PU Bambi: Obaveštenje o upisu dece za radnu 2023-2024. godinu

PU Bambi: Obaveštenje o upisu dece za radnu 2023-2024. godinu

Obaveštenje o upisu dece za radnu 2023-2024. godinu
OPOVO, 24. mart 2023 – Upis dece za radnu 2023-2024. godinu u PU „Bambi“ vršiće se od 01.04. – 30.04.2023. godine. Upis dece u Predškolsku ustanovu ,,Bambi” Opovo vršiće se elektronskim putem, popunjavanjem formulara za upis na sajtu eUprava, putem linka koji će biti okačen na sajtu ustanove www.pubambiopovo.org.rs od 01.04.2023. godine.

Upis dece u Opovu će se realizovati i ličnom predajom dokumenata u vremenskom periodu od 09:00 do 13:00 časova na zakazivanje, a za izdvojena odeljenja upis će se vršiti u dogovoru sa vaspitačima.
Upis dece u Sefkerinu u celodnevni boravak realizovaće se 10.04.,11,04.,12.04.2023. godine

od 10 do 12 časova na zakazivanje kod Ljiljane Lalović 063/10-68-514.

Upis dece u Sefkerinu u PPP (zabavište) realizovaće se na zakazivanje kod Jelene Mitić 063/10-60-361.

Potrebna dokumentacija za upis dece u celodnevni boravak:

– Izvod iz matične knjige za dete koje se upisuje;

– Potvrde o zaposlenju roditelja i obavezan je MA obrazac;

– Kopija lične karte jednog roditelja.

Deca koja su prošle godine bila na listi čekanja moraju ponovo podneti zahtev u redovnom konkursu.

U PPP (zabavište) upisuju se deca rođena od 01. marta 2017. godine do 01. marta 2018. godine – UPIS OBAVEZAN.

Potrebna dokumentacija za upis u PPP poludnevni boravak:

– Izvod iz matične knjige za dete

– Kopija lične karte jednog roditelja

Kontakt:

Opovo: Ljiljana Lalović 063/10-68-514

Sefkerin: Jelene Mitić 063/10-60-361

Baranda: Spomenka Vujčin  063/10-60-362

Sakule: Jasmina Vodeničar Dragojlov 063/70-82-351

Kontakt E-vrtić: Jasna Prem 063/10-68-563

Svetska nedelja novca: Izložba i kreativne radionice opovačkih osnovaca

Svetska nedelja novca: Izložba i kreativne radionice opovačkih osnovaca

Izložba i kreativne radionice opovačkih osnovaca

OPOVO, 24. mart 2023 – Povodom obeležavanja Svetske nedelje novca od 20. do 26. marta, nastavnici – realizatori pilot projekta ,,Obogaćeni jednosmenski rad u osnovnoj školi” su sa svojim učenicima sproveli niz aktivnosti poput izrade plakata na kome su predstavljene novčanice naše zemlje nekad i sad, razgovaralo se o istorijskom razvoju i značaju novca kao i o ličnostima koje se nalaze na novčanicama Republike Srbije.

Izložba povodom Svetske nedelja novca u OŠ “Dositej Obradović” u Opovu; Foto/Glas Opova

Pravljene su novčanice po uzoru na prave i trgovalo voćem i povrćem od plastelina. Učenici su pisali sastave na temu ,,Štedim novac za…”, održani su Kahut kviz novca i radionica ,,Pametno trošimo”, a urađen je i plakat novčanica i valuta zemalja sveta. U četvrtak i petak je u školskoj biblioteci opovačke škole priređena izložba starih novčanica.

 

Akvareli iz vazduha: Otvorena izložba fotografija Ljubiše Tešića

Akvareli iz vazduha: Otvorena izložba fotografija Ljubiše Tešića

Otvorena izložba fotografija Ljubiše Tešića

OPOVO, 24. mart 2023 – U Galeriji „Jovan Popović“ otvorena je izložba fotografija Ljubiše Tešića, poznatog beogradskog fotografa, koji je tokom svoje karijere realizovao preko 1500 radova iz oblasti multimedijalne umetnosti, fotografije i video produkcije.

Tešić se opovačkoj publici predstavio postavkom fotografija snimljenih dronom i predstavlja omaž prirodnim lepotama, sa fokusom na zemljište.

„Ova postavka je nastala tako što sam bio inspirisan da ostvarim neke fotografije koje ne mogu da se vide šetajući se ulicom. Onda sam pokušao fotoaparatom, to jest dronom, samo što ga ne držim u ruci, pronađem kadrove koji mogu biti zanimljivi, ali da imaju i likovnog smisla i adekvatne kompozicije. Na mojim fotografijama nisu predstavljena dela prirode kao treća dimenzija i u principu sam napravio prikaze prirodnih elemenata kroz moje neko viđenje kompozicijskog momenta“, rekao je o svojoj izložbi autor Ljubiša Tešić.

Mario Leone Bralić, direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić i slikarka – konzervator Ivana Bukurecki i Ljubiša Tešić autor; Foto/Glas Opova

Na otvaranju izložbe, pored autora govorili su fotograf Mario Leone Bralić, direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić i slikarka – konzervator Ivana Bukurecki.

„Ovo je nešto drugačije od onoga što sam ja navikla da vidim što Tešić radi i mislim da je dostigao i savremeno slikarstvo što je jedno ozbiljno pitanje i za nas slikare šta ćemo mi dalje raditi. Neka forma i komplementarnost boja koja je dar boga i racionalan uticaj čoveka su stvorili ove neverovatne pejzaže koji su meni fascinantni i impresivni“, kaže Bukurecki.

Postavku prati bogat katalog, a izložba fotografija „Akvareli iz vazduha“ biće otvorena do 18. aprila.

Sportski vikend: Fudbalski opštinski derbi u Barandi, košarkaši gostuju Dinamu

Sportski vikend: Fudbalski opštinski derbi u Barandi, košarkaši gostuju Dinamu

Fudbalski opštinski derbi u Barandi, košarkaši gostuju Dinamu

OPOVO, 24. mart 2023 – Još jedan uzbudljiv sportski vikend je pred nama. Opovački košarkaši igraju derbi sa liderom prvenstva pančevačkim Dinamom u petak. Pančevci i Vrščani su ove sezone glavni konkurenti za ulazak u viši rang, tako da je Dinamo apsolutni favorit u meču sa našim košarkašima.

Baranda je u nedelju domaćin opštinskog fudbalskog derbija, koji će to ipak biti samo zbog tradicije. Radnički je veliki favorit i kako trenutno stvari stoje, Opovčani nemaju velike šanse za osvajanje bodova. Ali lopta je okrugla…

Pored prvenstvenih utakmica drugoligaša, naši klubovi iz opštinske lige nastavljaju sa pripremnim mečevima i to će im biti poslednja provera pred početak prolećnog dela sezone. Borac će dočekati Crvenu Zvezdu iz Novog Kozjaka, dok će Tempo gostovati u Višnjičkoj Banji gde će odigrati utakmicu sa ekipom Bravo. Prijateljsku utakmicu odigraće i pioniri Borca sa debeljačkim Spartakom.

KOŠARKA: Međuregionalna KSV liga – jug / 19. kolo

Pančevo, 24. mart (petak) 21:00h; DINAMO – OPOVO 99

FUDBAL: Druga južnobanatska liga – zapad / 16. kolo

Baranda, 26. mart (nedelja) 15:00h; RADNIČKI – OMLADINAC 1927 (Opovo)

FUDBAL: pripremne utakmice

Sakule, 26. mart (nedelja) 15:00h; BORAC – CRVENA ZVEZDA (Novi Kozjak)

Višnjička Banja, 26. mart (nedelja) 15:00h BRAVO – TEMPO (Sefkerin)

FUDBAL: pripremne utakmice / pioniri

Sakule, 26. mart (nedelja) 11:00h; BORAC – SPARTAK 1911 (Debeljača)

 

 

WWF: 25. marta u 20.30 gasimo svetla na sat vremena za planetu Zemlju

WWF: 25. marta u 20.30 gasimo svetla na sat vremena za planetu Zemlju

  1. marta u 20.30 gasimo svetla na sat vremena za planetu Zemlju

Beograd, 24. Mart 2023
Svetska fondacija za prirodu (WWF) pozvala je danas sve gradove u Srbiji da se priključe kampanji “Sat za planetu Zemlju” i isključe svetla na javnim trgovim i znamenitostima 25. marta u 20.30 časova kako bi pokazali svoju predanost zaštiti prirode. “Gašenjem svetala Srbija će sebe uvrstiti u niz od više od 180 zemalja sveta koje ovim simboličnim gestom ipak šalju jednu važnu poruku svetu – da im je stalo do planete koja im je milionima godina dom i da su svesni koliko je napora potrebno da se što pre stane na put klimatskim promenama, gubljenju biodiverziteta, odnosno da zajedno radimo na opstanku svih živih vrsta, pa i nas samih”, saopštili su iz WWF. Istakli su da šesnaestu godinu za redom WWF pozivaju sve predstavnike gradskih vlasti širom Srbije da isključe javnu rasvetu na prepoznatljivim javnim mestima i tako podrže namere te organizacije da pokažu da je svaki napor za očuvanje Zemlje vredan. “Najčešće ne vidimo koliki je doprinos nas pojedinačno, čini nam se da ne možemo da pariramo globalnim politikama i zagađivačima, ali baš naprotiv – čak i samo jedan mali iskorak u pravcu očuvanja naše planete pomnožen sa osam milijardi i te kako je veliki rezultat. Zbog toga nam se pridružite 25. marta u 20.30 časova da uz milione istomišljenika pozdravimo svoj dom”, rekla je Aleksandra Ugarković iz WWF Adrije.
Kako su iz WWF istakli, na internet adresi www.earthhour.org svi zainteresovani mogu saznati šta se planira na lokacijama širom sveta, ali i da pročitaju priče pojedinaca o tome šta rade za našu planetu. “Sada je vreme da osiguramo zdravu i održivu budućnost za sve, da živimo u skladu sa prirodom”, poručili su iz WWF-a. WWF je jedna od najvećih nezavisnih organizacija, koja se bavi zaštitom prirode i ima aktivnu globalnu mrežu u više od 100 zemalja. Kako ističu, njihova misija je da zaustavi uništavanje životne sredine i stvore budućnost u kojoj ljudi žive u skladu sa prirodom, putem očuvanja svetske biološke raznovrsnosti, održivog korišćenja prirodnih resursa i smanjenja zagađenja i preterane potrošnje.