MUP: U poslednja tri dana 10 poginulih u saobraćaju, dvoje na teritoriji PU Pančevo

MUP: U poslednja tri dana 10 poginulih u saobraćaju, dvoje na teritoriji PU Pančevo

U poslednja tri dana 10 poginulih u saobraćaju, dvoje na teritoriji PU Pančevo

BEOGRAD, 20. marta (Tanjug) – U poslednja tri dana u saobraćajnim nesrećama u Srbiji poginulo je 10 osoba, a 63 osobe su povređene 63 učesnika u saobraćaju, saopštila je danas Uprava saobraćajne policije MUP-a i apelovala na sve učesnike u saobraćaju da u narednom periodu povećaju oprez i da poštovanjem propisa doprinesu unapređenju bezbednosti saobraćaja na putevima. Kako se navodi, najveći broj poginulih, ukupno šest, bili su vozači putničkih vozila, tri poginula lica bili su pešaci, a po jedan učesnik u saobraćaju smrtno je stradao u svojstvu vozača bicikla i vozača mopeda. Kada je reč o nezgodama u kojima su poginuli vozači putničkih vozila, četiri nezgode dogodile su se zbog neprilagođene brzine, nakon čega je došlo do sletanja vozila sa kolovoza, a četiri od šest poginulih vozača nisu koristili sigurnosni pojas. Po dva učesnika u saobraćaju poginula su na teritoriji Policijske uprave za grad Beograd i Policijske uprave u Pančevu, a po jedan na teritoriji policijskih uprava u Vranju, Kragujevcu, Leskovcu, Nišu, Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici. Uprava saobraćajne policije upozorava sve građane da prelaz između zime i proleća predstavlja period godine kada strada veliki broj učesnika u saobraćaju i podseća da je u poslednjih deset 10 marta prošle godine u saobraćajnim nezgodama poginulo je 20, a povređeno 450 učesnika u saobraćaju.

Centar za lokalni razvoj: Održano stručno predavanje povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke

Centar za lokalni razvoj: Održano stručno predavanje povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke

Održano stručno predavanje povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke

OPOVO, 20. mart 2023 – U okviru projekta „Realizacija aktivnosti iz Lokalnog akcionog plana za unapređenje rodne ravnopravnosti“, koji sprovodi Udruženje „Centar za lokalni razvoj“ uz podršku Zavoda za ravnopravnost polova AP Vojvodine i Opštine Opovo, povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, u maloj sali Kulturnog centra Opovo organizovana je tribina na kojoj je održano stručno predavanje.

Na tribini je posebno istaknut značaj redovnih pregleda i prevencija kancera kao osnovnog faktora za njegovo rano otkrivanje imajući u vidu visoku verovatnoću izlečenja preživljavanja i boljeg kvaliteta života obolelih žena.

 

Prolećna ravnodnevica: Večeras smena zime i proleća

Prolećna ravnodnevica: Večeras smena zime i proleća

Večeras smena zime i proleća
OPOVO, 20. mart 2023 – Danas u 22:24h kalendarski nas napušta zima i počinje proleće.
Proleće počinje kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju preseče ekvator i pređe na sever. Tog dana Sunce izlazi tačno na istoku (5:42), a zalazi na zapadu (17:50). Dan (obdanica) i noć traju po 12 sati i jednaki su, pa se taj dan zove prolećna ravnodnevica.
Već za nekoliko dana, 26. marta, prelazimo na letnje računanje vremena, koje će biti aktuelno do 29. oktobra.

Galerija Jovan Popović: U četvrtak otvaranje izložbe „Akvareli iz vazduha“

Galerija Jovan Popović: U četvrtak otvaranje izložbe „Akvareli iz vazduha“

U četvrtak otvaranje izložbe „Akvareli iz vazduha“
OPOVO, 20. mart 2023 – U četvrtak, 23. marta, u Galeriji „Jovan Popović“ u Opovu (19:00h) biće priređeno otvaranje fotografske izložbe Ljubiše Tešića „Akvareli iz vazduha“.
Pored autora, na otvaranju će govoriti direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić, modni fotograf Mario Leone Bralić (ULUPUDS) i slikarka, konzervator Ivana Bukurecki.
Izložba fotografija Uroša Tešića Akvareli iz vazduha predstavlja omaž prirodnim lepotama, sa fokusom na zemljište, čija se površina estetski menja pod uticajem godišnjih doba, čovekove ruke i mehanizacije.
Ljubiša Tešić samostalni umetnik fotografije Član Sekcije umetničke fotografije Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) od 2006. godine, reprezentativnog udruženja primenjenih umetnosti u Srbiji. Predsednik Sekcije umetničke fotografije ULUPUDS-a od 2012. do 2016. godine u dva mandata.

Fudbal: Sefkerinci odigrali remi u Knićaninu

Fudbal: Sefkerinci odigrali remi u Knićaninu

Sefkerinci odigrali remi u Knićaninu

SEFKERIN, 20. mart 2023 – U okviru priprema za prolećni deo prvenstva, fudbaleri Tempa su gostovali u Knićaninu gde su odigrali nerešeno 2:2 (1:0).
Strelci za Tempo su bili Nikola Dimitrov (48. min) i Nikola Arsić (81. min).