštine Opovo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova: Pronađeno oružje u okolini Opova, uhapšeni osumnjičeni

Ministarstvo unutrašnjih poslova: Pronađeno oružje u okolini Opova, uhapšeni osumnjičeni

Pronađeno oružje u okolini Opova, uhapšeni osumnjičeni
Pančevo, 1. mart 2023.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu, u četiri odvojene akcije, zaplenili su oružje i municiju i, po nalogu nadležnih tužilaštava, podneće krivične prijave protiv četvorice muškaraca, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.
Policija je u pretresu stanova dvojice tridesetogodišnjaka iz Kovačice i okoline Opova, tridesetdvogodišnjaka iz Vršca i pedesetosmogodišnjaka iz Kovina pronašla i oduzela tri pištolja, dve lovačke puške, dve vazdušne puške, 250 metaka i okvir za pištolj.

 

 

Svetski dan civilne zaštite: Održan radni sastanak Opštinskog štaba za vanredne situacije

Svetski dan civilne zaštite: Održan radni sastanak Opštinskog štaba za vanredne situacije

Održan radni sastanak Opštinskog štaba za vanredne situacije

OPOVO, 1. mart 2023 – Povodom Svetskog dana civilne zaštite, održan je radni sastanak Opštinskog štaba za vanredne situacije Opštine Opovo, s ciljem da se ukaže na značaj i ulogu službi civilne zaštite u slučaju svih tipova nesreća i katastrofa i suočavanju sa njima, kao i da im se oda priznanje za sve napore, žrtve i podvige.

Pored članova Opštinskog štaba za vanredene situacije u radu sastanka su učestvovali i poverenici civilne zaštite iz Opova. Analizirane su dosadašnje aktivnosti u vezi rada civilne zaštite, kao i do sada donete odluke i akti. U narednom periodu u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije i Ministarstvom odbrane, intenziviraće se aktivnosti vezane za samo formiranje jedinica civilne zaštite i za njihovo opremanje.

Civilna zaštita predstavlja organizovani odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu u slučaju vanrednih situacija, koje prevazilaze mogućnosti redovnog delovanja nadležnih organa.

Takođe, Sektor za vanredne situacije Ministrarstva unutrašnjih poslova intenzivno radi na jačanju civilne zaštite, a do sada je formirano 111 specijalizovanih jedinica.

Osnovnu obuku prošlo je oko 2.800 pripadnika koji su raspoređeni u specijalizovane jedinica civilne zaštite za  gašenje požara, spasavanje na vodi i pod vodom, pružanje prve pomoći, radiološko-hemijsko-biološku zaštitu, spasavanje iz ruševina, zbrinjavanje i slično.

Za specijalizovane jedinice civilne zaštite koje su prošle osnovnu obuku, svake godine se održavaju treninzi gde se uvežbavaju i obnavljaju stečena znanja.

Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu koja promoviše rad službi civilne zaštite širom sveta i ukazuje na značaj njihove saradnje i potrebe solidarnosti u zajedničkoj borbi, na Generalnoj skupštini 1990. godine ustanovila je 1. mart kao Svetski dan civilne zaštite. Tog dana, 1972. godine usvojen je statut ove organizacije kao okvir njenog delovanja.

 

Opštinska uprava Opovo: Deset paketa za novorođene bebe

Opštinska uprava Opovo: Deset paketa za novorođene bebe

Deset paketa za novorođene bebe

OPOVO, 1. mart 2023 – U prvoj martovskoj raspodeli paketa za novorođene bebe, Opštinska uprava Opovo je uručila 10 paketa za tri devojčice i sedam dečaka. Jedna prinova je oktobarska, dve januarske i sedam februarske. Četiri bebe su iz Sefkerina, tri iz Opova, dve iz Sakula i jedna iz Barande.

OKTOBAR: Lazar Milošević (Sefkerin); JANUAR: Vuk Aleksić (januar), Filip Boljac (Baranda); FEBRUAR: Ilija Stanisavljev (Sefkerin), Kalina Krstevski (Sefkerin), Aleksa Subotin (Sakule), Davor Lazin (Opovo), Dušan Dakić (Opovo), Jelica Jovanović (Sakule), Helena Dimitrijević (Opovo).

Sakule: Ovčarski dan u subotu 1. aprila

Sakule: Ovčarski dan u subotu 1. aprila

Ovčarski dan u subotu 1. aprila

 

SAKULE, 1. mart 2023 – Mada smo navikli da to bude u subotu poslednje dekade marta, ovogodišnji Ovčarski dan održaće se ovog puta 1. aprila.

Organizator ove velike agro manifestacije Udruženje stočara „Ovčar“ iz Sakula objavilo je program 27. po redu Ovčarskog dana.

U petak, 31. marta, u svečanoj sali Mesne zajednice Sakule, od 19:00 časova biće otvorena izložba.

U subotu, 1. aprila je celodnevni program. Od 8:00 časova počinje takmičenje u kuvanju čobanca i smotra ovaca i krava. Sat vremena kasnije Izložba narodne radinosti i izložba sitnih životinja i ptica. U 9:30 na velikoj bini kreće kulturno umetnički program, gde će u 11:00 časova biti priređeno i svečano otvaranje manifestacije. Od 10:00 časova počinje izložba poljoprivredne mehanizacije, u 13:00 časova sledi Sakulski derbi, trka na magarcima i konačno od 15:00 časova koncert grupe Garavi sokak.

Kao i svake godine u parku će biti veliki prodajni bazar, kod bine je organizovana tombola, a tokom celog dana biće otvorena izložba Zorana Petrovića u Mesnoj zajednici Sakule.