Lokalna samouprava: Održana 44. sednica Opštinskog veća Opštine Opovo

Lokalna samouprava: Održana 44. sednica Opštinskog veća Opštine Opovo

Održana 44. sednica Opštinskog veća Opštine Opovo

Opovo, 22. mart 2023 – Na 44. sednici Opštinskog veća Opštine Opovo razmatrano je i usvojeno osam tačaka dnevnog reda:

Zaključak o utvrđivanju predloga Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine opštine Opovo za 2023. godinu;

Zaključak o utvrđivanju predloga Odluke o vršenju eksterne revizije završnog računa budžeta opštine Opovo za 2022. godinu;

Zaključak o utvrđivanju predloga Odluke o prenosu prava svojine na objektu osnovnog obrazovanja;

Zaključak o raspisivanju Javnog  konkursa za  finansiranje programa i projekata crkava i verskih zajednica iz budžeta opštine Opovo za 2023. godinu;

Zaključak o pristupanju realizaciji projekta „Uređenje atarskih puteva na teritoriji opštine Opovo“;

Rešenje o imenovanju Komisije za ocenu projekata podnetih na Konkurs za sufinansiranje projekata sredstvima iz budžeta opštine Opovo u cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja za 2023. godinu;

Rešenje o davanju saglasnosti na Plan javnih nabavki JP „Mladost“ Opovo za 2023. godinu;

Izveštaj Centra za socijalni rad „Opovo“ Opovo o utrošenim sredstvima za jednokratne pomoći i troškove sahrana za period 01.01.2023. do 31.01.2023. godine;

 

Stočarstvo: U Dolovu održana 15. smotra ovnova, prva nagrada za ovna u vlasništvu Borisa Stupara iz Opova

Stočarstvo: U Dolovu održana 15. smotra ovnova, prva nagrada za ovna u vlasništvu Borisa Stupara iz Opova

U Dolovu održana 15. smotra ovnova, prva nagrada za ovna u vlasništvu Borisa Stupara iz Opova

Tradicionalna smotra ovnova u Dolovu održana je po 15. put u dvorišnom delu iza zgrade Mesne zajednice. Na smotri je bilo 23 izlagača. Stručna komisija izabrala je najlepše ovnove u četiri kategorije.

 1. Smotra ovnova, Dolovo 2023 – rezultati: 

 

 • Rasa CIGAJA (ovnovi):
 1. Boris Stupar – Opovo
 2. Goran Zvekić – Aleksandrovo
 3. Jovan Kalin – Idvor

Prva nagrada za ovna u vlasništvu Borisa Stupara iz Opova; Foto/Boris Stupar

 • Rasa CIGAJA (dvisci):
 1. Dejan Vranov – Aleksandrovo
 2. Mihajlo Marković – Batajnica
 3. Sava Živojnović – Dolovo

 

 • Rasa CIGAJA (šiljegani):
 1. Sava Ilić – Dolovo
 2. Nikola Trbenčin – Dolovo
 3. Miloš Stanisavljev – Ilandža

 

 • Rasa IL DE FRANS (ovnovi):
 1. Darko Velimirov – Farkaždin
 2. Aleksandra Murgaški – Čenej
 3. Jovan Beznja – Banatsko Novo Selo

Od jednog od članova komisije, Cvijana Mekića sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu saznali smo da je dobar ovan više od 50 odsto jednog stada.

Ovan odgajivača Borisa Stupara iz Opova osvojio je prvu nagradu u kategoriji odraslih ovnova. Ovaj mladi stočar trenutno ima 300 ovaca.

Smotru priplodnih ovnova i mlađih grla, kao i ranijih godina, organizovalo je Udruženje odgajivača ovaca „Banat” iz Pančeva uz pomoć dolovačke sekcije. U kulturno-umetničkom delu programa nastupio je KUD „Banatski vez“ iz Dolova.
Velika stada ovaca bila su ranije jedna od karakteristika južnog Banata, ali je danas to sve ređa pojava. Jedno od mesta u kojem se ovčarstvo i dalje zadržalo je Dolovo sa brojkom od nešto više od 1.000 ovaca i manifestacijom u čast ovih životinja.
Zbog toga je značaj ove smotre veliki, jer zaljubljenici u ovnove nastoje da afirmišu stočarstvo i uzgajanje ovaca u još većem broju na obodima Deliblatske peščare.  Smotra ovnova u Dolovu važna je za domaće odgajivače i zato što je priprema za nastup na Novosadskom sajmu u maju.

Autor:  Pančevo MOJKra

 

Pokrajinska vlada: Dva velika projekta za Opštinu Opovo (video)

Pokrajinska vlada: Dva velika projekta za Opštinu Opovo (video)

Dva velika projekta za Opštinu Opovo

 

NOVI SAD, 21. mart 2023 – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Miloš Maletić uručili su ugovore za 37 novih projekata u AP Vojvodini i nastavak finansiranja deset projekata koji su planirani kao višegodišnji. Za finansiranje ovih projekata Pokrajinska vlada je izdvojila gotovo šest milijardi dinara, a reč je o projektima u oblastima saobraćajne infrastrukture, vodosnabdevanja, zaštite voda, lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, zdravstvene zaštite i razvoja sporta.

Opština Opovo je na ovim konkursima dobila sredstva za realizaciju dva projekta i to iz oblasti saobraćajne infrastrukture i oblasti vodosnabdevanja.

Ispred lokalne samouprave ugovore je potpisala zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov, koja je tom prilikom istakla važnost ovih projekata za opštinu Opovo.

Zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov i Igor Mirović predsednik Vlade APV

„Danas smo potpisali dva ugovora i to su za našu opštinu dva velika projekta. Prvi projekat je rekonstrukcija vodovodne mreže u ulici Branka Radičevića u Opovu, a drugi projekat je rekonstrukcija i rehabilitacija saobraćajnica na teritoriji Opštine Opovo. Što se tiče prvog projekta, veoma nam je bitan jer smo po fazama već krenuli da radimo rekonstrukcije vodovodne mreže, odnosno zamenu starih azbestnih novim polietilenskim cevima.

Što se tiče drugog projekta, dobijena sredstva ćemo iskoristiti za asfaltiranje ulica svih preostalih neasfaltiranih ulica u našoj opštini i mogu da kažem da ćemo uskoro biti opština koja ima bukvalno sve asfaltirane ulice“, poručila je Simin Damjanov.

Vrednost projekta rekonstrukcije vodovodne mreže je 16,3 miliona dinara i Opština Opovo ovde nema sufinansiranje projekta. S druge strane, ukupna vrednost projekta rekonstrukcije i rehabilitacije saobraćajnica je 61,3 miliona dinara, od čega Uprava za kapitalna ulaganja projekat finansira sa 40 miliona, a lokalna samouprava sufinansira sa 21,3 miliona dinara. Ovim projektom je planirano asfaltiranje ili rehabilitacija oko 4,5 kilometara saobraćajnica i to ulice Industrijska, JNA, Banatska, Vojvođanska i Ive Lole Ribara u Opovu, Vlade Petrov, Milana Ujevića, Nestorov Stevana i Vuka Karadžića u Sefkerinu, Tamiška i Mećavina u Barandi, Zelena i Vinogradarska u Sakulama.

Lokalna samouprava: Održan sastanak sa predstavnicima verskih zajednica

Lokalna samouprava: Održan sastanak sa predstavnicima verskih zajednica

Održan sastanak sa predstavnicima verskih zajednica

OPOVO, 22. mart 2023 – Pred raspisivanje opštinskog konkursa za finansiranje projekata verskih zajednica, lokalna samouprava je organizovala radni sastanak sa predstavnicima verskih zajednica, odnosno, pravoslavnih crkvenih opština iz Opova, Sakula, Barande i Sefkerina, i katoličke crkvene župe Opovo. Ispred lokalne samouprave sastanak su vodili zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov, pomoćnik predsednika opštine Nebojša Kovačević i načelnica Opštinske uprave Opovo Ankica Jožika.
Teme sastanka su bili planirani projekti u 2023. godini i efikasni načini njihove realizacije i sufinansiranja.