1

Novogodišnja noć: Markov i Damjanov obišli dežurne službe (video)

OPOVO, 31. decembar 2021 – Tokom novogodišnje noći predsednik opštine Miloš Markov i njegova zamenica Anka Simin Damjanov obišli su dežurne službe komunalnog preduzeća, vatrogasne i policijske stanice i Doma zdravlja Opovo.

U postrojenju za preradu vode Markov je razgovarao sa direktorom komunalnog preduzeća Igorom Vujićem u vezi nedavnog kvara na optičkoj mreži i njenom saniranju.

Nakon toga Markov i Damjanov su obišli vatrogasnu jedinicu i policijsku stanicu.

Na kraju obilaska posetili su dežurne lekare, medicinske sestre i vozače u Domu zdravlja Opovo.

„Večeras smo u ime lokalne samouprave obišli sve dežurne službe na teritoriji naše opštine, da vidimo kakvo je stanje na terenu, ali pre svega da se zahvalimo tim ljudima koji i sada tokom novogodišnje noći posvećeno rade svoj posao i koji su tu ukoliko bude potrebe budu na usluzi našim sugrađanima u rešavanju njihovih potreba. Svima sam poželeo da ova noć prođe bez intervencija. Iskoristio bih priliku da svim građanima naše opštine čestitam Novu godinu, da lepo provedu ovo veče u krugu svojih najdražih, da naredna godina bude godina uspeha, prosperiteta, a pre svega dobrog zdravlja i kraja pandemije koronavirusa“, izjavio je nakon obilaska Markov.

Markov i Damjanov su dežurnim radnicima ovih službi doneli slano i slatko posluženje uz želju da tokom novogodišnje noći imaju što manje posla.   
Doček Nove 2022 godine: Pregled koncerata u novogodišnjoj noći u Beogradu i Novom Sadu

Pregled koncerata u novogodišnjoj noći u Beogradu i Novom Sadu

BEOGRAD, 30. decembra (Tanjug) – Prošle godine zbog pandemije korona virusa koncerti na otvorenom kao doček ulaska u novu godinu nisu održani, ali će sutra, 31. decembra, biti raznovrstan izbor nastupa u Beogradu, Novom Sadu i ostatku Srbije.

Za ljubitelje pop muzike i lakih nota, doček će im biti u znaku pevačica Sare Jovanović – Sare Jo, Marije Šerifović i drugih na platou ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu.

Pratioci Gorana Bregovića imaće priliku da ga slušaju i gledaju na Sava Promenadi u Beogradu na vodi, .

Popularni Brega će podeliti ulazak u Novu godinu sa beogradskom publikom, a nedavno je sa vrha Kule Beograd najavio nezaboravan doček, uz najveći vatromet i laser šou „veseli program sa trubačima“ i nastup pevača Mladena Vojčića Tife sa kojim će zapevati neke od najlepših pesama rok grupe “Bijelo dugme”.

Osim Brege i Tife, u najluđoj novogodišnjoj noći na Sava Promenadi od 20 sati nastupiće još i trep zvezde Angellina, Coby i pop pevač Saša Kovačević, a ulaz je slobodan.

Muzičke grupe “Ničim izazvan” i “Sharks, Snakes & Planes“ biće domaćini u novogodišnjoj noći 31. decembra u kulturnom centru Dorćol Platz u Beogradu.

Pop rege sastav “Ničim izazvan” će krenuti svirku od 23 sata, a pre njih od 21 će nastupiti alternativni rok bend “Sharks, Snakes & Planes”,

Zagrevanje pred novogodišnju žurku naziva “Rekapitulatzija” će biti održano dan ranije, danas – kada će nastupiti bend iz Niša – “Stereo Banana”.

U prostoru “Koska bar” biće veče di-džej muzike.

Trideset godina postojanja i ulazak u novu 2022. godinu klub Fest će obeležiti 31. decembra nastupom rege – hard kor benda Eyesburn.

Ekskluzivna žurka i koncert alternativnog elektro noise rok benda “Artan Lili” biće održana u pravoj rock oazi Cetinjske 15, u Elektropioniru, za doček Nove 2022. godine. Usled cele situacije sa pandemijom, broj ulaznica je u ovom klubu ultraograničen.

Oni će nastupati i večeras od 23.00 sati na samom zatvaranju dvodnevne manifestacije “Belgrade Rocks” na Trgu Nikole Pašića.

Spektakl “Doček” u Novom Sadu biće realizovan kao multimedijalni događaj i tako će krenuti odlomkom iz predstave „Tesla izumetnik” u režiji Nebojše Bradića, kod mosta Duga i nastaviće se u Podgrađu koje će 31. decembra i 1. januara obasjati dr Alberto Novelo (Italija), Ivan Marušić Klif (Hrvatska), Petko Tančev (Bugarska), dr Milica Stojšić (Srbija) sa studentima scenskog dizajna (FTN).

Na „Teslinoj svetlosnoj galeriji” čekaju i muzičke zvezde – pre svega mistični duo iz Hrvatske – “Nipplepeople” (elektro sastav, nastupa pod maskama, gostovali su nedavno po drugi put u Beogradu – Barutana, tako da im niko ne može videti lica).

Ljubitelji elektronske muzike imaće priliku da dočekaju 2022. godinu uz velika imena domaće i regionalne di-džej scene i to na Green Love festivalu u Master centru Novosadskog sajma.

Poslednje veče u 2021. godini će obeležiti – hrvatski di-džej Petar Dundov, kao i naš Miloš Vujović i Ranćatek, dok će 1. januara, za reprizu, publika plesati uz Metodi Hristova, Leu Dobričić i Katalinu.

Nastavljajući tradiciju dočeka Nove godine uz popularnu klasičnu i filmsku muziku, i ove godine 31. decembra u sklopu manifestacije “Beogradska zima” biće održan program “Novogodišnje putovanje kroz epohe” za gala koncert “Nova godina – Otmeno”, ovog puta u dvorani Kolarčeve zadužbine.

Program će započeti uz čuvenu grupu “Renesans”, koja obeležava pola veka trajanja na muzičkoj sceni. Oni će uz atraktivne kostime i originalne instrumente izvoditi vesele i romantične melodije srednjeg veka i renesanse.

Onda će kamerni orkestar “Makris” pod upravom maestra – dirigenta Predraga Goste, uz mnoge instrumentalne i vokalne soliste, izvoditi muzičke bisere od baroka do modernog doba.

Na programu će biti najlepša dela muzičke literature iz svih epoha: kompozicije Vivaldija, Albinonija, Hendla, Mocarta, Šuberta, Masnea, Maskanjija, Šostakoviča, Pjacole, Vilijamsa, Morikonea.

Domaća istaknuta operska umetnica Marija Jelić sa svetskom karijerom i dirigent Predrag Gosta uvešće publiku uz najlepše operske arije i hitove filmske muzike.
2022: Radni i neradni praznici u narednoj godini

Radni i neradni praznici u narednoj godini

Izvor: Tanjug
Građani Srbije 2022. godine imaće više slobodnih, neradnih dana zbog obeležavanja državnih i verskih praznika, a već prve nedelje 2022. druge neće se raditi ponedeljak, 3. januar i petak 7. januar.

Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji, Nova godina je državni praznik i praznuje se 1. i 2. januara.

Prema ovom zakonu, ako jedan od dana kada se praznuje državni padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana, a s obzirom da 1. i 2. januar 2022. godine padaju u subotu i nedelju, saglasno Zakonu, neće se raditi ponedeljak, 3. januar.

Takođe, neće se raditi ni prvi dan Božića 7. januar , u petak, jer je to verski praznik, koji se praznuje neradno.

Pored Nove godine i Božića ove godine ćemo praznovati neradno 15. i 16. februar, kada se obeležava Dan državnosti Srbije, Sretenje.

Neradno će se četiri dana praznovati i pravoslavni Vaskrs – od Velikog petka do drugog dana Vaskrsa, tačnije od petka, 22. aprila zaključno sa ponedeljkom 25. aprilom.

Nedelju dana kasnije, opet ćemo neradno obeležiti Praznik rada – 1. i 2. maj, a kako 1. maj ove godine pada u nedelju, neće se raditi ponedeljak i utorak, odnosno 2. i 3. maj.

Obeležićemo neradno i Dan primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembar.

U Republici Srbiji praznuju se i radno obeležavaju i praznik Sveti Sava, 27. januara, zatim Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu – 22. aprila, Dan pobede – 9. maja, Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu – 21. oktobra i Vidovdan-spomen na Kosovsku bitku-28. juni.

Pored navedenih praznika, zaposleni imaju pravo da ne rade u dane određenih verskih praznika.

Pravoslavci – na prvi dan krsne slave, Katolici i pripadnici drugih hrišćanskih verskih zajednica – na prvi dan Božića 25. decembar i u dane Uskršnjih praznika počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Uskrsa, koji se ove godine prema njihovom kalendaru obeležiti 15, 16, 17. i 18. aprila.

Pripadnici islamske zajednice imaju pravo da ne rade na prvi dan Ramazanskog bajrama, 2. maj i prvi dan Kurbanskog bajrama, 9. jul, a pripadnici jevrejske zajednice – na prvi dan Jom Kipura, 5. oktobra.

Zakonom o državnim i drugim praznicima propisano je da su državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga dužni da, obezbede neprekidno obavljanje delatnosti, odnosno usluga i u dane državnih i verskih praznika, ako bi zbog prekida obavljanja delatnosti, odnosno usluga nastale štetne posledice za građane i državu.

Privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga čija priroda delatnosti, odnosno tehnologija procesa rada zahteva neprekidan rad, mogu da rade i u dane državnih i verskih praznika.

Zakonom o radu propisano je pravo na naknadu zarade za zaposlene koji odsustvuju sa rada u dane državnih i verskih praznika koji su neradni dani, kao i pravo na uvećanu zaradu za zaposlene koji su dužni da rade u dane ovih praznika.

Državni i drugi organi i privredna društva koji su dužni da obezbede kontinuitet u radu za dane državnih i verskih praznika, organizovaće rad sa neophodnim brojem zaposlenih, koji za rad na te dane imaju pravo na uvecanu zaradu.

Zaposleni koji odsustvuju sa rada u dane praznika ostvariće pravo na naknadu zarade u skladu sa Zakonom o radu, naveli su za Tanjug iz Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna i boračka pitanja.
Skupština opštine Opovo: Čestitka predsednika skupštine

Čestitka predsednika skupštine
Opovo, 31. decembar 2021

Svim građanima opštine Opovo čestitam Novu godinu, sa željom da bude uspešnija i donese svima zdravlje, ličnu sreću i uspeh.
Najmlađim sugrađanima želim više uspeha u školi, novih saznanja i iskustava, igre i radosti.

Želim Vam srećnu i uspešnu 2022.godinu!

Predsednik SO Opovo
Nenad Josić
Miloš Markov: Novogodišnja čestitka predsednika opštine

Novogodišnja čestitka predsednika opštine

OPOVO, 31. decembar 2021 – Predsednik opštine Miloš Markov uputio je novogodišnju čestitku građanima naše Opštine Opovo.

„Godina iza nas je bila puna neizvesnosti, teškoća i izazova ali smo je uspešno završili realizujući rekordan broj projekata, tako da smo ostvarili napredak u mnogim oblastima. Sa velikim optimizmom ulazimo u 2022. godinu, očekujem da bude još uspešnija kada su u pitanju projekti, jer smo postavili dobre temelje za razvoj naše opštine.

Svim građanima naše opštine želim dobro zdravlje, prosperitet, lični i poslovni uspeh“, navedeno je u čestitiki predsednika opštine Miloša Markova.
Lokalna samouprava: Podeljeno oko 1100 paketića za decu Opštine Opovo (video)

Podeljeno oko 1100 paketića za decu Opštine Opovo

OPOVO, 30. decembar 2021 – Nakon Sakula, Barande i Sefkerina, priredbom u Opovu je završena novogodišnja akcija u kojoj je lokalna samouprava podelila oko 1100 paketića za sve mališane naše opštine starosti do devet godina.

Vaspitačice Predškolske ustanove „Bambi“ izvele su predstavu „Pismo Deda Mrazu“ i razveselile prisutnu decu, dok je predsednik opštine roditeljima i deci poželeo srećnu Novu 2022. godinu.

„Danas sa Opovom završavamo podelu novogodišnjih paketića. Lokalna samouprava je ove godine obezbedila, a Deda Mraz uručio više od 1000 paketića i obuhvaćena su sva deca sa teritorije naše opštine uzrasta do devet godina. Veliko mi je zadovoljstvo što smo ovu akciju po prvi put ove godine sproveli na ovaj način, a pre svega što su bile i predstave za decu sa sjajnim našim vaspitačicama iz Bambija, a deca se iskreno obradovala celom ovom performansu. Ovo je samo jedna u nizu akcija koje sprovodimo u interesu naših sugrađana i želim na kraju ove 2021. godine da našim sugrađanima čestitam novogodišnje i božićne praznike, da im poželim sve najlepše, pre svega puno zdravlja i neka nam 2022. bude godina uspeha, a i kraj pandemije koronavirusa“, poručio je Miloš Markov.

Za podelu paketića bilo je zaduženo tri Deda Mraza, a o tome kakav je bio događaj, najbolje govore osmesi mališana.
Nova godina: Praznično radno vreme

Praznično radno vreme

OPOVO, 30. decembar 2021 – Praznično radno vreme u Opovu:

Market PODUNAVLJE: 31.12; do 18:00h / 01.01; neradan dan

Market MAXI: 31.12; 7:30 – 18:00h / 01.01; neradan dan / 02.01; 8:00 – 15:00h / 03.01; 7:30 – 21:00h

PEKARA M&N: 31.12; 5:00 – 17:00h / 01.01; neradan dan / 02.01; neradan dan

BENU APOTEKA: 31.12; 7:00 – 18:00h / 01.01; neradan dan / 02.01; neradan dan / 03.01; 7:00 – 20:00h

BANKA POŠTANSKA ŠTEDIONICA: 31.12; do 13:00h / 01.01; neradan dan / 02.01; neradan dan / 03.01; neradan dan
Pomoć države: Svim mladima od 16 do 30 godina po 100 evra od države

Svim mladima od 16 do 30 godina po 100 evra od države

Izvor: Politika
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče na godišnjoj konferenciji novčanu pomoć za sve mlade od 16 do 30 godina.

„Za sva lica od 16 do 29 godina pripremili smo meru koja će se brzo realizovati“, rekao je Vučić. Zato će, dodao je on, svi mladi koji su napunili 16 godina i imaju ličnu kartu do lica koja će 2022. godine napuniti 30 godina ili imati nepunih 30 godina, imati pravo da se prijave za novčani iznos do 100 evra. Prijava počinje od 15. i trajaće do 30 januara, dovoljno je samo da se prijave i ostave račun u banci, a novac će im leći na račune oko 1. februara, dodao je predsednik.Vučić je podsetio da će zdravstveni radnici oko 15 januara dobiti 10.000 dinara jednokratne pomoći i da će 10. februara biti uplaćena pomoć penzionerima od 20.000 dinara.

„To je velika pomoć za ukupno oko 2,9 milona ljudi“, naglasio je Vučić, ističući da to možemo da urdimo zahvaljujući dobrom stanju javnih finansija.

Velika podrška natalitetu 
Predsednik Vučić rekao je da će od 1. januara za prvo dete, od države Srbije biti uplaćeno 300.000 dinara jednokratne pomoći, umesto dosadašnjih 100.000.
Takođe će biti davanja od 100.000 dinara za drugo i po prvi put za treće dete, dodao je on, dodajući da će ta mera nakon što bude večeras usvojena u Skupštini Srbije biti objavljena u Službenom glasniku.
„Za drugo dete, jednokratno 100.000 dinara, plus ono što već važi, dve godine po 10.000 dinara mesečno, a za treće dete 100.000 dinara jednokratno, plus 10 godina po 100 evra mesečno. Za četvrto dete 10 godina po 150 evra mesečno, kao i do sada“, pojasnio je Vučić.
Prema njegovim rečima, ta kombinacija starih i novih mera posebno će značajno uticati u siromašnijim slojevima društva da pomogne razvoju svesti da bez dece nemamo budućnost.

Novčana sredstva  za kupovinu stana

Vučić je istakao da će država biti spremna, a biće doneta uredba vlade 5. januara, da pomogne sa 10 do 50 odsto za kupovinu stambene jedinice.
Ako kuća u Babušnici košta 40.000 evra, poklon od države biće 15.000 ili 20.000 evra, da možete da je kupite“, objasnio je Vučić, doajući da se sa ovim merama ide pre svega prema majkama, jer su one odgovornije, i one koje će na najbolji način da štite interes deteta, želeći mu najbolji smeštaj.
U slučaju smrti majke, to pravo moći će da se prenese na oca, dodao je on.

Izmene Krivičnog zakonika

Predsednik Srbije rekao je da će biti pripremljene dodatne izmene krivičnog i drugih zakona, kojima će se još snažnije uvesti preventivne mere u borbi protiv nasilja nad ženama.
Takođe, radiće se sa nevladinim sektorom kako da se društvo izbori sa vršnjačkim nasiljem, koje je kaže, iako ga je bilo i ranije, danas jasnije, zahvaljujući pre svega mobilnim telefonima, i društvenim mrežama, koje mladi sami snimaju i još se ponose time.
„Moramo zajedno da se izborimo sa tim“, poručio je Vučić.
Vremenske prilike: U novogodišnjoj noći oblačno i suvo, temperatura od 2 do 9 C

U novogodišnjoj noći oblačno i suvo, temperatura od 2 do 9 C

BEOGRAD, 30. decembra (Tanjug) – U Srbiji će sutra, poslednjeg dana ove godine, ujutro i pre podne biti pretežno oblačno i osetno toplije, posle podne razvedravanje sa zapada.

Vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni. Najniza temperatura od 1 do 5, najviša dnevna od 9 na jugoistoku do 17 stepeni na zapadu.

U novogodisnjoj noći malo do umereno oblacno i suvo, temperatura od 2 do 9 stepeno, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod-

U Beogradu ujutru i pre podne pretežno oblačno i osetno toplije, posle podne razvedravanje. Vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni. Najniza temperatura oko 5, najvisa dnevna oko 15 stepeni.

U novogodišnjoj noći malo do umereno oblačno i suvo, temperatura od 7 do 9 stepeni.

U subotu ujutro pretežno sunčano i toplo, pre podne na istoku, posle podne i uveče i u ostalim krajevima naoblačenje, samo ce se u Vojvodini zadrzati vedro vreme.

Slaba kiša ocekuje se posle podne na istoku Srbije. Vetar umeren i jak, severozapadni, posle podne i uvece u slabljenju.

Od nedelje do utorka umereno do potpuno oblačno i suvo sa dnevnom temperaturom znatno iznad proseka – u većini mesta od 11 do 16 stepeni.

U sredu naoblačenje s kišom, koja će krajem dana i u toku noći u zapadnim, centralnim i južnim krajevima preći u sneg uz stvaranje pokrivaca, pre svega u brdsko-planinskim predelima.

Do kraja perioda, 7.januara, hladno i uglavnom suvo sa slabim i umerenim jutarnjim mrazevima i dnevnom temperaturom oko ili malo iznad 0 stepeni. Provejavanje slabog snega tek ponegde u planinskim predelima.
Pomozimo Stefanu: Gudački kvintet za Stefana u Hotelu Moskva

Gudački kvintet za Stefana u Hotelu Moskva

Pet studentkinja muzike, na studijama u SAD, Austriji, Srbiji i Nemačkoj: Marta Đorović, Lana Grčak, Milica Pajdić, Tijana Dimitrov i Ema Vraneš nastupiće u kafeu hotela Moskva, u Beogradu u nedelju, 2. januara u 12 časova. Cilj koncerta je prikupljanje sredstava za lečenje njihovog prijatelja, takođe muzičara, Stefana Poština. Usled ozbiljne povrede 2015. godine, Stefan je ostao nepokretan. Nadu mu pruža saznanje da se u Bangkoku vrši intervencija koja bi mu omogućila regeneraciju pokreta.

Na podnevnom koncertu u „Moskvi“ raznolik i dinamičan program obuhvatiće dela poznatih kompozitora klasične muzike, Baha, Mocarta, Šuberta, ali i popularne numere sa svih meridijana, filmsku muziku, kao i tradicionalnu, narodnu muziku.

Namera nam je da ovo jednočasovno muzičko putovanje svetom, poteklo sa njihovih studija i mnogobrojnih nastupa u zemlji i inostranstvu, ulepša praznike publici, ali i da pomogne mladom Stefanu da nastavi da hrabro korača kroz život.

Za Stefanov korak, svi šaljemo 1118 na 3030!