Epidemiološka situacija u Opovu: Epidemija ne jenjava, za sedam dana 175 novoobolelih

Epidemiološka situacija u Opovu: Epidemija ne jenjava, za sedam dana 175 novoobolelih

Epidemiološka situacija u Opovu: Epidemija ne jenjava, za sedam dana 175 novoobolelih

OPOVO, 8. februar 2022 – Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Pančevo, na teritoriji Opštine Opovo od 1. do 8. februara registrovano je 175 pozitivnih pacijenata na koronavirus.

Trenutno je 213 aktivnih slučajeva, a od početka pandemije u našoj opštini je ukupno obolelo 2809 građana.

Ministarstvo poljoprivrede: Beskamatni krediti za poljoprivrednike u deset banaka

Ministarstvo poljoprivrede: Beskamatni krediti za poljoprivrednike u deset banaka

Ministarstvo poljoprivrede: Beskamatni krediti za poljoprivrednike u deset banaka

OPOVO, 9. februar 2022 – Povodom nedavno održanih sastanaka sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede im se zahvaljuje i pruža punu podršku u svakom daljem naporu da se položaj poljoprivrednika u Srbiji zaštiti i dodatno unapredi, posebno kroz zajedničku saradnju nadležnih institucija i udruženja. U skladu sa postignutim dogovorima na pomenutim sastancima i punom saglasnošću koju su istakli svi učesnici u vezi predloga mera podrške, želimo da obavestimo poljoprivredne proizvođače da će za korišćenje beskamatnih kredita moći da se obrate sledećim bankama:      

Komercijalna banka, ProKredit banka, Sberbank, Banka Intesa, OTP banka, Kredit Agrikol, Halk Bank, UniKredit banka, Rajfajzen banka, AIK banka.

Takođe, sve zainteresovane poljoprivrednike molimo da za više informacija o kupovini đubriva pod najpovoljnijim uslovima pozovu sledeće brojeve telefona: +381 11 3020-100; +381 11 3020-101;+381 11 3612-197;+381 11 2607-960;. 

Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku preuzeti: http://www.minpolj.gov.rs/beskamatni-krediti-za-poljoprivrednike-u-deset-banaka/

In memoriam: Preminuo Milan Mike Poledica (1956 – 2022)

In memoriam: Preminuo Milan Mike Poledica (1956 – 2022)

Preminuo Milan Mike Poledica (1956 – 2022)

OPOVO, 8. februar 2022 – U 66. godini preminuo je Milan Mike Poledica, opovački slikar i boem. Poledica je obeležio lokalnu likovnu scenu tematikama iz života Opova. Učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama i likovnim kolonijama i svakako ćemo ga se sećati kao plodnog slikara koji je obeležio jedno vreme.

„Ono što je za Beograd bio Dušan Prelević, to je za naše Opovo bio Milan Mike Poledica. Boem i kafanski čovek, ponekad nezgodnog karaktera, ali uvek široke duše za prijatelje i svakome kome je bila potrebna pomoć. Mike je pre svega bio čovek. Talentovan fudbaler, mangup, šofer i umetnik, Poledica je ostavio dubokog traga u istoriji našeg mesta. Kao autodidakta, samouki slikar, u jednom trenutku svoje profesionalne karijere rekao je „dosta“ i posvetio se slikarstvu. Slikao je iz duše, bez komercijalnih nagona, zato što je umetnost, pre svega voleo. Malo je danas takvih ljudi i srećan sam što sam ga poznavao, družio se s njim, kao i činjenicom da naša Galerija „Jovan Popović“ poseduje određen broj njegovih slika, tako da će Mike i u budućim vremenima živeti kroz njih“, izjavio je opovački publicista Čeda Vučković.

Malo groblje u Opovu: Završena izgradnja ograde (video)

Malo groblje u Opovu: Završena izgradnja ograde (video)

Završena izgradnja ograde

OPOVO, 8. februar 2022 – Radovi na izgradnji ograde na severoistočnoj strani placa malog groblja u Opovu su završeni.

U pitanju je nasatavak uređenja ovog groblja kao rezultat građanske inicijative.

Tim povodom malo groblje su obišli predstavnik građanske inicijative Ljubinko Vladul, predsednik Skupštine opštine Opovo Nenad Josić i njegov zamenik Dragan Ugrinov.

Ljubinko Vladul je izrazio zadovoljstvo što je ograda konačno urađena ali naglasio da je potrebno nastaviti radove uređenja groblja u svim mestima naše opštine.

„Početak je zadovoljavajući i nakon 11 godina kako je inicijativa započeta sad se radi i verovatno je da ćemo završiti. Inicijativa nije samo za ovo grobje, nego da celoj teritoriji Opštine Opovo da uradimo. Mo smo to tražili već 11 godina jer su građani velika sredstva izdvojili putem komunalnih usluga i da je to do tada uloženo parkovi groblja bi bila kao parkovi. Ovde počivaju naši preci i mi ćemo sutra, i da zaključim, za sada smo zadovoljni ali projekat treba realizovati do kraja“, izjavio je Vladul.

Pored izgradnje ograde na malom groblju u Opovu, tokom poslednjih nekoliko meseci urađeno je proširenje velikog groblja u Opovu, opremanje kapele u Sakulama i izgradnja kapele u Barandi.

Dom zdravlja Opovo: Praksa logopeda realna potreba naše sredine

Dom zdravlja Opovo: Praksa logopeda realna potreba naše sredine

Praksa logopeda realna potreba naše sredine

OPOVO, 8. februar 2022 – U našoj opštini, već sedam godina, u Domu zdravlja, radi logoped. U svom svakodnevnom radu, susreće se sa velikim brojem dece, različite dobi i različitih govorno-jezičkih poteškoća. Logoped prati čitav niz aspekata detetovog razvoja: govorno-jezički, socio-emocionalni i psihomotorni, koji se međusobno prepliću, i ako I jedan od ovih, podjednako bitnih faza izostane, dolazi do usporavanja ili kašnjenja u razvoju. Savetodavnim radom, od najranijeg uzrasta deteta, logoped obučava roditelje za stimulativna delovanja u kućnim uslovima.

Neizostavno je reći da je govorno-jezička patologija u enormnom porastu poslednjih godina, pa tako predlažemo roditeljima da ne odlažu obraćanje stručnjaku i ne pribegavaju izgovorima: “Mali je još i ima vremena”.

Savet roditeljima je da ako imaju bilo kakvu nedoumicu, vezanu za razvoj deteta, obrate se našem logopedu. Roditelj ima pravo da ne zna nešto, ali ima pravo da se konsultuje sa stručnjakom, poručila je defektolog – master logoped u Domu zdravlja Opovo, Vesna Petrovski.

Raspored rada logopeda: ponedeljak i četvrtak – Opovo, utorak- Baranda, sreda- Sefkerin, petak – Sakule. Kontakt telefon za zakazivanje 062/8803117

U opovačkoj zdravstvenoj ustanovi služba logopeda je počela da radi početkom 2015. godina ali je nažalost zbog pandemije koronavirusa kao i porodiljskog odsustva doktorke, jedan duži period nije radila.

O ličnim iskustvima i značaju rada logopeda u našoj sredini razgovarali smo i sa našim sugrađaninom Borisom Maletićem, roditeljom deteta koje koristi usluge defektologa – logopeda, a bio je i jedan od inicijatora da se ova služba što pre ponovo uspostavi.

„Prema mojim saznanjima veće ili manje probleme sa govorom u našoj opštini ima par stotina dece, tako da je potreba za ovom vrstom specijaliste neophodna. Vesna Petrovski je dobar stručnjak i drago mi je što se problemi sistemski rešavaju jer se sada puno toga može ispraviti već u predškolskom uzrastu“, kaže Maletić.

Rad ove specijalističke službe u Domu zdravlja Opovo finansira lokalna samouprava, a Maletić ističe više benefita činjenice da Opovo ima defektologa – logopeda. „Veoma je važno što u našoj sredini imamo defektologa – logopeda, pre svega zbog dece kojima je pomoć potrebna i to u što ranijem uzrastu, a nije zanemarljiva ni ušteda vremena i sredstava odlazaka na preglede u Beograd ili Pančevo, kao i plaćanja pregleda u privatnim ordinacijama. Navešću vam i primer Borče, koja ima 100.000 stanovnika i jednog logopeda i naše opštine koja ima logopeda na 10.000 stanovnika“, rekao je Maletić i uputio savet svim roditeljima da više komuniciraju sa decom i da bez predrasuda, na vreme odvedu dete kod specijaliste ako se za to ukaže potreba.