Svetski dan šuma: Zajednička akcija opovačkih šumara i osnovaca

21/03/2023

Zajednička akcija opovačkih šumara i osnovaca

OPOVO, 21. mart 2023 – Tradicionalno, povodom obeležavanja Svetskog dana šuma, radnici Šumske uprave Opovo zajedno sa učenicima opovačke osnovne škole sprovode akciju sadnje mladih sadnica drveća.

Ovog puta, zajedno sa učenicima 4/1 razreda OŠ „Dositej Obradović“, opovački šumari su sadili sadnice hrasta lužnjaka u školskom dvorištu.

Svetski dan šuma obeležava se 21. marta. Ovaj datum je ustanovljen još 1971. godine, kada se obeležavao kao Dan šuma, i to na inicijativu Evropske poljoprivredne konfederacije, kako bi se ukazalo na značaj drveća i istakle brojne koristi šumske vegetacije.

radnici Šumske uprave Opovo zajedno sa učenicima opovačke osnovne škole sprovode akciju sadnje mladih sadnica drveća; Foto/Glas Opova

Svetski dan šuma 2012. godine usvojila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija u cilju jačanja svesti zajednice o značaju šuma i kako bi se doprinelo njihovom očuvanju i održivom upravljanju. Šume su jedni od najsloženijih kopnenih ekosistema. Predstavljaju prirodno stanište brojnim biljkama, životinjama, gljivama i mikroorganizmima i zato je kod njih izražena spratovnost, ali i međusobna povezanost svih članova zajednice.

Srbija spada u srednje šumovite zemlje, odnosno prosečne je pokrivenosti šumskom vegetacijom. Pod šumama se nalazi oko 29 odsto teritorije Srbije, prema podacima Nacionalnog inventara šuma. Šume u Srbiji bogate su sa gotovo 50 vrsti drveća, tačnije 40 listopadnih i 9 četinarskih.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Nenad Stojčić: Iz Kine s ljubavlju (2)

Nenad Stojčić: Iz Kine s ljubavlju (2)

Iz Kine s ljubavlju (2) Kao što sam na početku priče pomenuo, Hangdžou smatraju jednim od najlepših gradova u Kini. Harmoničan spoj modernog i tradicionalnog, grad je poznat po visokom kvalitetu života i tehnološkim razvojem ali s druge strane očuvanom tradicijom....

LD Šnjep: Održana 15. gulašijada u Barandi (video)

LD Šnjep: Održana 15. gulašijada u Barandi (video)

Održana 15. gulašijada u Barandi https://youtu.be/yijtqcAWSzE BARANDA, 22. maj 2023 - U organizaciji Lovačkog društva „Šnjep“ održana je 15. po redu gulašijada. Kao i prethodne godine gulašijadu je obeležila velika posećenost, kako samih učesnika takmičenja u kuvanju...

najnovije

najčitanije