Otvorena galerijska sezona: Društvena angažovanost u karikaturi Nikole Dragaša

17/03/2022

Društvena angažovanost u karikaturi Nikole Dragaša

OPOVO, 17. mart 2022 – Otvaranjem izložbe „Društvena angažovanost u karikaturi“ pančevačkog autora Nikole Dragaša, zvanično je otvorena i ovogodišnja sezona izložba Galerije „Jovan Popović“ u Opovu.

Postavku izložbe čini oko 70 karikatura i nešto više od 20 knjiga satiričnih tema  čije je naslovne strane ilustrovao Dragaš.

Nikola Dragaš je umetnik iz Pančeva, bavi se karikaturom, dečjom ilustracijom, stripom i grafičkim dizajnom, a takođe ilustruje dečje knjige i udžbenike.

Karikature Nikole Dragaša odišu toplinom i vedrinom, bez obzira na to što se on, neretko, bavi teškim i sumornim temama. Pored savremenih tema, Dragaš se bavi i tradicionalnim motivima koje opisuje u kontekstu današnjice na izuzetno duhovit, originalan i neobičan način.

Istoričarka umetnosti i kustoskinja galerije Ivana Milinković ističe upravo duhovitost i originalnost društvene angažovanosti autora.

„Umetnik se ne obraća publici ni sa kakvom dozom podsmeha, on jeste humorističan i satiričan ali se ne podsmeva situaciji. Zapravo se bavi jako važnim društvenim pitanjima i jedno od najvažnijih pitanja koje možemo videti u njegovim karikaturama je pitanje zaštite životne sredine, koja je postala aktuelna u celom svetu i komentar koji on daje na to dosta snažno utiče na posmatrača“, rekla je Milinković.

Dragašove karikature nalikuju dečjim ilustracijama, što je posebno interesantno i za odrasle i za decu.

Autor svoju okolinu navodi kao inspiraciju i da u poslednje vreme radi tematske karikature u serijama.

„Crtam ono što vidim i ono što nas okružuje, pođem prvo od sebe i porodice, pa kad izađem napolje sve ono od odlaska na posao do prodavnice ili nekog kulturnog događaja, tako da manje – više gledam da se sve to nađe na karikaturama. U principu to je moje unutrašnje viđenje okoline, kroz dozu humora, opreza i kritike, ali bez podsmeha. U poslednje vreme pravim tematske serije kao što su novogodišnje, na temu korone, zatim životinje u karikaturi, a jedna od najdražih u poslednje vreme mi je ova na temu lava sa kojom sam ušao u finale na velikom međunarodnom konkursu“, rekao je Dragaš.

Na otvaranju izložbe govorili su direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić, autor Nikola Dragaš i istoričarka umetnosti Ivana Milinković, a izložba će za posetioce biti otvorena svakog radnog dana do 14. aprila.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije