Poljoprivreda: Sneg dobrodošao žitnim poljima u Banatu

19/12/2021

Sneg dobrodošao žitnim poljima u Banatu

Izvor: RTS
Ove jeseni pšenica je u Srbiji zasejana na 650.000 hektara, što je u odnosu na prošlu godinu više za oko 50.000 hektara. Za razliku od predhodnih godina gotovo sve površine su zasejane u optimalnom roku. Da li pšenična polja spremno dočekuju predstojeće hladne dane, da li je prihrana završena, i kako je pšenica dočekala prvi sneg, u izveštaju kolege Sime Budimira.

Na području pet opština Srednjeg Banata pšenica je ove jeseni zasejana na pedesetpethiljada hektara, što je za oko deset odsto vise u odnosu na prošlu godinu, najveći deo ovih površina zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama zasejan je u optimalnom vremenskom roku.

„Zasejao sam nepunih stotinu hektara I zahvaljujući svim aktuelnim izvođenim merama u agrotehničkim rokovima pšenica je u odličnoj kondiciji, pravilnog razvoja dočekala je spremna ove padavine koje su bile što kiše što snega isle su im na ruku. Za sada je stanje odlično”, kaže Marko Renovica agronom i poljoprivredni proizvođač iz Lazareva i dodaje da je bilo određenih problema oko nabavke đubriva odgovarajućih formulacija pri tom cene su značajno porasle ali ono što čeka što će biti prava za sada nepoznanica je proleće koje zahteva ulaganje azotnig đubriva koji su nosači prinosa u ovom momentu cene azotnih đubriva su dramatično vise nego su bile, predstoji nam zanimljivo proleće, videćemo, d ali će biti đubriva znači sada nije tema koliko ono košta nego da li ga ima na tržištu dovoljno za potrebe prihrane.

Pšenica je izgleda za sada u dobrom stanju. Međutim, ovo ne znači kraj poljoprivrednih radova za ovdašnje proizvođače. U toku je duboko zimsko oranje koje treba da se obavi na području pet opština Srednjeg Banata na dvestotine hiljada hektara.

Ostali autori: Dragan Živković

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Tokom prošle godine izdato je 61.172 potvrde o pravu korišćenja zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore. Izvor/Politika Stiže polako letnja sezona i pripreme za odmor. Bez obzira na to da li će putovati u sopstvenoj organizaciji ili preko...

najnovije

najčitanije