Fudbal: Gostovanje Omladinca u Velikom Gradištu

Fudbal: Gostovanje Omladinca u Velikom Gradištu

VELIKO GRADIŠTE, 16. februar 2022 – U sklopu priprema pred prolećnu sezonu fudbaleri opovačkog Omladinca 1927 gostovali su u Velikom Gradištu.

U zanimljivoj utakmici sa dosta prilika na obe strane, pobedio je domaći VGSK rezultatom 3:1 (3:0). Jedini pogodak za Omladinac postigao je Ćirić na asistenciju Abidinoskog.

U narednoj pripremnoj utakmici Omladinac se sastaje sa Potisjem iz Knićanina,a meč se igra u nedelju, 20. februara.

Opštinska uprava Opovo: Overa potpisa za parlamentarne izbore i uvid u Jedinstveni birački spisak

Opštinska uprava Opovo: Overa potpisa za parlamentarne izbore i uvid u Jedinstveni birački spisak

Overa potpisa za parlamentarne izbore i uvid u Jedinstveni birački spisak

OPOVO, 16. februar 2022 – Obaveštavaju se politički subjekti zainteresovani za učešće na izborima za narodne poslanike, da će ovlašćeni overivači Opštinske uprave opštine Opovo biti dostupni za overu potpisa birača koji podržavaju izbornu listu kandidata za narodne poslanike.

Sa zahtevom  za angažovanje overivača Opštinske uprave opštine Opovo možete se obratiti direktno preko pisarnice ili neposredno načelniku Opštinske uprave na telefon br. 063/549594.

Obaveštavaju se građani  opštine Opovo da se izlaže Jedinstveni birački spisak-deo biračkog spiska za područje opštine Opovo, na osnovu koga će se 03.04.2022. godine održati izbori za narodne poslanike, na uvid u Opštinskoj upravi opštine Opovo, Borisa Kidriča 10, u prostorijama matične službe Opovo.

Građani mogu izvršiti uvid u birački spisak svakog radnog dana od 7,30 do 15,30 i zahtevati upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku biračkog spiska do 18.03.2022. godine u 24,00 nakon čega se birački spisak zaključuje.

Najkasnije 5(pet) dana pre dana zaključenja biračkog spiska, birač ima pravo da podnese zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u zemlji, odnosno prema mestu boravišta u inostranstvu.

Od proglašenja izborne liste pravo na uvid i na podnošenje zahteva za izmenu u biračkom spisku ima i podnosilac izborne liste ili lice koje on ovlasti, po istom postupku po kome to pravo imaju i građani. Uz zahtev se prilaže ovlašćenje i potrebni dokazi.

Posle zaključenja biračkog spiska od 19.03.2022. godine do 30.03.2022. godine u 24 časa ( odnosno 72 sata pre dana određenog za održavanje izbora) građani i podnosilac proglašene izborne liste ili lice koje on ovlasti, mogu zahtev za promenu u Jedinstvenom biračkom spisku podneti Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave neposredno ili preko Opštinske uprave opštine Opovo po mestu prebivališta.

 U postupku vršenja uvida u Jedinstveni birački spisak, lice ovlašćeno za ažuriranje biračkog spiska, lice za pružanje tehničke podrške opštinske uprave i lica koja zahtevaju uvid dužni su da postupaju u skladu sa zakonom koji se uređuje zaštita podataka o ličnosti.

Zahtev za upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku u  biračkom spisku podnosi se Opštinskoj upravi opštine Opovo pismeno na adresu: Opštinska uprava opštine Opovo, Borisa Kidriča broj 10, Opovo ili neposredno u službenim prostorijama matične službe Opovo.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnom sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave https://upit.birackispisak.gov.rs/  unošenjem podataka o jedinstvenom matičnom broju građana ili registarskom broju lične karte.

Recepti po preporuci kuhinje hotela “Stari Banat”: Paketići u dve vrste sosa

Recepti po preporuci kuhinje hotela “Stari Banat”: Paketići u dve vrste sosa

Paketići u dve vrste sosa

Priprema:
Meso dobro prosušiti i podeliti na dva parčeta,  lagano izlupati na sredinu staviti kackavalj I sunku zatim savijanjem krajeva ka unutra napraviti pravugaonik. Peći na malo nauljenom tiganju sa obe strane po par minuta.

1.Sos: iseckati na sitno panapršutu propržiti je svega minut zatim joj dodati neutralnu pavlaku.
2.Sos: Paradajz pelat, crni luk, beli luk propržiti .

PROČITAJTE JOŠNamirnice:
Za paketiće:
200g svinjskog filea
50g kačkavalja
30g šunke
So

1.Sos
30g  panapršutu
1dl pavlake za kuvanje

2.Sos
1dl Paradajz pelat
10g crnog Luka
5g belog Luka
So

Putopis: Motobajkom kroz južnu Englesku

Putopis: Motobajkom kroz južnu Englesku

OPOVO, 16. februar 2022 – Krajem januara prošle godine, imao sam izuzetnu priliku i čast da se, zajedno sa svojim stricem Goranom, čiji sam bio gost, upoznam sa lepotama južne Engleske.

Na put dug 10 dana i nekoliko hiljada kilometara, uputili smo se iz Londona – glavnog i najvećeg grada Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva. Ovaj grad se smatra ne samo prestonicom Velike Britanije, već glavnim gradom sveta. London ima veoma dugu istoriju i tradiciju a danas predstavlja jedan od najvažnijih svetskih centara političke i finansijske moći, kulture, obrazovanja i mode. Britanski muzej (The British Museum), Bakingemska palata, Big Ben, Nacionalna galerija, Tauer bridž (Tower Bridge) i London tauer (London Tower) samo su neke od mnogobrojnih znamenitosti ovog grada.

Dva sata vožnje iz Londona putem okruženim valovitim zelenim brdima i šumama, stigli smo u grad Istborn (Eastbourne) koji se nalazi na samoj obali Lamanša a u čijoj se neposrednoj blizini nalaze impozantne litice poput onih u Doveru. Najviša tačka ovih litica nalazi se na 170 metara nadmorske visine a sem neverovatnog panoramskog pogleda, ovo mesto poznato je nažalost i po tome što ima najveću stopu samoubistava u Velikoj Britaniji.

Put smo nastavili duž obale i ubrzo stigli u grad Brajton (Brighton) – šarmantni viktorijanski gradić raskošne arhitekture i dobrog provoda. Ovo je grad sa najviše pabova i klubova po jednom kvadratnom kilometru u čitavoj Britaniji. Poslednjih decenija, smatra se i gej prestonicom Velike Britanije zbog velike gej populacije a zagrljeni par muškaraca ili devojaka, uobičajena je slika na brajtonskim ulicama. Najveću turističku atrakciju ovog grada predstavlja letnja rezidencija kralja Džordža IV sa početka 19. veka. Ovo raskošno zdanje, takozvani Kraljevski paviljon, predstavlja čudnu arhitektonsku kombinaciju indijskih kupola i istočnjačkih minareta.

Nakon par sati vožnje ka severozapadu, našli smo se u Solsburiju (Salisbury), gradu poznatom po veličanstvenoj katedrali Blažene device Marije, najvećoj katedrali u Velikoj Britaniji. Severno od Solsburija nalazi se i čuveni praistorijski spomenik Stounhendž (Stonehenge), koji nažalost nisam imao prilike da posetim. Put smo nastavili južno ka obali i gradu Bornmutu (Bournemouth) u kome smo prenoćili. Odseli smo u jednoj od mnogobrojnih privatnih porodičnih kuća koje nude prenoćište sa doručkom (Bed & Breakfast). Ovakva vrsta smeštaja veoma je popularna u Velikoj Britaniji zbog svoje pristupačne cene.

Narednog jutra napuštamo Bornmut i nastavljamo put dalje ka zapadu. Nakon nekoliko stotina kilometara stupamo na tlo regije Kornvol (Cornwall) – grofovije u sastavu Engleske i domovine kornvolskog naroda. Kornvol je turistički veoma atraktivan zbog svoje jedinstvene kulture, prirodnih lepota i ukusne hrane. Kornvolci sebe smatraju pripadnicima jednog od keltskih naroda koji poseduje jedinstveni kulturni identitet i sopstveni jezik. 2014. godine zvanično su priznati kao manjina ali mnogi nacionalistički pokreti smatraju da Kornvol takođe zaslužuje i veću autonomiju unutar Ujedinjenog Kraljevstva.

Neposredno pre večeri stižemo u varoš Penzans (Penzance) gde smo, umorni od napornog puta, odlučili da prenoćimo. Penzans je privredno središte poluostrva Penvit (Penwith) koje predstavlja krajni zapad poluostrva Kornvol. Grad je smešten u zalivu Maunt (Mount) gde se vode Lamanša mešaju sa onim iz Atlantskog okeana. Naredni dan smo proveli u obilasku okoline. Tom prilikom posetili smo Lends end (Land’s End) odnosno, Kraj zemlje na srpskom – najzapadniju tačku kopnene Engleske i grad Sveti Ajvs (St. Ives) na severnoj obali.

Usledio je povratak u London odakle smo započeli naš put. Nakon par stotina kilometara i nekoliko pogrešnih skretanja stigli smo u takozvanu, „zemlju druida” gde se nalazi varoš Glastonberi (Glastonbury). Ovaj mistični gradić, bogate kulture i istorije se još od perioda praistorije smatra duhovnim centrom a svake godine ga posećuje hiljade hodočasnika. Za Glastonberi se vezuju brojni mitovi i legende a kao jedna od najvećih, svakako je legenda o kralju Arturu. Nakon poslednje bitke ovog mitskog junaka, on je odveden na ostrvo Avalon gde mu se rane zaceljuju a prema priči, Artur će se jednoga dana vratiti i ponovo vladati. Smatra se da je upravo Glastonberi to mesto. Godine 1191. ovde su navodno pronađeni njegovi i posmrtni ostaci kraljice Genoveve. Kosti su kasnije prebačene u gradsku crkvu, ali je grob uništen u doba engleske reformacije, a kosti su nestale.

PROČITAJTE JOŠ:Najveća atrakcija ovog grada, svakako je Glastonberi Tor (Glastonbury Tor). Ovo brdo čudnog oblika predstavlja vrlo neobičan u prizor u ravničarskom i blago valovitom Somersetu. Na samom vrhu brda, nalazi se toranj iz 14. veka koji predstavlja jedino što je ostalo od crkve svetog Mihajla koja beše srušena u zemljotresu. Smatra se svetim mestom i među paganima i među hrišćanima. Prema drevnoj keltskoj legendi, u podnožju brda nalazi se pećina koja vodi u podzemno carstvo kojim vlada Gvin ap Nud a koje predstavlja nešto poput Raja kod hrišćana. Sa druge strane, hrišćani veruju da je Isus Hrist posetio ovo mesto kao dečak dok je putovao sa Josifom iz Arimateje. Među brojnim atrakcijama ovog grada vredi izdvojiti i čuveni muzički festival koji se održava u obližnjem mestu Pilton. Ovaj festival ima dugu tradiciju a prošle godine proslavio je 50-ti rođendan.

Napuštamo Glastonburi i put dalje nastavljamo ka gradu Bat (Bath). Odlučili smo se za malo duži put koji nas je vodio klisurom Čedar (Cheddar gorge). Poput brda u Glastonberiju, klisura Čedar u velikoj meri odstupa od reljefa okoline a vožnja ovim putem zaista oduzima dah. Obližnje mesto Čedar čuveno je po najpoznatijem siru u Britaniji – siru Čedar koji odavde vodi poreklo. Stigli smo u Bat. Grad impozantne džordžijanske arhitekture, poznat po svojim lekovitim mineralnim izvorima. Lekovita vrela u ovom području bila su poznata u vreme Rimskog carstva. Zahvaljujući izvorima grad je dobio ime Bath, čije ime u prevodu sa engleskog znači kupka. Ovaj grad ima mnogo zanimljivih muzeja i atrakcija koje uključuju i dobro očuvane i rimske kupke. Danas, Bat je među deset najposećenijih gradova u Engleskoj a njegove poznate rimske kupke su i dalje najposjećenija turistička atrakcija. 1987. godine upisan je na UNESCO-v popis mesta svetske kulturne baštine u Evropi.

Došao je trenutak da se vratimo kući, u London. Vožnja motorom ume da bude iscrpljujuća pa smo se željni odmora, odlučili za brzi povratak autoputem.

Na samom kraju, bitno je spomenuti i ono što Englesku pored zemlje bogate kulture i istorije, zelene trave, fudbala, zaista čini posebnom a to su njeni ljubazni i uzdržani Englezi.

Aleksa Savulov