Ministarstvo unutrašnjih poslova: Apel i dodatna opreznost pri paljenju otvorenog plamena

Ministarstvo unutrašnjih poslova: Apel i dodatna opreznost pri paljenju otvorenog plamena

Apel i dodatna opreznost pri paljenju otvorenog plamena

Beograd, 30. april 2023
Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Milorad Spasojević apelovao je danas na građane, koji se odluče da praznik rada – Prvi maj proslave u nekim od izletišta u Srbiji, da prilikom pripreme hrane i paljenja vatre na otvorenom budu oprezni i da poštuju Zakon o zaštiti od požara.

„Ako naši sugrađani ipak imaju potrebu da lože vatru na otvorenom prostoru, to onda mora biti u posebno obeleženim i obezbeđenim prostorima. Potrebno je doneti i vodu sa kojom se može ugasiti eventualni početni požar, kao i gorenje na mestu gde je loženo“, istakao je Spasojević.

On je podsetio da je prema Zakonu o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, smeća na otvorenom prostoru i biljnih ostataka, a za kršenje tog propisa propisane su kazne od 10.000 do 50.000 dinara, dok su za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Spasojević je istakao da će pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP dežurati na izletničkim mestima i da će građani moći da im se obrate za pomoć, ukoliko im bude potrebna.

Podsetio je da je izuzetno važno da se građani odgovorno ponašaju jer se požari na otvorenom prostoru veoma brzo šire i predstavljaju realnu opasnost po živote i zdravlje naših građana, a nanosi i velike materijalne štete.

Vremenske prilike: Danas promenljivo oblačno sa lokalnim pljuskovima, do 23 °C

Vremenske prilike: Danas promenljivo oblačno sa lokalnim pljuskovima, do 23 °C

Danas promenljivo oblačno sa lokalnim pljuskovima, do 23 °C

BEOGRAD, 30. aprila (Tanjug) – U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno, mestimično sa kratkotrajnom kišom ili lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, a najmanja verovatnoća te pojave očekuje se na jugu Banata i u donjem Podunavlju. Vetar će biti slab i umeren severozapadni, na planinama povremeno i jak. Najniža temperatura od 5 do 10 °C, a najviša dnevna od 19 do 23 °C. U Beogradu se očekuje promenljivo oblačno, tokom dana u pojedinim delovima grada uz mogućnost kratkotrajne kiše ili pljuska, saopštio je RHMZ. Vetar slab do umeren severozapadni.

Najniža temperatura od 7 do 10 °C, a najviša dnevna oko 20 °C. Prema prognozi za narednih sedam dana, u ponedeljak će biti pretežno sunčano i toplo, u košavskom području u drugom delu dana uz umeren, a tokom noći i jak, jugoistočni i istočni vetar. Krajem dana i tokom noći na jugozapadu zemlje postepeno naoblačenje sa kišom. Do kraja tog perioda očekuje se promenljivo i nestabilno vreme, u utorak sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uglavnom u zapadnoj polovini zemlje, dok se od srede padavine očekuju i u ostalim predelima. U košavskom području u utorak i sredu duvaće umeren i jak jugoistočni i istočni vetar, koji će na jugu Banata, i to posebno u utorak, imati i udare olujne jačine.

Sefkerin: Obeleženi Dani Dositeja Obradovića

Sefkerin: Obeleženi Dani Dositeja Obradovića

Obeleženi Dani Dositeja Obradovića

SEFKERIN, 28. april 2023 – Prigodnim programom u  IO ,,Sveti Sava” u Sefkerinu, obeleženi su, prvi put i na ovakav način, Dani Dositeja Obradovića. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa Zadužbinom „Dositej Obradović“, uputilo je svim školama u Srbiji prigodan materijal kao pomoć pri realizaciji aktivnosti. Zanimljiv školski čas održan je 28. aprila i posvećen jednom od najvažnijih prosvetitelja i učitelja našeg naroda, Dositeju, po kome i matična škola u Opovu nosi ime. Priređena je, takođe, i izložba knjiga o Dositeju koje poseduje školska biblioteka.
Učenici su se podsetili najvažnijih pojedinosti o životu i radu Dositeja Obradovića; basni, koje su čitali u mlađim razredima i Dositejeve autobiografije i jezika kojim je pisao, sa čime se upoznaju u osmom razredu, i na taj način se još bolje pripremili za polaganje završnog ispita.
Programu su prisustvovali svi učenici i zaposleni i ostaje utisak da nam treba još ovako lepih i korisnih manifestacija.

Nastavak saradnje između škola u Barandi i Kovinu

Nastavak saradnje između škola u Barandi i Kovinu

Nastavak saradnje između škola u Barandi i Kovinu

Baranda/Kovin 27. april 2023
Učiteljica i književnica Nada Kljajić iz Barande je u novembru 2022. godine, posetila OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Kovinu i predstavila svoju knjigu za decu „Hajde da se igramo!“ Nakon te saradnje, ostvarena je nova 27.aprila 2023. godine, kada je odvela svoje učenike u  posetu drugovima iz Kovina, uoči njihovog Dana škole.
Đaci iz Barande su dočekani uz pesme i zagrljaje, a zatim  su novim drugovima prikazali lutkarsku predstavu (njihove učiteljice) o neopravdanoj diskriminaciji, pod nazivom „Oboji me!“  Nakon toga svi zajedno su pošli u obilazak znamenitosti Kovina. Službenica Katarina iz Turističkog centra  je povela decu u obilazak starog dela Kovina, gde su deca videla najveću maketu na svetu na otvorenom, izgrađenu daleke 1964.godine, a koja prikazuje tok reke Dunava od ulaska do izlaska iz naše zemlje. U marini reke Dunav, su zatim đaci  videli i dve drvene šajke iz doba Prvog svetskog rata.

poseta drugovima iz Kovina: Glas Opova

U Kulturnom centru đaci su zatim mogli da posete Internacionalni umetnički studio umetnika Radovana Trnavca Miće. Arheološku i Paleontološku zbirku prikupljenu sa teritorije opštine Kovina, kao i „Foto arhiv“ kolekciju fotoaparata Branimira Karanovića.
Šetnjom kroz ovaj lepi banatski grad završio se sadržajan i nezaboravan izlet za đake III-2 iz škole u Barandi. Na ovaj način ostvareni su brojni obrazovno-vaspitni ciljevi. Kroz korelativno, kooperativnu i ambijentalnu nastavu, zahvaljujući nesebičnoj podršci direktora OŠ „Zoran Petrović“ Sakule, Draganu Andrejiću i zamenici direktora Katarini Varšic, đaci su usvojili nova znanja i ostvarili nova prijateljstva.

 

N.K.

Eko-san plus: Najava tretiranja larvi komaraca

Eko-san plus: Najava tretiranja larvi komaraca

Najava tretiranja larvi komaraca

OPOVO, 29. april 2023 – Firma Eko-san plus izvršiće tokom maja više tretmana suzbijanja larvi komaraca na teritoriji Opštine Opovo. U pitanju su tretmani sa zemlje, tretiraće se priobalja reka, izlivi reka, kanali, jezera i bare na površini od 350 hektara. Tokom tretmana koristiće se preparat Larvastop Piriprox ZG 4kg/ha (preparat nije opasan za pčele)